بانک و بیمه

سلطه دلار، در معاملات بین المللی ترک برداشت| آچمز شدن دلار با ورود کارت اعتباری گروه بریکس

بازار؛ گروه بانک و بیمه: با سیاست ایجاد کانال های مالی دو یا چند جانبه، دلار روز به روز در معاملات جهانی ضعیف می شود و به تدریج به حاشیه می رود. نکته قابل توجه این است که پس از محدود کردن دسترسی روسیه به سوئیفت، کشورهای بریکس رویکرد خود را به دلارزدایی تشدید کردند، زیرا دلارزدایی در حال حاضر شدیدتر شده است زیرا اعضای بریکس به زودی از ارز دیگری به جای دلار برای معاملات خود استفاده خواهند کرد که دلاری شدن در دستور کار خود قرار دارد.

رهبران کشورهای عضو بریکس معتقدند؛ تحریم های آمریکا علیه کشورها و استفاده ابزاری و سیاسی واشنگتن از دلار به طور فزاینده ای افزایش یافته است و کشورهای عضو را ملزم می کند تا معاملات خود را با استفاده از ارز جدید بدون دخالت دلار انجام دهند. بر اساس گزارش ها، حدود ۸۵ کشور از جمله اعضای بریکس و اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه آن)، آرژانتین، ترکیه، ایران، امارات متحده عربی و عربستان سعودی خواستار دلارزدایی شده و می خواهند از ارزهای محلی در تجارت استفاده کنند. معاملات سایر کشورها نیز در حال بررسی روش های پرداخت جایگزین برای تسویه حساب های جهانی مانند یوان چین، درهم امارات یا روپیه هند هستند و در این راستا گام برمی دارند.

علیرغم اینکه علاقه به استفاده از دلار در تجارت جهانی روز به روز در حال کاهش است، اما می توان گفت در سال های آینده دلار مانند دهه های گذشته در معاملات جهانی سلطه ای نخواهد داشت.

کاهش شدید علاقه اکثر کشورهای جهان به مبادلات با دلار

کارشناسان می گویند؛ معرفی واحد پولی جدید توسط کشورهای عضو گروه بریکس بدون شک می تواند خطرات ناشی از نوسانات نرخ دلار در مبادلات تجاری جهانی را به طور موثر کاهش دهد و درجه وابستگی به دلار را کاهش دهد. از سوی دیگر ارز معرفی شده توسط کشورهای بریکس نوعی ارز فراملی محسوب می شود. مزایای آن این است که به کشورها اجازه می دهد تا پول ملی خود را با این پول بین المللی حفظ کنند، همانطور که در زمان شکوفایی یورو در سراسر جهان اتفاق افتاد تا در معاملات تجاری مورد استفاده قرار گیرد. علیرغم اینکه علاقه به استفاده از دلار در تجارت جهانی روز به روز در حال کاهش است، اما می توان گفت در سال های آینده دلار مانند دهه های گذشته در معاملات جهانی سلطه ای نخواهد داشت.

علاوه بر این مشکل، ظهور پول الکترونیک، بیت کوین و ارزهای رمزنگاری شده به عنوان ابزاری علاوه بر انجام معاملات دوجانبه توسط برخی کشورها، زمینه را برای کاهش مبادلات جهانی با دلار فراهم کرده است، چرا که شرکت های دیجیتال جدید ظهور و ارائه کرده اند. جایگزین های موفقی که در نهایت به کاهش تقاضا برای دلار و محدود کردن نفوذ ایالات متحده در این زمینه تبدیل می شود. در چنین شرایطی، ترس و عدم آگاهی از ارزهای دیجیتال در بالاترین سطوح دولت آمریکا، تهدیدی بزرگ برای امنیت ملی این کشور است و هژمونی دلاری مورد توجه قرار گرفته است.

بسیاری از دولت‌ها برای فرار از سلطه دلار در اقتصاد خود، سعی می‌کنند معاملات بین‌المللی خود را در قالب قراردادهای پولی دوجانبه یا چندجانبه انجام دهند و یا از ارز واحدی غیر از دلار استفاده کنند در گذشته هر چه بیشتر کشورها تلاش می کردند دلار را در معاملات خود حذف کنند

اکثر کشورهای جهان در تلاش برای حذف دلار در مبادلات بین المللی هستند

مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتگو با این خبرگزاری “بازار” وی گفت: شرایط معاملات در بازارهای جهانی به دلیل وجود تحریم ها و محدودیت ها بر تجار برخی کشورها تغییر کرده است، از سوی دیگر بسیاری از دولت ها در تلاش هستند تا از سلطه دلار در اقتصاد خود خارج شوند. قراردادهای دوجانبه یا استفاده از واحد پولی غیر از دلار، معاملات تجاری دیگر مانند گذشته نیست، زیرا اکثر کشورها در تلاش برای حذف دلار در معاملات خود هستند.

وی با بیان اینکه اکنون کالاهای صادراتی غیرنفتی کشورمان با چین از طریق پایاپای یا تسویه تسویه می شود، افزود: البته ایجاد کانال مالی دوجانبه بین پکن و تهران یکی از اولویت های اقتصادی بحث چین در سال جاری است. علاوه بر گفتگوهای کریدور، چنین کانال تجاری بدون شک به خوبی تسهیل خواهد شد. از سوی دیگر، از آنجایی که تراز صادرات محصولات غیرنفتی ما به چین تقریباً مشابه واردات است، پیش بینی می شود تا پایان سال حجم صادرات غیرنفتی کشورمان به چین معادل ۱۴ میلیارد دلار و حجم واردات از آنجا به ایران حدود ۱۷ میلیارد دلار خواهد بود.

مشکل دلاری شدن به این معنا که دلار در کوتاه مدت در تجارت بین الملل به صفر می رسد غیرممکن است، اما سلطه مطلق آن در تجارت بین الملل هم اکنون از بین رفته است و با افزایش شکاف قطعا در سال های آینده رخ خواهد داد.

حجم سالانه بیش از ۳۰ میلیارد دلار، ایران و چین بدون مبادله دلار است

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین تاکید کرد: کل مبادلات تجاری ایران و چین در طول سال بدون احتساب دلار در این معامله بیش از ۳۰ میلیارد دلار برآورد شده است. مثلاً در ازای صادرات کالاهای غیرنفتی به چین، در ازای پول آن کشور کالا وارد می کنیم و پولی رد و بدل نمی شود. شاید بخش کوچکی از معاملات یا تسویه حساب های مالی به یوان و غیره انجام شود، اما بیشتر مبادلات با حجم بالا به شکل مبادلات کالایی و معاملات قراردادی دوجانبه است.

وی افزود: اگرچه امکان دریافت حواله به درهم یا یوان از بانک مرکزی برای واردات وجود دارد، اما این روش در مقایسه با تراکنش های تسویه حساب، سخت و شفاف نیست چرا که چنین رویکردی مشکلات فنی را به همراه دارد. از سوی دیگر، از آنجایی که ایران در مسیر دلارزدایی گام برمی دارد و مبادلات تجاری خود را با کشورهای تجاری با ارز واحد یا مبادله ای انجام می دهد، سعی می کند حداقل در این زمینه از چنین روش هایی برای تجارت استفاده کند. شرایط تحریم به عنوان موضوع دلارزدایی به این معنا که دلار در کوتاه مدت در تجارت بین‌المللی به صفر می‌رسد غیرممکن است، اما سلطه مطلق آن در تجارت بین‌الملل از بین رفته است و قطعاً در آینده شکاف بیشتر خواهد شد. سال.

حریری افزود: کشورهای عضو اتحادیه بریکس با استفاده از کارت اعتباری که در حال حاضر روی آن کار می شود، توافق کرده اند، مشکلی که در آینده هژمونی پول آمریکا را به شدت تهدید خواهد کرد. به عنوان مثال، ۸۰ سال پیش، قبل از اینکه دلار در تجارت بین‌المللی ظاهر شود، لیر قدرتمندترین ارز جهان بود، اما پس از جنگ اول و دوم، با ظهور دلار، قدرت این نوع ارز از بین رفت. بنابراین با تداوم دلاری شدن در جهان، این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک شاهد انزوای دلار باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا