متولیان کشور جیب خالی خود را از نوسانات بورس پر میکنند
بورس ایران به نفع عده معدودی است نه به نفع سهامداران.
زمانی که بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، رئیس سازمان بورس و متولیان کشور حمایت از بازار سرمایه را بر بازار پول در اولویت قرار می دهند، به رشد بنگاه های مولد و فعال در بازار و در نهایت کمک می کنند. توسعه اقتصادی کشور به جای اینکه جیب خود را خالی کنند تا نوسانات بازار سرمایه را پر کنند و از طریق انتشار اوراق قرضه و افزایش نرخ بهره صنایع را تحت فشار قرار دهند.
هلن عصمت پناهمدرس دانشگاه و تحلیلگر مالی در یادداشتی اخبار بورس وی نوشت: زمان کمی تا نتایج انتخابات آمریکا باقی نمانده است، اگرچه شرایط انتخابات در کوتاه مدت بر روند بنیادی بورس ایران تاثیری ندارد، اما بر رشد قیمت سهام و در مجموع تاثیر می گذارد. روند شاخص
با توجه به اینکه رفتار هیجانی و ترس همچنان بر بازار سهام حاکم است و ریسک های سیستماتیک رایج در بازار از بین نرفته است. بنابراین رفتارهای هیجانی کوتاه مدت را در بورس ایران پس از انتخابات آمریکا مشاهده خواهیم کرد.
در واقع این بار بسته به اینکه چه کسی منصوب شود و چه دیدگاهی در مورد تعاملات با ایران داشته باشد، تاثیر آن بر همه بازارهای مالی به ویژه بورس ایران خواهد بود.
اما در بررسی نحوه تعامل با ایران و تاثیر آن بر متغیرهای اقتصادی کشور مانند نرخ دلار، تحریم ها، تورم و غیره، نباید پیامدهای بلندمدت و اساسی نتیجه انتخابات را نادیده گرفت.
سرگردانی شاخص کل در کف قیمتی خود به دلیل بلاتکلیفی حاکم بر بازار سرمایه ناشی از نتیجه انتخابات آمریکا، این هفته بازار را به وضعیت متعادلی رسانده است، اما بر اساس برخی اخبار داخلی از جمله: مانند تاکید بر ورود RE خودرو به بورس، رشد نرخ دلار نیما، رشد قیمت مس، اعلام بورس کالا در مورد محصولات فولادی در رینگ صادرات و… روندهای امروز از گروه خودرو، فلزات، صندوق ها و برخی از سهم ها با توجه به رشد مثبت سه نماد مهم خودرو مثبت و متعادل ارزیابی شدند. شاهد تاثیر مثبت نمادهای پایه فولاد و مس در کل بازار بوده ایم.
تا زمانی که شرایط صنایع مولد به ویژه صنایع بزرگ فعال در بازار سرمایه به دلیل رشد تولید و حجم فروش (که مستلزم بهبود متغیرهای اقتصادی به ویژه تحریم ها و تورم است) از نظر سود عملیاتی بهبود نیابد. ) سرمایه گذاری و شرایط عمومی در بازار سرمایه بهبود نمی یابد.
اگرچه در برخی صنایع به دلیل رشد دلار نیما شاهد رشد درآمد هستیم، اما حجم تولید و فروش و طرح های توسعه کاهش اساسی داشته است و رشد سود عملیاتی بنگاه ها عمدتاً ناشی از رشد نرخ فروش بر اساس تورم است.
اگر حجم فروش بالا بود با رشد دلار نیما سود عملیاتی بسیار خوبی به همراه داشت. از سوی دیگر، اگر بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، رئیس سازمان بورس و متولیان کشور حمایت از بازار سرمایه را بر بازار پول در اولویت قرار دهند، موجب رشد بنگاه های مولد و فعال خواهند شد. در بازار و در نهایت حمایت از توسعه اقتصادی کشور به جای اینکه جیب خود را از نوسانات بازار سرمایه خالی کنند و با انتشار اوراق قرضه و افزایش نرخ سود صنایع را تحت فشار قرار دهند.
کنترل و مدیریت وجوه، به ویژه اوراق بهادار با درآمد ثابت نیز باید در اولویت باشد. بنابراین این انتظار وجود دارد که بازار نیمه دوم بهتری را نسبت به نیمه اول، اما نه صعودی و رشد قوی در کوتاه مدت تا میان مدت از نظر قیمت و توسعه شاخص کل تجربه کند.
در این میان، سهامداران خرد صبور که امیدشان را به بهبودی که مدتها انتظارش را میکشیدند، از دست دادهاند، چارهای جز همراهی با نوسانات بازار سرمایه در روندهای رشد کوتاهمدت ندارند برای همه حتی در تخصص هم اینطور نیست و متأسفانه اکثریت سرمایه اعتماد خود را از دست داده اند.
با توجه به شناسایی ریسک های سیستماتیک در بازار به ویژه تهدید تنش و تصمیم به محدود کردن دامنه نوسان برای کنترل هیجانات در بورس ایران، در حال حاضر قدرت خرید و فروش زیادی در بازار وجود ندارد، هرچند بازار سهام ایران در اکثر سهام ها ارزان و با ارزش هستند.
مثل همیشه صحبت ها و وعده های خوبی از نمایشگاه شنیده می شود، اما مدت هاست که بین این وعده های خوب و اجرای آنها فاصله وجود دارد و صبر سهامدار لبریز شده است. اگر این وعده ها در سریع ترین زمان ممکن برای بهبود بازار عملی شود، می توان آن را موفقیت نمایشگاه کیش اینوکس دانست. به نظر می رسد بورس ایران مدت هاست که به نفع عده ای معدود کار می کند نه به نفع سهامداران.
اگر صنایع مولد فعال در بازار خوب باشند، خود به خود پول های کلان با نگاهی بنیادی و سرمایه محور وارد بازار می شود و نیازی به حمایت صندوق ها از نظر تزریق نقدینگی به بازار نیست. شفافیت بازار به وزن عرضه و تقاضا بستگی دارد.