تنظیمگری و نظارت بر مبادله رمزپولها وظیفه قانونی بانک مرکزی است
به گزارش افق میهن، یازدهمین کنفرانس سالانه نظام های نوین بانکی و پرداخت با عنوان «اکوسیستم بانکداری هوشمند، حاکمیت دیجیتال و نظارت فناوری» برگزار می شود.
کوروش پرویزیان، رئیس پژوهشکده بانکی و پولی کشور در سخنرانی افتتاحیه این همایش گفت: بانکها در حال حاضر پیشرو در استفاده از فناوریهای نوین و استفاده از هوش مصنوعی هستند بیش از ۲۰ درصد از کل هزینه های جهان در زمینه هوش مصنوعی را تشکیل می دهد. با این وجود، اهمیت تبدیل داده ها به ارزش از طریق فناوری هوش مصنوعی یا خلق ارزش در نسل چهارم بانکداری مستلزم شکل گیری نوعی «نگرش اکوسیستمی» در صنعت بانکداری است. بنابراین، نقش زیستاکوسیستمها در تحول دیجیتال و تکامل به سمت بانکداری هوشمند غیرقابل انکار است و پایهگذاری برای برقراری تعامل سازنده بین بازیگران مختلف زیستاکوسیستم یک مؤلفه ضروری و حیاتی است. رویکرد اکوسیستمی بانک ها را در سطحی فراتر از شرکت های فردی و به عنوان عضوی از شبکه به هم پیوسته ای از بازیگران به هم پیوسته در نظر می گیرد. این نگرش فرض می کند که عملکرد هر یک از اعضا بر سرنوشت کل اکوسیستم تأثیر می گذارد و این مفهوم به یک پدیده مهم در حوزه خدمات بانکی و مالی تبدیل شده است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی ادامه داد: با توجه به اهمیت موضوع، کمیته سیاست گذاری یازدهمین همایش سالانه نظام های نوین بانکی و پرداخت تصمیم گرفت همایش امسال را با موضوع اصلی «اکوسیستم بانکداری هوشمند» برگزار کند. برای برنامه ریزی «حاکمیت دیجیتال و نظارت فناوری». به منظور توضیح بهتر موضوع و پوشش موضوعات اصلی، «رویکرد اکوسیستمی در بانکداری هوشمند. از اعلامیه تا توسعه»، «تحول دیجیتال در نظارت و ثبات مالی»، «ارزهای رمزنگاری شده و داراییهای دیجیتال». عناوین رویداد امسال «قانونگذاری و حاکمیت»، «بانکداری هوشمند و روشهای پرداخت نوظهور» و «بانکداری هوشمند و قوانین بالادستی» بود. ترسیم نکاتی در برخی از محورهای مذکور ضروری است.
پرویزیان گفت: تعامل «هوش مصنوعی و نظارت بانکی» از دو منظر متفاوت قابل بررسی است. اولین جنبه استفاده از فناوری های داده محور در حوزه تقویت و کارایی سیستم های نظارتی بانکی است. در این زمینه، استفاده از RegTechs، SapTechs و الگوریتمها برای کشف و مبارزه با پولشویی، کلاهبرداری و سایر جرایم مالی منجر به توسعه جدی در حوزه نظارت بانکی شده است. جنبه دوم مربوط به مسئله خطرات و خطراتی است که می تواند از استفاده از فناوری هوش مصنوعی در صنعت خدمات مالی و بانکی ناشی شود. میزان داده های مورد استفاده در بانکداری در سراسر جهان با سرعت بی سابقه ای در حال رشد است و انتظار می رود ظرف چند سال از ده ها به صدها زتابایت افزایش یابد (ECB, 2024). موسسه مک کینزی تخمین می زند که هوش مصنوعی در بخش بانکداری جهانی می تواند سالانه بین ۲۰۰ تا ۳۴۰ میلیارد دلار از طریق بهبود بهره وری (معادل ۲.۸ تا ۴.۷ درصد از کل درآمد بخش بانکی) تولید کند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: در کشور ما در سالهای اخیر اقدامات بیشتری برای بسترسازی و ایجاد زیرساختهای قانونی برای توسعه هوش مصنوعی و بانکداری هوشمند انجام شده است جمهوری اسلامی ایران (در تاریخ ۸ اسفند ۱۴۰۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی) و متعاقب آن تصویب تأسیس مرکز هوش مصنوعی شبکه بانکی (SBU) با هدف پیاده سازی راهکارهای هوش مصنوعی در صنعت بانکداری. بخشی از این تلاش است و یک حوزه قانون محسوب می شود.
پرویزیان ادامه داد: علاوه بر جنبه های حقوقی، توجه به ابزارهای عملیاتی در حوزه سیاست گذاری و تسهیل کسب و کارهای جدید مانند استفاده از روش بسترهای آزمایشی نظارتی (یا سندباکس نظارتی) بسیار حائز اهمیت است. بانک مرکزی در سال های اخیر اقدامات سازنده ای برای طراحی و اجرای سندباکس برای حمایت از بانک ها و شرکت های نوآور انجام داده است. ادامه این مسیر و رفع خلأهای موجود از طریق همکاری و تعامل نزدیک با فعالان این صنعت می تواند ضمن مدیریت بهتر ریسک های احتمالی، به تسهیل ورود فناوران مالی کمک کند.
