پیشرانی “ومعادن” در خاک کردستان / صنایع فولاد کردستان الگوی توسعه منطقه
بیشتر نقاط کشور در تعریف برنامه های پیشرفت اقتصادی و پیش برنده ایران مورد توجه قرار گرفت و در استان کردستان نیز با توجه به مهارت ها و ظرفیت های بسیار بالای موجود، طرح تکمیل زنجیره ارزش فولاد کردستان مطرح شد.
گزارش کردن افق میهناجرای این طرح با هدف خصوصی سازی پروژه های ملی از سوی ایمیدرو به نمایندگی از دولت به گروه سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات که سابقه طولانی در اجرای پروژه های معدنی و فولادی دارد، محول شد. بنابراین ۴۴ درصد سهام شرکت صنعت فولاد کردستان متعلق به ایمیدرو و شرکت ملی فولاد ایران و ۵۶ درصد از سهام شرکت توسعه معادن و فلزات است که شامل ۶ درصد شرکت توسعه معادن و فلزات و ۳۰ درصد است. شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور و ۲۰ درصد درصد توسعه معادن و فلزات را آشکار کرد.
این ترکیب سهامداران به نقطه قوتی برای این شرکت تبدیل شده است و علاوه بر حضور «وامادان» و حمایت های فنی، علمی و مالی، حضور صبا نور، مالک معدن غنی، حائز اهمیت است و چالش را حل می کند. تامین این نقطه یک مزیت رقابتی مهم برای این شرکت است.
قرار است دو پروژه با شرکت صنایع فولاد کردستان با هدف تکمیل زنجیره ارزش فولاد در استان کردستان اجرا و راه اندازی شود.
- پروژه آهن اسفنجی بیجار
- کارخانه نورد پیوسته و فولاد داغ ورق فولاد قروه
- با سرمایه ۲۰ میلیارد تومان.
کارخانه آهن اسفنجی مگادول در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار در ۱۰ کیلومتری شهر بیجار با ظرفیت تولید ۱.۶ میلیون تن در سال به روش استخراج مستقیم در حال احداث است. این پروژه توسط مرداد کلید در سال ۱۴۰۱ باز شد و تا به امروز ۴۱ درصد پیشرفت داشته است. پیشرفت در راستای برنامه ها است و پیش بینی می شود در سال ۱۴۰۴ به بهره برداری برسد.
اجرای پروژه مگا ماژول آهن اسفنجی از این جهت قابل توجه است که اکثر کارخانه های تولید کننده آهن اسفنجی قبلاً دارای ظرفیت ۸۰۰۰۰۰ تن بوده اند و این اولین پروژه مگا ماژول با افزایش مضاعف می باشد.
کارخانه فولاد و نورد گرم فولاد با فرآیند پیوسته (CSP) واقع در زمینی به مساحت ۹۰ هکتار در ۱۰ کیلومتری شهر قروه با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن پیش بینی می شود. سال ۱۴۰۷ به عنوان تاریخ تکمیل و شروع این پروژه تعریف شده است.
مزیت نسبی این پروژه ها از جمله به معنای توانایی تولید محصول با هزینه کمتر نسبت به سایر رقبا و دستیابی به قیمت کمتر است که در انتخاب و اقتصاد سنجی طرح های اقتصادی مورد توجه کارشناسان قرار می گیرد.
شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور ۲۰ سال است که تامین خوراک گندله کارخانه آهن اسفنجی را بر عهده دارد و محصول آن خوراک کارخانه فولاد قروه می باشد. محصول نهایی کارخانه فولاد ورق فولادی است که از طریق ریل حمل می شود. راه آهن سراسری تهران – همدان – سنندج ۴ کیلومتر با کارخانه فاصله دارد که این شرکت در تامین خوراک و حمل و نقل کم هزینه و سریع چالش چندانی ندارد و نشان می دهد که در محل پروژه ها موقعیت یابی دقیقی انجام شده است. .
همچنین مجاورت با مرز، صادرات محصولات به کشورهای منطقه را آسان و روان کرده است که با توجه به اولویت این شرکت در تامین نیازهای داخلی، در مراحل بعدی مزیت کاهش هزینه های حمل و نقل مرتبط را ارائه می دهد. با فروش محصولات مشتریان خارجی. این فرصتی را برای شرکت برای جذب خریداران باز می کند.
این پروژه علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم برای بیش از ۱۶۰۰ نفر در شرکت صنایع فولاد کردستان و حمایت از رشد و توسعه این استان مرزی، با توجه به ظرفیت بالای معادن سنگ آهن غرب کشور، گامی اساسی در راستای تحقق این امر است. تکمیل زنجیره ارزش فولاد در استان کردستان به حساب می آید
پیگیری سرمایهگذاریهای جدید و افزایش اشتغال، بهبود زیرساختهای منطقه، بهبود معیشت و افزایش کیفیت زندگی مردم منطقه به ثمر نشسته و شرکت صنایع فولاد کردستان به الگوی موفقی در بین مجتمعهای صنعتی تبدیل خواهد شد. مسئولیت اجتماعی و توجه به ارتقای کیفیت زندگی افراد تغییر خواهد کرد.
به طور کلی می توان گفت که با تشدید تحریم ها و برنامه ریزی برای تغییر مسیر از اقتصاد نفتی به اقتصاد غیرنفتی، سیاست در جهت گسترش توسعه از مرکز به سایر مناطق ایران تغییر کرده است و در این راستا برنامه های محرک اقتصادی وجود داشته است که باید به آنها توجه کنید تعریف شده است. با توجه به مزیت نسبی استان ها می توان با اشتغال زایی در این مناطق رشد و شکوفایی اقتصادی ایجاد کرد. نمونه آن تکمیل زنجیره ارزش فولاد در استان کردستان است.
پایان مقاله