هاست ابری چیست و چگونه کار میکند؟
هاست ابری چیست و چرا انقدر مهم است؟ فرض کنید شما مدیر یک فروشگاه زنجیرهای در تهران هستید دارید. اگر در یک روز شلوغ، یکی از صندوقها خراب شود، شما به عنوان مدیر صف مشتریان به بقیه صندوقها منتقل میکنید. هاست ابری هم دقیقا به همین شکل عمل میکند. اگر هنگام اتصال یکی از سرورها به مشکل بخورد، سرورهای دیگر وظیفه را به عهده میگیرند و سایت شما همیشه فعال میماند.
هاست ابری چیست؟
هاست ابری (Cloud Hosting) به معنای استفاده از منابع چندین سرور بهصورت همزمان برای میزبانی یک وبسایت یا اپلیکیشن است.
در این حالت به جای اینکه سایت شما فقط روی یک سرور قرار بگیرد، روی یک شبکه از سرورها پخش میشود. این موضوع باعث میشود در صورت به مشکل خوردن یکی از سرورها (که در ایران زیاد اتفاق میافتد.)، سرورهای دیگر بهجای آن وارد عمل شوند و سایت شما بدون کوچکترین مشکلی در دسترس باشد.
این گونه سرویس ها چگونه کار می کنند؟
اینگونه سرویس ها از طریق فرآیند مجازی سازی کار میکند. همانطور که در بالا ذکر شد با استفاده از یک سرور مجازی، یک لایه مجازی روی سرور ایجاد می شود که در آن محتوا و سایر دادهها می توانند ذخیره شوند.
سپس آن لایههای مجازی را میتوان بر روی سرورهای دیگر در شبکه رایانش ابری تکرار کرد و در سایر مناطق مختلف در سراسر جهان قرار داد.
چرا بهتر است از هاست ابری استفاده کنیم؟
این نوع خدمات در مقایسه با سرویس اشتراکی یا سرور اختصاصی پشتیبان گیری و بازیابی اطلاعات قویتری را ارائه میدهد. در ادامه مزایای میزبانی وب ابری را بیان خواهیم کرد:
۱- مقیاس پذیری
از آنجایی که هاست ابری برای ذخیره و ارائه محتوا به یک سرور تکیه نمیکند، میتوان آن را به راحتی برای پاسخگویی به نیازهای یک وب سایت یا برنامه با چرخش سرورهای بیشتر در سراسر شبکه ابری در هنگام افزایش استفاده، مقیاس کرد.
۲- انعطاف پذیری
هاست ابری با ارائه فوری پارامترهای ماشین های مجازی در سراسر شبکه، آزادی استفاده از راه حل مناسب را که هر موقعیتی به آن نیاز دارد، می دهد.
۳- هزینه
میزبانی ابری اغلب بر روی یک مدل پرداخت بهموقع کار میکند، به این معنی که هزینهها نیز بسته به استفاده میتواند افزایش یا کاهش یابد. در مقابل، میزبانی وب معمولاً با هزینه ثابت ماهانه یا سالانه کار می کند.
۴- امنیت
ارائه دهندگان هاست ابری امنیت فیزیکی و مجازی قوی سرورها را در شبکه خود فراهم می کنند و از داده های وب سایت و برنامه ها در برابر عوامل مخرب محافظت می کنند.
لایههای امنیتی میزبانی ابری شامل فایروالها، مدیریت هویت و کنترل دسترسی، لایههای سوکت امن (SSL) برای انتقال دادهها و … است.
۵- قابلیت اطمینان و عملکرد
از آنجایی که میزبانی ابری از سرورهای زیادی که در سراسر شبکه ابری پخش شده اند بهره می برد، قابلیت اطمینان و زمان آپدیت بسیار خوبی را فراهم می کند. اگر یک سرور در شبکه از کار بیفتد، سرور دیگری می تواند آن را پر کند و همچنان خدمات ارائه دهد. هاست ابری شرکت وب رمز به نسبت عملکرد بهتری ارائه میدهد و سرورها در مناطق مختلف محتوا را سریعتر به کاربران ارائه می دهند.