وی خاطرنشان کرد: همانطور که به یاد دارید، در حوزه اقتصاد دیجیتال و دانش بلاک چین، از ابزارهای پرداخت مناسب برای ارائه خدمات مالی استفاده می شود و افزایش روزافزون استفاده از این ابزارها در سال های اخیر منجر به دیجیتالی شدن جدیدی شده است. بانک مرکزی برای ایجاد بستر توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور و پاسخگویی به نیازهای حوزه پرداخت و همچنین توسعه تابآوری و ارتقای کارایی ابزارهای نوین پرداخت، اقداماتی را در حوزه پرداخت انجام داده است. امکان سنجی، طراحی و اجرای آزمایشی ” دیجیتال ریال».
به گفته پرویزیان، بر اساس بند الف ماده ۴ قانون جدید بانک مرکزی، «تنظیم حوزه ارزهای رمزپایه و نظارت بر مبادلات آنها در چارچوب قوانین مربوطه» به عنوان یکی از وظایف نهاد نظارتی محول شده است. با توجه به تمرکز تنظیم کننده بر از بین بردن خلاءهای قانونی در حوزه ارزهای دیجیتال و دارایی های دیجیتال، یکی از محورهای کنفرانس امسال به تجزیه و تحلیل دقیق تر این موضوع اختصاص دارد.
این مقام مسئول تصریح کرد: از دیگر حوزه های کلیدی که در کنفرانس امسال مورد توجه ویژه قرار گرفت، می توان به موضوع بانکداری تعبیه شده و «بانکداری تعبیه شده»، بانکداری باز و بانکداری باز و سایر روش های پرداخت جدید اشاره کرد. “ادغام خدمات مالی در پلتفرم های تجاری غیر مالی” به توسعه جدید در ارائه خدمات یکپارچه و بهبود سفر مشتری اشاره دارد. انتظار می رود ارزش بازار جهانی بانکداری تعبیه شده تا سال ۲۰۳۳ به ۱۲۹.۳ میلیارد دلار برسد که از ۱۶.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ بیشتر است.
پرویزیان تصریح کرد: یازدهمین کنفرانس بانکداری و نظام های نوین پرداخت در مجموع ۶ سخنرانی اصلی، ۱۰ نشست تخصصی، ۱۸ کارگاه آموزشی و ۳۰ ارائه محصول با هدف ارتقای سطح کیفی این کنفرانس برگزار می شود. عملکرد ارائه دهندگان خدمات در زمینه پرداخت را معرفی می کند. همچنین از مجموع ۲۴۰ مقاله علمی ارسال شده به دبیرخانه کنفرانس، ۴۰ مقاله پذیرفته شد که از این تعداد ۱۸ مقاله به صورت شفاهی در دو روز کنفرانس ارائه می شود. با حفظ نمایه ISC، پذیرش جامعه دانشگاهی در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
وی ادامه داد: انتخاب طرحها و محصولات نوآورانه با در نظر گرفتن چهرههای ماندگار نظام بانکی و دکتر دکتر جشنواره های نوربخش» یکی از فعالیت های مهم رویداد نظام های نوین بانکی و پرداخت است. این جشنواره از نخستین دوره این رویداد در دستور کار قرار گرفت و مراحل شناسایی، ارزیابی و انتخاب برترین نوآوری ها قبل از برگزاری همایش به پایان رسید و برگزیدگان در مراسم اختتامیه معرفی و تجلیل خواهند شد. همچنین در این مدت علاوه بر طرحها و محصولات، به اقدامات و تلاشهای منسجم و هدفمند بانکها و مؤسسات اعتباری برای تحول کسبوکار تحت عنوان «برنامههای تحول فناوری» نیز توجه شد.
به گفته این مسئول، در تمام سال هایی که همایش نوین بانکداری و نظام های پرداخت برگزار شده است، تلاش دبیرخانه و پژوهشکده پولی و بانکی همواره بر این بوده است که این رویداد بتواند در حوزه ایفای نقش کند. تصمیم گیری در بخش بانکداری جهانی و نظام پرداخت کشور. مایه خرسندی است که پس از ده رویداد موفق، همایش نوین بانکداری و نظام های پرداخت به محفلی برای تعامل و تضاد نظرات بهتر کارشناسان فناوری، کارشناسان و کارشناسان بانکی با دستگاه اجرایی کشور تبدیل شده است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در خاتمه تصریح کرد: بار دیگر به نمایندگی از پژوهشگاه، معاونت فناوری بانک مرکزی، شرکت ملی انفورماتیک، مدیران ارشد نظام اقتصادی و بانکی، مديران عامل و هيات مديره بانك ها، مديران و معاونان و كاركنان محترم فناوري اطلاعات بانك ها. مدیران عامل و اعضای محترم هیئت مدیره شرکت های سرمایه گذاری و فناوری از بانک ها و موسسات اعتباری، فعالان صنعت فناوری و بانکداری دیجیتال، فین تک ها و استارت آپ ها و هر چیز دیگری از شرکت کنندگانی که با تعهد خود به ثروت علمی کمک می کنند، تشکر و قدردانی می کنیم و حضور داشتند و به تأثیر این رویداد کمک کردند. همچنین از دست اندرکاران برگزاری همایش و تمامی همراهان و همکاران عزیزم به ویژه اصحاب رسانه و خبرنگاران محترم تشکر می کنم. امید است برگزاری این همایش بتواند گامی در جهت توسعه اکوسیستم بانکداری هوشمند در کشور باشد.