مسابقه قیمتی ارز آزاد و دولتی در پی رشد نرخ نیمایی!
بازار؛ گروه بانک و بیمه: برآوردها از سخنان وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی درباره سیاست تغییر نرخ ارز نیمایی حاکی از نزدیک شدن تدریجی قیمت این کالا به نرخ ارز آزاد است، رویکردی که با هدف حذف نسبی رانت انجام می شود. بازار مساعد برای ارزهای دولتی است، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند چنین اقدامی می تواند منجر به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد شود، زیرا هر چه قیمت ارز برای عرضه کالاهای وارداتی افزایش یابد، قیمت ارز گرانتر می شود. کالا در بازار خواهد بود. علاوه بر این، در شرایط فعلی اقتصادی کشور، اجرای چنین سیاستی بدون شک موتور رشد نرخ ارز در بازار آزاد را تقویت خواهد کرد، زیرا منابع ارزی متقاضیان محدود و قیمت آن در بازار بالا است. سیاستی که پیامدهای آن افزایش نرخ تورم و فشار بر مردم و بخش تولیدی را در پی خواهد داشت.
با این وجود به نظر می رسد به جای چنین سیاستی، اولاً کنترل و نظارت بر روند عرضه ارز به واردکنندگان، نحوه مصرف و عرضه کالاهای ارزی در بازار تقویت شود و ثانیاً به جای حفظ نرخ ارز. نزدیک شدن نرخ ارز به ارز آزاد بهتر است سیاست ها و برنامه ها به گونه ای طراحی و اجرا شود که نرخ ارز شناور در بازار افزایش پیدا نکند و از طرفی قیمت آن به نرخ اسمی نزدیک شود.
اکثر کارشناسان معتقدند با افزایش نرخ ارز در بازار رسمی مانند نرخ اسمی، سیگنال گرانی به بازار آزاد ارز داده می شود و هر چه نرخ ارز دولتی بیشتر شود، نرخ سود افزایش می یابد. بازار آزاد افزایش خواهد یافت.
سیگنال افزایش ارز نیمایی به بازار آزاد!
با وجود اینکه چرا ارز تأمین شده برای کالاهای اساسی سفر خانوارها به یغما می رود، هیچ کس مناقشه ای ندارد، زیرا متأسفانه قیمت کالاهای اساسی دولتی در بازار در مصرف کننده نهایی تقریباً نزدیک به قیمت آزاد است، اما باید یک سؤال مهم و مبهم وجود داشته باشد. برای عموم مردم روشن شود. از طرفی سرکوب قیمت ارز نیز سیاست اشتباهی است، زیرا انرژی رشد تدریجی ارز انباشته می شود و بلافاصله این فنر فشرده آزاد می شود و قیمت آن سر به فلک می کشد. در چنین شرایطی مردم باید توجیه شوند. چرا نرخ ارز در بازار آزاد در مسیر رشد قرار دارد و سیاستمداران پولی و اقتصادی نمی توانند برای این موضوع چاره ای بیاندیشند؟
اکثر کارشناسان معتقدند با افزایش نرخ ارز در بازار رسمی مانند نرخ اسمی، سیگنال گرانی به بازار آزاد ارز داده می شود و هر چه نرخ ارز دولتی بیشتر شود، نرخ سود افزایش می یابد. بازار آزاد افزایش خواهد یافت. اکنون که سیاست گذاران در تلاش هستند تا نرخ ارز نیمی را به بازار آزاد بیاورند، چرا اساساً به فکر جلوگیری از رشد نرخ ارز در بازار آزاد نیستند، زیرا از آن زمان تا کنون نرخ ارز نیمی در دو هفته اخیر بوده است. افزایش یافته است؟ نرخ شناور ارز در بازارهای رسمی نیز افزایش یافته است. نمونه آن این است که نرخ ارز نیمایی در بازار ارز به حدود ۵۰ هزار تومان رسید و باعث شد نرخ ارز آزاد به بیش از ۶۸ هزار تومان برسد.
ایجاد تعادل بین نرخ ارز آزاد و نیمه آزاد برای جلوگیری از رانت، رویکرد درستی به نظر می رسد، زیرا تنوع نرخ ها در بازار ارز همواره مفسده آور است، اما این احتمال وجود دارد که خروجی چنین سیاستی در صورت رشد، رقابتی باشد. از نرخ ارز آزاد در نظر گرفته نشده است. قیمت ها در این دو بازار پیشرو خواهد بود و دود در چشم مردم بلند می شود
ترس از رقابت نرخ ارز در بازار آزاد و رسمی ارز
ابراهیم بهادرانی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرگزاری “بازار” وی گفت: انتقال ارز اسمی به بازار توافقی برای تعیین قیمت اگر بتواند نرخ ارز شناور را کاهش دهد، اقدام خوبی است اما اگر نرخ اسمی به گونهای افزایش یابد که نرخ شناور ارز نیز تحریک شود. افزایش یافته است، این یک اقدام خوب است و این یک سیاست اشتباه است و این مشکل می تواند بر رشد نرخ تورم تأثیر بگذارد. افزایش تورم که فشار بر مردم را افزایش می دهد و سیاست های کنترل تعرفه ها این شاخص مهم اقتصادی را خنثی می کند. در چنین شرایطی هر تصمیمی برای نزدیک شدن نرخ اسمی ارز به نرخ آزاد باید به گونه ای باشد که از رشد نرخ ارز در بازار آزاد جلوگیری کند.
وی با بیان اینکه ایجاد تعادل بین نرخ ارز آزاد و نیمه آزاد برای جلوگیری از رانت و فساد رویکرد درستی به نظر می رسد چرا که تنوع نرخ ارز در بازار ارز همواره مفسده آور بوده و در نهایت به نفع عده معدودی است، گفت: با این وجود حرکت در چنین مسیری از حساسیت بالایی برخوردار است، زیرا با افزایش نرخ تورم و افزایش سطح عمومی قیمت، احتمال رقابت قیمتی در این دو بازار و دود آن برای مردم قابل مشاهده است. . البته همه کشورها سعی می کنند ارز واحد داشته باشند، اما اکنون که فاصله بین نرخ ارز آزاد و نیمه آزاد بیشتر شده است، نباید بلافاصله چنین اتفاقی بیفتد.
ظاهراً به جای تغییر نرخ ارز در شرایط فعلی باید به فکر کنترل نرخ تورم بود. اما از آنجایی که ورود ارز به کشور کاهش یافته و از سوی دیگر رکود اقتصادی گریبانگیر کشور شده است، نباید تصور کرد که تبعات چنین تصمیمی گریبانگیر جمعیت و فعالان اقتصادی خواهد شد.
به جای تغییر نرخ ارز، به فکر تورم باشید
سید مرتضی افگه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرگزاری “بازار” وی درباره تصمیماتی که برای تغییر نرخ نیمایی با هدف نزدیک شدن تدریجی آن به نرخ ارز در بازار آزاد اتخاذ می شود، گفت: مدتی است که نرخ نیمایی با کندی در مرکز مبادلات ارزی قرار دارد. رشد به طوری که نرخ نیم دلار در حال حاضر حدود ۵۰ هزار تومان است. یعنی برای گذار به ارز تک نرخی باید زمینه ای فراهم شود تا قیمت ها در بازار آزاد ارز بلافاصله با هم برخورد نکند و از طرفی با گران شدن نرخ تورم افزایش پیدا نکند. .
وی با بیان اینکه چنین اقدامی نیازمند سازوکار صحیح و اصولی است، تصریح کرد: به نظر می رسد در شرایط فعلی به جای تغییر نرخ ارز باید به فکر مهار نرخ تورم بود. چرا که ورود ارز به کشور کاهش یافته و از طرفی رکود اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار داده است. اما نباید تصور کرد که تبعات چنین تصمیمی گریبانگیر جمعیت و فعالان اقتصادی خواهد شد.
بر اساس این گزارش، اگرچه وزیر اقتصاد و دارایی تاکید می کند؛ سیاست ارز تک نرخی دولت در راستای حذف رانت است و از سوی دیگر رئیس کل بانک مرکزی نیز می گوید سیاست پولی فعلی این بانک تغییر نرخ ارز بر اساس متغیرهای اساسی اقتصادی است. و نرخ ارز در بازار بر اساس مکانیزمی که باید عرضه و تقاضا را شکل دهد توافق می شود، اما هنوز بسیاری از اقتصاددانان اصرار دارند که چنین سیاستی نباید به گونه ای اجرا شود که تورم را افزایش دهد و بازار آزاد نرخ ارز را افزایش دهد. . البته آنها وجود ارز چند نرخی را نمی پسندند و معتقدند نظارت بر عرضه ارز به واردکنندگان و عرضه کالاهای ارزی باید قویتر باشد تا این روند منجر به بروز چند نرخی نشود. نرخ کرایه ارز