مطالعه جدید: اثرات ژنتیکی سوتغذیه تا چهار نسل بعد باقی میماند
تحقیقات نشان داد که قحطی در یک نسل منجر به نتایج مضر ژنتیکی در نسل های بعدی می شود. اما دانشمندان نمی دانستند که این آثار چند نسل دوام خواهند آورد. اکنون، یک مطالعه جدید حیوانی نشان می دهد که وقتی یک نسل از کمبود مواد مغذی رنج می برد، اثرات آن حداقل برای چهار نسل باقی می ماند.
محققان دانشگاه تولان دریافتند که وقتی جفت موش با رژیم غذایی کم پروتئین تغذیه میشد، فرزندان آنها تا چهار نسل بعد با وزن کمتر و کلیههای کوچکتر به دنیا میآمدند. این عوامل موش های نسل های بعدی را مستعد بیماری مزمن کلیوی و فشار خون بالا می کرد.
یافته ها نشان داد که اصلاح رژیم غذایی و رفع گرسنگی بر نسل بعدی موش ها تأثیری نداشت و فرزندان آنها هنوز با نفرون پایین متولد می شدند. نفرون یک ماده تصفیه کننده حیاتی است که به کلیه ها کمک می کند مواد زائد را از جریان خون خارج کنند.
اگرچه هنوز تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا این یافته ها در انسان درست است یا خیر نیاز است، اما می توان نتیجه گرفت که کمبود غذا و گرسنگی ممکن است منجر به مشکلاتی در سلامت افراد شود که برای دهه ها و نسل ها ادامه خواهد داشت. .
محققان می گویند که اثر گرسنگی و سوء تغذیه مانند یک است بهمن ما معمولاً فکر میکنیم با تغذیه سالم میتوانیم مشکلات نسلهای بعدی را حل کنیم، اما تغذیه بد و ناکافی منجر به تغییراتی در ژنتیک افراد میشود که با اصلاح تغذیه برطرف نمیشود و تا چندین نسل ادامه دارد.
اثرات گرسنگی و سوء تغذیه بر نسل های آینده
این تحقیق ابتکاری یکی از آخرین دستاوردها در زمینه اپی ژنتیک است. اپی ژنتیک به چگونگی تأثیر عوامل محیطی بر بیان ژن ها بدون تغییر توالی DNA می پردازد.
محققان چهار نسل از فرزندان موش های گرسنه را که با رژیم غذایی کم پروتئین تغذیه شده بودند، بررسی کردند و دریافتند که در نسل سوم و چهارم، تعداد نفرون ها شروع به بازگشت به مقادیر طبیعی کردند. محققان می گویند برای تعیین اینکه چرا این ویژگی ژنتیکی به نسل های بعدی منتقل می شود و دقیقاً در چه نسلی کلیه به حالت اولیه خود باز می گردد به تحقیقات بیشتری نیاز است.
تغذیه کودکان از مادر هنوز بسیار مهم است. اما این یافته ها نشان می دهد که یک عامل اپی ژنتیک نیز بر رشد سالم کلیه تأثیر می گذارد. این تحقیق همچنین یکی از علل بیماری مزمن کلیه را که یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان است، آشکار می کند.
اگر فردی با سطح نفرون پایین به دنیا بیاید، در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا است، اما فشار خون بالا همچنین باعث آسیب بیشتر به کلیه ها می شود. بنابراین این چرخه بسیار وحشتناکی است که اگر نتایج تحقیقات ذکر شده در مورد انسان نیز صادق باشد، باعث ایجاد بحران های ۵۰ تا ۶۰ ساله سلامتی می شود.
محققان نتایج مطالعه خود را در مجله Heliyon منتشر کرده اند.
منبع: دیجیاتو