مقایسه هاست ابری با سرویس اشتراکی
میزبانی وب سنتی یا همان سرویس اشتراکی معمولاً بر روی یک سرور واحد انجام می شود که شامل تمام فایل ها و محتوای وب سایت است. زمانی که کاربر از دامنه بازدید می کند، یک مرورگر وب اسناد و فایل ها را دانلود می کند.
سرویس میزبانی وب اشتراکی سرویسی است که در آن یک سرور واحد در میان دامنه های مختلف متصل به اینترنت به اشتراک گذاشته می شود. این مقرون به صرفه ترین گزینه خدمات میزبانی وب است، زیرا وب سایت های مختلف هزینه سرور را به اشتراک می گذارند.
در عین حال، سرویس اشتراکی مقیاس پذیری وبسایت های فردی را محدود می کند، زیرا آنها به منابع تنها یک سرور محدود می شوند.
با توجه به توضیحات بالا میتوان گفت هاست ابری و میزبانی وب چندین تفاوت مهم دارند. مهمتر از همه، در میزبانی وب اشتراکی، اگر یک وب سایت به دلیل افزایش تقاضا به منابع بیشتری نیاز داشته باشد، کاربر باید برنامه خدمات خود را تغییر دهد تا قدرت محاسباتی بیشتری داشته باشد.
بنابراین مقیاس پذیری را به یک مسئله تبدیل می کند. در مقابل میزبانی ابری اجازه می دهد تا محتوای سایت در چندین سرور مجازی در مناطق مختلف پخش شود و زمانی که تقاضا افزایش می یابد، مقیاس بندی آن آسان است.
به همین دلیل، اینگونه سرویس ها قویتر و قابل اعتمادتر از سرویس اشتراکی است.
مقایسه هاست ابری با VPS
VPS یک محیط مجازی و ایزوله است که روی یک سرور واحد میزبانی می شود. شرکت های hosting یک Hypervisor (لایه مجازی) در بالای سیستم عامل قرار می دهند که آن را به اجزای جداگانه تقسیم میکند.
سرور مجازی (VPS) کنترل و سفارشی سازی بیشتری نسبت به سرویس اشتراکی ارائه می دهد، اگرچه استفاده از منابع را به مقدار تعریف شده در سرور خاص خود محدود می کند. VPS گاهی اوقات به عنوان “ابر خصوصی” نامیده میشود.
میزبانی VPS شباهتهای زیادی با میزبانی ابری دارد زیرا هر دو امکان سفارشیسازی را فراهم میکنند و ارائهدهنده میزبانی بخش عمدهای از کار را در نگهداری و ارتقای سختافزار انجام میدهد.
از آنجایی که VPS در تعداد محدودی از ماشین ها انجام می شود، مقیاس پذیری، انعطاف پذیری یا قابلیت اطمینان هاست ابری را ندارد.
همچنین هاست ابری با داشتن یک شبکه جهانی و توانایی ارائه ویژگی هایی مانند شبکه تحویل محتوا (CDN)، عملکرد و سرعت بهتری نسبت به VPS ارائه میدهد.
نکته نهایی
هاست ابری گزینه مناسبی برای میزبانی وبسایت است زیرا از چندین سرور بهصورت همزمان استفاده میکند که این باعث افزایش پایداری و سرعت سایت میشود.
اگر یک سرور دچار مشکل شود، سرورهای دیگر جایگزین آن میشوند، بنابراین سایت شما همیشه آنلاین و در دسترس است.
همچنین، هاست ابری به شما امکان میدهد تا منابع سرور را بهصورت مقیاسپذیر تنظیم کنید؛ یعنی هر زمان که ترافیک سایت افزایش پیدا کند، میتوانید بهسرعت منابع بیشتری اضافه کنید.
این ویژگی برای کسبوکارهایی که نیاز به انعطافپذیری و پشتیبانی بهتر از ترافیک بالا دارند، بسیار مفید است.