اخبار اقتصاد ایران

دلار نیما به مرز ۵۴ هزار تومان رسید :: افق میهن

قیمت دلار نیما که در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم ۴۵ هزار تومان بود اکنون به ۵۴ هزار تومان رسیده است.

به گزارش افق میهن، قیمت دلار نیما که از ابتدای دولت چهاردهم رکورد زده بود، از ۱۷ رکورد زد. آذر او رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کرد و وارد کانال ۵۳ هزار تومانی شد.

امروز (دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳) در مرکز مبادلات ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با نرخ ۵۵ هزار و ۴۳۵ تومان و حواله دلاری نیز با افزایش نسبت به روز کاری قبل با نرخ ۵۳ هزار و ۹۲۵ تومان معامله می شود. .

باید گفت؛ قیمت هر اسکناس یورو در صرافی ایران نیز به ۵۸ هزار و ۵۶۵ تومان و نرخ حواله یورو نیز نسبت به دیروز به ۵۶ هزار و ۹۷۰ تومان افزایش یافته است.

از سوی دیگر اسکناس درهم امارات با افزایش نسبت به روز گذشته ۱۵ هزار و ۹۴۰ تومان و نرخ حواله درهم نیز ۱۴ هزار و ۶۸۳ تومان نسبت به روز گذشته افزایش یافته است. قیمت یکصد دینار عراق امروز در صرافی با ۴۲۳۰۵ ریال افزایش نسبت به روز گذشته اعلام شد.

دلار نیما اگرچه از ماه های قبل وارد چرخه صعودی شده بود، اما با تغییر دولت و رویکرد تیم جدید اقتصادی به ویژه وزیر اقتصاد، نرخ رشد آن افزایش یافت.

مدافع اصلی افزایش قیمت نیم دلاری عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم است. وی از همان ابتدای حضور در این وزارتخانه اعلام کرد که قصد دارد دلار نیمایی را افزایش دهد، البته همتی در همان زمان گفت: دلار نیمایی را بالا می بریم و دلار آزاد را کاهش می دهیم.

این در حالی است که در ۱۰۰ روز ابتدایی دولت چهاردهم، دلار نیما از ۴۵ هزار تومان به ۵۲ هزار تومان رسید. نرخ دلار نیما در ابتدا شهریور ماهی که همتی به وزارت اقتصاد منصوب شد در کانال ۴۵ هزار و ۲۰۰ تومان بود اما پس از فشارهای مستمری که به بانک مرکزی وارد کرد، نرخ نیما از کانال ۵۲ هزار تومان عبور کرد.

همتی و تعدادی از کارشناسان همراه وی مدعی هستند برای رسیدن به ارز تک نرخی و حذف رانت ناشی از مابه التفاوت نرخ ارز آزاد و نیمه آزاد باید نرخ نیما را افزایش داد اما این تنها یک طرف است. داستان و این گروه از وقایع و پیش فرض های طرف مقابل است. از گرانی نیما چیزی نمی گویند در حالی که کارشناسان هشدار داده بودند در صورت افزایش نرخ نیما، نرخ بازار نیز افزایش می یابد.

اساساً به نظر می رسد وزیر اقتصاد و مسئولان اقتصادی کشور به این نکته توجه ندارند که افزایش نرخ نیما در شرایطی که ۸۰ درصد تولید ایران وابسته به واردات است، به معنای تورم و افزایش قیمت خواهد بود. قیمت کالا و خدمات

افزایش نرخ ارز رسمی کشور دقیقاً همان پدیده ای بود که در سال ۱۴۰۱ که شرایط بسیار پایدارتر از امروز بود و تبعات منفی سنگینی برای اقتصاد کشور داشت، آزمایش شد.

به نظر می رسد دستور کلی وزیر اقتصاد سرانجام اقتصاد ایران را به روزهای ملتهب نزدیک کند. کوتاه آمدن از سیاست های انقباضی و همراهی آن با افزایش نرخ نیما در شرایطی که هنوز شاهد بازگشت نرخ تورم به میانگین بلندمدت نبوده ایم، می تواند بار دیگر تورم را در مسیر رشد قرار دهد.

کارشناسان معتقدند اظهارات همتی درباره تک نرخی شدن ارز اگرچه از نظر تئوری درست است، اما در شرایط کنونی امکان پذیر نیست. چرا که نرخ ارز یکی از متغیرهای کلیدی در اقتصاد کشورمان است و مانند سایر متغیرها با گفتار درمانی قابل مدیریت نیست.

فرزین رئیس کل بانک مرکزی پیش از این در این خصوص گفته بود امکان افزایش بیشتر ارز نیما وجود ندارد زیرا این بانک نیز باید به فکر کنترل تورم باشد.

با این حال وی در اظهارات اخیر خود اعلام کرده است که بانک مرکزی به دنبال رفع تعدد نرخ ها در بازار ارز است. به گفته فرزین، سیاست ارزی بانک مرکزی در مقطع کنونی تغییر نرخ نیما با توجه به متغیرهای اساسی اقتصادی است.

با وجود اینکه فرزین از رفتن دلار نیما به بازار ارز خبر داده است، اما هنوز مشخص نیست نرخ ارز در این بازار چقدر خواهد بود.

وی البته تاکید کرد: نرخ ارز در بازار بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل می گیرد و بانک مرکزی بخشی از ارز خود را در آنجا عرضه می کند و تلاش می کنیم نرخ را در یک کانال حرکت دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا