ترندهای روز

کشف جزئیات تازه از قدیمی‌ترین سیستم نوشتاری جهان متعلق به ۶ هزار سال پیش در بین‌النهرین

پایگاه خبری تحلیلی افق میهن (ofoghmihan.ir):

یورونیوز: یک مطالعه جدید نشان می دهد که قدیمی ترین سیستم نوشتاری شناخته شده جهان تحت تأثیر نمادهای حکاکی شده است که قبل از اختراع برای تجارت استفاده می شد.

تحقیقات قبلی نشان داده است که خط میخی، که گمان می رود اولین سیستم نوشتاری جهان باشد، در حدود ۳۱۰۰ سال قبل از میلاد در بین النهرین اختراع شد.

این خط تا حدی از روش‌های حسابداری برای نگهداری حساب‌های تولید، ذخیره‌سازی منابع و اقلام حمل و نقل سرچشمه می‌گیرد. با این حال، تا کنون، اطلاعات کمی در مورد منشاء این خط و تکامل اولیه آن وجود دارد.

اما اکنون محققان دانشگاه بولونیا در ایتالیا می گویند که نمادهای حکاکی شده بر روی مهرهای سنگی استوانه ای، که قدمت آنها به دوران قبل از اختراع سیستم های نوشتاری باز می گردد، در توسعه خطوط ابتدایی نقش داشته است.

در واقع، این نمادها به نشانه هایی تبدیل شدند که بعدها در خط میخی استفاده شد، نسخه اولیه خط میخی که در جنوب بین النهرین استفاده می شد.

این مهر و موم استوانه ای برای هزاران سال در سراسر بین النهرین استفاده می شد. آن‌ها را روی لوح‌های گلی فشار می‌دادند تا نقش‌هایشان را روی آن‌ها چاپ کنند. تبلت های به دست آمده اغلب برای تأیید تراکنش یا به عنوان نامه استفاده می شدند.

قدمت برخی از مهرهای بررسی شده در مطالعه جدید به حدود ۴۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، یعنی بیش از هزار سال قبل از توسعه نوشتار باز می گردد.

در بیانیه ای، کاترین کلی و ماتیا کارتولانو، هر دو محقق در گروه زبان شناسی کلاسیک در دانشگاه بولونیا، گفتند: مهر که قبل از اختراع نوشتن سرچشمه می گیرد، ما تمرکز کرده ایم.”

تیم محققان نقوش مهر مربوط به حمل کوزه و پارچه بین شهرهای مختلف بین النهرین را شناسایی کردند و به این نتیجه رسیدند که این نقوش در نوشته های اولیه در مورد تجارت محصولات کشاورزی و منسوجات به نشانه هایی به خط میخی تبدیل شده است.

نویسندگان در مقاله خود می نویسند: «این ثابت می کند که نقوش شناخته شده از مهرهای استوانه ای به طور مستقیم با توسعه نوشتار در جنوب عراق مرتبط است و نشان می دهد که چگونه معنا از نقوش قبلی به خط منتقل شده است».

خط میخی اولین بار توسط تمدن سومری که بر شهرهای اولیه جنوب بین النهرین از حدود ۵۵۰۰ تا ۲۳۰۰ قبل از میلاد حکومت می کرد، توسعه یافت.

زمانی که اکدی ها جانشین سومری ها شدند، سیستم نوشتاری قبلی را پذیرفتند اما آن را در زبان خود به کار بردند. به این ترتیب خط میخی اکدی برای بیش از ۲ هزار سال و در دوره های بعدی بابلی و آشوری به زبان نوشتاری رایج بین النهرین تبدیل شد.

محققان می گویند نقوش به کار رفته در مهرهای استوانه ای را می توان بر روی لوح های گلی ۵۰۰۰ ساله شهر اوروک در جنوب بین النهرین مشاهده کرد.

این نقوش شامل نمادهایی است که نمایانگر یک ساختمان، نوارهای ساخته شده از ساقه نی و پارچه حاشیه‌دار روی ظرف است.

سیلویا فرارا، استاد گروه زبان شناسی کلاسیک در دانشگاه بولونیا و یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: “جهش مفهومی از نمادگرایی تجویزی به نوشتن، پیشرفت قابل توجهی در فناوری های شناختی انسان است. “این نوآوری ها در زمینه نوشتن نشان می دهد که چگونه انسان از ماقبل تاریخ به تاریخ رفت و چگونه برخی از تصاویر ماقبل تاریخ در یکی از اولین سیستم های نوشتاری اختراع شده گنجانده شدند.

یافته های جدید هنوز برای تایید نهایی به مطالعات بیشتری نیاز دارند، با این حال نویسندگان امیدوارند که نتایج کار آنها به محققان کمک کند تا نمادهای نوشته شده ماقبل تاریخ بیشتری را رمزگشایی کنند.

نتایج مطالعات جدید در مجله علمی «دنیای باستان» منتشر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا