بانک و بیمه

فرآیندهای مبارزه با پولشویی در سامانه سیاح اجرایی می شود

به گزارش افق میهن، زهره پاپی، رئیس اداره مدیریت سیستم نظارتی و نظارتی بانک مرکزی با حضور در جلسه فنی «نظارت هوشمند; «رویکردهای نوین و ابزارهای فناورانه» که در دومین روز از یازدهمین همایش نوین بانکداری و نظام های پرداخت برگزار شد، اظهار داشت: بانک مرکزی در سال های اخیر سامانه های مختلفی را پیاده سازی کرده است، اما در حوزه نظارت، این امر است. پرونده تاکنون عمدتاً اطلاعات و بررسی‌های این سامانه‌ها را رصد کرده و در ادامه گفت: برنامه‌هایی برای نظارت قبلی بر شبکه بانکی در نظر گرفته‌ایم که برخی از آن‌ها اجرا شده است.

وی افزود: یکی از سامانه هایی که بانک مرکزی توسعه داده سامانه صمت است. تمامی اطلاعات مربوط به وام ها و تعهدات پرداخت شده در شبکه بانکی در این سامانه موجود است و در نسخه جدید این سامانه این اصل را ایجاد می کنیم که تمامی قوانین ارائه وام و صدور ضمانت نامه توسط بانک مرکزی کنترل می شود. اعطای تسهیلات و تعهدات در بانک ها و اعطای مجوز فعالیت بانکی بر این اساس انجام شود.

پاپی ادامه داد: در حوزه نظارت نیز سامانه سیاح برای اولین بار اطلاعات تمامی سپرده های بانکی را جمع آوری می کند. تمامی فرآیندهای مبارزه با پولشویی در سیستم گردشگری اجرا می شود. در نسخه بعدی سیستم توریستی، قصد داریم قوانین اضافی را که هنگام افتتاح حساب تحت این سیستم نیاز داریم، پیاده سازی کنیم. بانک مرکزی از این سیستم ها در بخش نظارت استفاده خواهد کرد. سامانه های موجود در بخش چک شامل سامانه ماهچک (مسدود کردن حساب چک برگشتی) نیز می شود که در حال توسعه و بهبود آن هستیم.

وی تصریح کرد: از دیگر موارد در دستور کار ماده ۲۶ قانون صدور چک در خصوص تعیین سقف اعتبار برای افراد جامعه است. این موضوع در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته و در حال بررسی است. در حال کار بر روی فاز اول این پروژه با معرفی نرخ پیش فرض چک در سامانه آیوی هستیم. مراحل بعدی به تدریج اجرا خواهد شد.

به گفته بابا؛ با اختیاراتی که قانون جدید به بانک مرکزی به ویژه بازوی نظارتی بانک مرکزی اعطا می کند، می توانیم روند نظارتی را به نحو احسن انجام دهیم.

استفاده از فناوری های نوین در نظارت

نادر حقی; در این جلسه رئیس طرح تحول نظارت بانک مرکزی در شرکت خدمات فناوری اطلاعات نیز اظهار داشت: کمیته بازل نظارت بانکی یا BCBS یا کمیته نظارت بانکی بازل در مجموعه ای از اسناد اصول مختلفی را برای نظارت بر شبکه بانکی معرفی کرد. ۲۹ اصل کلی برای یک نظارت موثر بانکی توسط کمیته بازل پیشنهاد شد. برنامه نظارت مؤثر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز بر اساس ۲۹ اصل نظارت مؤثر بانکی است.

وی با اشاره به اینکه نظارت کارآمد بر نظام بانکی نقش بسزایی در حفظ ثبات مالی و رشد اقتصادی دارد، افزود: باید به حجم و پیچیدگی روزافزون داده های بانکی که مهمترین دارایی برای ارزیابی اثربخش زیرساخت ها و ابزارها است توجه کنیم. شرکت دیگر مسئول نظارت نیست. بنابراین لازم است توسعه زیرساخت های نظارتی با ابزارهای جدید در دستور کار بانک مرکزی قرار گیرد.

حقی ادامه داد: وقتی به نقش ابزارهای جدید در شرکت های مختلف نگاه می کنیم، می بینیم که امروزه می توان از بسیاری از فناوری های جدید برای نظارت استفاده کرد.

مدیر طرح تحول نظارت بانک مرکزی در شرکت خدمات انفورماتیک گفت: محور توسعه زیرساخت ها و استقرار فناوری و محور توسعه و بهبود نظام های حاکمیتی نظارتی دو محور اصلی در مسیر نظارت موثر و هوشمند است. برای غلبه بر نظارت سنتی، ورود به حوزه نظارت موثر و حرکت به سمت نظارت هوشمند، نیازمند همکاری همه ارکان و ارکان بانک مرکزی و شبکه بانکی هستیم تا بتوانیم نظارت را بر اساس دو محور ارتقا دهیم. شاخص هایی را در هر یک از این محورها معرفی کرد.

وی خاطرنشان کرد: برای نظارت موثر بانکی باید زنجیره فرآیندی در نظر گرفته شود که شامل چندین مرحله حیاتی از ابتدا تا انتها برای اطمینان از انطباق و پایداری عملیاتی باشد.

حقی یادآور شد: استفاده از فناوری هایی مانند هوش مصنوعی امکان پایش داده محور و ریسک محور را فراهم می کند و بسترهای نظارت موثر بر شبکه بانکی را محقق می کند. البته باید از استفاده از فناوری در سیستم نظارتی پرهیز کرد، اما استفاده از فناوری باید در جای درست و با توجه به ملاحظات آن باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا