“جهش تولید” و خسارت 15 هزار میلیاردی به صنایع؛ مدیرعامل برق گیلان از کدام موفقیت و پیشرانی سخن می گوید؟
در حالی که به گفته معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان ۱۵ هزار میلیارد تومان به دلیل قطعی برق به صنایع استان خسارت وارد شده است، مدیرعامل برق منطقه ای گیلان به این موضوع اشاره می کند. شرکت به عنوان یک مدل موفق و پیشرو.
افق میهن به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، معاون امور صنعت و معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان رسماً اعلام کرد که قطعی برق در تابستان امسال موجب آسیب به طیف وسیعی از صنایع استان شده است. برآورد اولیه این اداره کل به عنوان مرجع دولتی بخش تولید میزان خسارت وارده را ۱۵۰ هزار میلیارد ریال برآورد کرده است.
سعید اخلی، معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان نیز تاکید کرد: ماشین آلات صنعتی حساس و گران قیمت و تجهیزات الکترونیکی به دلیل نوسانات و قطعی برق آسیب های زیادی دیده و هزینه های مستقیم و پنهان زیادی را متحمل شدند. در واحدهای تولیدی استان رخ داده است.
همچنین پیش از این تیمور پورحیدری، مدیرکل صنعت معدن و تجارت استان گیلان، افزایش غیرمنطقی و غیر کارشناسی بیش از ۹۰۰ درصدی تعرفه برق را با شعار سال منطبق نیست و گفته بود: کارخانه ها را با چالش اساسی مواجه کرده است.
این آسیب بزرگ در حالی به صنایع گیلان وارد شده است که در سال “جهش تولید با مشارکت مردم” انتظار می رفت شاهد افزایش تولید در تمامی بخش های اقتصادی کشور به ویژه در بخش های صنعتی و کشاورزی باشیم.
اما بررسی ها حاکی از آن است که وزارت نیرو و شرکت توانیر در سال های اخیر نتوانسته اند اقدامات قابل توجهی برای توسعه زیرساخت ها و رفع عدم تعادل تولید انجام دهند وگرنه در هیچ دوره ای از زمان مصرف شاهد این حجم از خسارت و اعزام نبودیم. افزایش می یابد در ابتدا به قطع می رود. صنایع از بین می روند.
صنایع استان در حالی از قطعی برق گلایه دارند که محمود دشت بزرگ، مدیرعامل شرکت برق منطقه ای گیلان در تعریفی صریح اعلام کرد: شرکت برق منطقه ای گیلان در بسیاری از زمینه ها نوآوری و ابتکار به خرج داده است. سایر شرکت های برق منطقه ای، این شرکت به عنوان یک مدل موفق و رانندگی یاد می گیرند».
دشت بزرگ همچنین مدعی شده بود که «هدف و رسالت شرکت برق منطقه ای گیلان تامین رفاه برای تک تک مردم استان و داشتن زیرساخت های قوی و پایدار در صنعت برق به گونه ای است که سرمایه گذاران شاهد آن نباشند. هر گونه مشکل و دغدغه در حوزه برق برای سرمایه گذاری در استان.” نباشیم و با خیال راحت در استان سرمایه گذاری های کلان انجام دهیم».
از این سخنان که بگذریم، ناگفته نماند که با وجود چندین سال وعده وعید شرکت برق منطقه ای گیلان که «ساخت شهرک های تخصصی انرژی خورشیدیهنوز خبری از سرنوشت ساخت اولین نیروگاه خورشیدی در شهرک صنعتی لوشان نیست!
وضعیت اسفناک حوزه تامین انرژی به حدی است که عباس علی آبادی، وزیر نیرو در مراسم معارفه خود تاکید کرد: راندمان نیروگاه های کشور در حال حاضر ۳۹ درصد است و برنامه ویژه ای برای ارتقای بهره وری در نظر گرفته ایم. نیروگاه های کشور به ۴۴ درصد رسید که شامل نوسازی نیروگاه های فرسوده و احداث نیروگاه های مدرن می شود.
اذعان وزیر نیرو به راندمان پایین نیروگاه های ایران
وزیر نیرو همچنین گفت: تا پایان برنامه هفتم توسعه ظرفیت تولید برق کشور ۳۵ هزار مگاوات افزایش می یابد و در حال حاضر ظرفیت برنامه ریزی شده نیروگاه های کشور ۹۲ هزار مگاوات است و باید این رقم را افزایش دهیم. به ۱۲۴ هزار مگاوات.”
عضو کابینه دولت چهاردهم همچنین درباره ضرورت توسعه انرژی های تجدیدپذیر اظهار داشت: در حال حاضر ظرفیت پروژه انرژی های تجدیدپذیر کشور ۱۱۶۳ مگاوات است و بر اساس برنامه ریزی ها و تکالیف قانونی باید این رقم را به ۱۲ افزایش دهیم. هزار مگاوات.”
واگذاری برق صنعتی به شرکت های تولیدی!
با وجود تاکید وزیر نیرو مبنی بر پایبندی این وزارتخانه به برنامه هفتم توسعه، مدیر طرح تولید پراکنده شرکت برق منطقه ای گیلان گفت: چندی پیش، دستگاه های اجرایی و صنایع باید با راه اندازی نیروگاه ها از قطع برق جلوگیری کنند!
حسن ولی با اشاره به مفاد جهش تولید دانش بنیان تاکید کرد: بر اساس این قانون، صنایع موظف به احداث نیروگاه های تجدیدپذیر برای تامین یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود و حداکثر ۵ درصد ظرف مدت ۵ سال هستند. و در صورت انجام این تعهد صنایع در صورت عدم تمکین از قانون، مازاد برق مصرفی آنها با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه می شود.
از سوی دیگر، واگذاری برق صنایع به بنگاه های تولیدی همواره محل مناقشه بوده است تا جایی که آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی درباره موضوع نیروگاه های صنعتی گفت: این موضوع باید به طور کامل حذف شود و واحدهای تولیدی و کارآفرینانی که جز کار، نیروگاه را راه اندازی می کنند، وارد کار نیروگاهی نشوند؛ زیرا مدیریت نیروگاهی خودش یک شغل، تجارت و یک بنگاه حرفه ای کاملا مستقل است. اگر دولت بخواهد به دلیل کسری بودجه، کارآفرینان و واحدهای تولیدی را مجبور به مشارکت در تولید برق کند، راه حل دیگری می توان اتخاذ کرد که دولت از هر عددی که کارآفرین دارد، یک واحد نیروگاهی را سرمایه گذاری کند یعنی جمع آوری سرمایه های مردمی و ساخت نیروگاه های متمرکز ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ مگاواتی.
امنیت اقتصادی باعث تولید ملی می شود
عدم تعادل برق از معضلات جدی صنعت برق کشور است که با گرم شدن هوا و قطعی مکرر برق خسارات جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد می کند.
در پایان با توجه به اینکه دولت قادر به تامین برق مورد نیاز صنایع نیست؛ بهتر است با ایجاد امنیت اقتصادی شرایط لازم برای حمایت از سرمایه گذاران داخلی و جذب سرمایه های خارجی در صنعت برق فراهم شود زیرا در صورت تداوم شرایط کنونی شاهد زیان های بزرگی به شرکت ها و صنایع تولیدی خواهیم بود که نتیجه آن زمینگیر شدن است. اقتصاد کشور