بانک و بیمه

اجرایی شدن چک الکترونیک تا پایان سال| خرید با کارت بانکی روسیه از فروشگاه های کشور

به گزارش افق میهن، نوش آفرین مومن واقفی، معاون فناوری های نوظهور بانک مرکزی امروز در مراسم افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه نظام های نوین بانکداری و پرداخت، گفت: بحث فعلی ما اکوسیستم فناوری مالی است، اگر نکنیم. توجه کنید با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد. مسائل فنی راه حل های مشخصی دارند و تک بعدی هستند و تحلیل آسان تری دارند، اما شکل گیری اکوسیستم به دلیل نیاز به حل مشکلات در سایه همکاری مشترک همه بازیگران رخ می دهد. در واقع ما باید دید مشترکی داشته باشیم و این نوآوری تنها در سایه همکاری و رقابت می تواند رخ دهد.

وی ادامه داد: در حال حاضر اکوسیستم مالی خوب نیست و چالش ها و بن بست هایی وجود دارد. اگر افراد حاضر در این همایش به عنوان فعالان این اکوسیستم راه حلی برای این امر پیدا نکنند، در آینده با مشکلات جدی تری مواجه خواهیم شد.

مومین واقفی افزود: مواردی مانند قوانین و سیاست ها، فرهنگ، سیستم ها، بازار و ترجیحات مشتریان و مقررات و سیاست ها نیز باید مورد توجه قرار گیرد وگرنه فقط در مورد مسائل فنی صحبت کرده ایم. تاکنون بیشتر روی حوزه فنی تمرکز کرده ایم و کمتر به سایر پارامترها توجه کرده ایم. اکوسیستم فناوری مالی با سایر اکوسیستم ها مانند مراقبت های بهداشتی و اکوسیستم های تولیدی در تعامل است، تأثیر می گذارد و تحت تأثیر آن قرار می گیرد.

معاون فناوری های نوظهور بانک مرکزی تصریح کرد: تنها در حوزه پرداخت و تسویه یکی از اکوسیستم های فناوری مالی، تعداد تراکنش ها در سال ۱۴۰۲ در شبکه شتاب ۷۰ میلیارد، در شاپرک ۴۹ میلیارد و در ساتنا ۸۹ میلیون تراکنش بوده است. نسبت به سال قبل ۲۵ درصد رشد داشته است، پایا ۳.۳ میلیارد و چکاک ۹۸ میلیون فقره چک انجام شده است.

وی خاطرنشان کرد: در دهه ۱۳۷۰ تمرکز بر سیستم های بانکداری مرکزی بود، اکنون توسعه پلتفرم ها و ظهور نئوبانک ها مورد توجه قرار گرفته است. در حال حاضر، ما باید به توسعه اکوسیستم بانکداری دیجیتال دست یابیم، جایی که توسعه رگ تک‌های بانکی باز، جعبه‌های سندباکس و زیر فناوری‌ها در حال انجام است.

مومین واقفی در ادامه توضیح داد: چالش های اکوسیستم فناوری مالی کشور در شاخص های سلامت و سرزندگی اکوسیستم فناوری مالی منعکس می شود. شاخص‌های میزان بقا، کهنگی محدود، دوام ساختاری، تداوم تجربه مشتری و قابلیت پیش‌بینی، پایداری اکوسیستم را نشان می‌دهد.

معاون فناوری های نوین بانک مرکزی افزود: در بخش سرمایه گذاری به نظر می رسد روند خوب است و اکوسیستم از نظر اقتصادی مولد است، اما در حوزه نوآوری و مدل کسب و کار وضعیت خوبی نداریم. اکوسیستم مالی در حوزه نوآوری عقب مانده است.»

وی ادامه داد: در بحث تنوع وضعیت خوبی نداریم و باید برای تنوع بخشیدن به اکوسیستم برنامه ریزی کرد. تقریباً تنها ۲۵ درصد از بازیگران اکوسیستم با یکدیگر تعامل و همکاری دارند که نشان می‌دهد در حوزه تعامل و همکاری بین اعضای اکوسیستم نیز مشکل داریم. سلامت و سرزندگی اکوسیستم فناوری مالی کشور کافی نیست و برای بهبود شاخص‌ها در این حوزه باید مفهوم نوآوری واقعی را به درستی درک کنیم.

مومین واقفی تاکید کرد: روندهای کلان، نظام فعلی فناوری مالی و لانه فناوری سه محور اکوسیستم فناوری مالی کشور است و برای برنامه ریزی برای بهبود باید به هر سه محور و ارتباط آنها با یکدیگر توجه شود. .

وی تصریح کرد: در حوزه نظارتی بانک مرکزی باید سه دستورالعمل اصلی رعایت شود. ابتدا باید روی اقدامات مختلفی در قسمت سندباکس کار کنیم تا زمینه ها و تعداد بازدیدها را گسترش دهیم. در سیاست دوم، به یک مرکز نوآوری در حوزه نوآوری مالی نیاز داریم. ما نیاز فوری به بازیکنان جدید در زمینه هایی مانند Ragtech داریم. مشکل ممکن است این باشد که یک مدل کسب و کار سودآور و با بهره وری بالا در این زمینه تعریف نشده است. همچنین باید حوزه انتقال دانش را با سایر کشورهای جهان در این زمینه فعال کنیم.

مومن واقفی گفت: عدم توجه به موقع به بخش بانکداری باز موجب عقب ماندن بخش مقررات و نظارت از تحولات فناوری شده است. یکی از محورهای کلیدی بانک مرکزی در سال آینده، بانکداری باز است و انتظار داریم تا پایان سال آینده به طور کامل به کار گرفته شود.

وی ادامه داد: موضوع بعدی ریال دیجیتال است. در ریال دیجیتال مرحله آزمایشی به پایان رسیده و برنامه به قابلیت گسترش و استفاده های احتمالی رسیده است. طرح میرشتاب در حوزه پرداخت های بین المللی نیز اجرا شد. در این حوزه، پرداخت‌های مبتنی بر NFC و توکن‌سازی انجام شد. در حال حاضر و تا پایان نزدیک به ۷۵ درصد از بانک های منتخب کشور در طرح میرشتاب فعال هستند. دی همچنین ۳۰ درصد از فعالان پذیرش را نیز مشمول این طرح خواهیم کرد تا امکان خرید در فروشگاه های داخل کشور با کارت بانکی روسی فراهم شود.

معاون فناوری های نوین بانک مرکزی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تمامی بانک های کشور چک الکترونیکی را می پذیرند و ۱۶ بانک نیز چک الکترونیکی را می پذیرند و صادر می کنند. امیدواریم تا پایان سال کل شبکه بانکی در حوزه چک الکترونیکی به بهره برداری کامل برسد. توسعه چک الکترونیکی برای اشخاص حقوقی نیز بخشی از اقدامات در حال انجام است. توجه به اعتبارسنجی و ترویج فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی نیز از دیگر رویکردهای اقدامات بانک مرکزی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا