شواهد جدید از فناوری پیشرفته عصر حجر در اسپانیا
باستان شناسان در اسپانیا می گویند که قدیمی ترین نمونه شناخته شده از تکنیک های پیشرفته ساخت ابزار سنگی را در اروپا کشف کرده اند که قدمت آن به حدود یک میلیون سال پیش می رسد.
این فناوری در محوطه باستانی «El Barranque de la Boyla» در شمال شرقی اسپانیا کشف شد و نسل دوم فناوری سنگ توسط انسان های عصر حجر به شمار می رود.
محققان می گویند که این جهش تکنولوژیک قبل از جدایی تکاملی انسان مدرن و نئاندرتال اتفاق افتاده است. بنابراین این تحولات احتمالاً توسط اجداد مشترک ما یا دیگر گونه های انسانی منقرض شده ایجاد شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
دیگو لومباو، انسان شناس دانشگاه سانتیاگو و همکارانش در مقاله خود نوشتند: «فناوری مشاهده شده در El Barranque de la Boyla نشان دهنده پیشرفت های تکنولوژیکی قابل توجه و رفتارهای پیش بینی کننده است.
تجزیه و تحلیل ها نشان داده است که نحوه ساخت این ابزارها از یک الگوی مشترک پیروی می کند که نشان دهنده استفاده از یک فرآیند استاندارد برای دستیابی به نتایج یکسان است.
این انسان های باستانی نیز ابزارهای بزرگتری نسبت به قبل تولید می کردند و آنها را برای اهداف خاصی طراحی می کردند. این ویژگی ها نشان دهنده سطح پیشرفته ای از آینده نگری و برنامه ریزی است.
قدیمی ترین ابزارهای سنگی شناخته شده که به عنوان محصول صنعت “اولدووی” یا “حالت ۱” طبقه بندی می شوند، به حدود ۳ میلیون سال پیش باز می گردند.
این ابزارها که توسط انسان های اولیه در آفریقا ساخته شده بودند، با کوبیدن یک سنگ به سنگ دیگر تولید می شدند و قطعات به دست آمده دارای لبه های تیز بودند که می توانستند بیشتر اصلاح شوند.
اما آنچه لومبائو و همکارانش کشف کردهاند، قدیمیترین شواهد در اروپا از تکنیکهای پیچیدهتر «حالت ۲» است که برای ساخت «مشتهای آچولی» استفاده میشود.
این ابزارها با استفاده از مواد دیگری مانند استخوان و چوب برای تکمیل تیغه ها به روش های «Mode 1» اضافه شدند. این ابزارها نیز متقارن تر بودند.
انسانهای باستانی که در El Barranque de la Boyla در طول دوره زمینشناسی پلیستوسن میانه زندگی میکردند، فرآیند پیچیدهای را توسعه دادند که شامل جابجایی مواد مختلف محلی برای ساخت ابزار در مراحل مختلف تولید بود.
آنها مواد خاصی را برای اهداف مختلف افق میهن کردند. مانند استفاده از سنگ چخماق برای ابزارهای کوچکتر و شیست برای ابزارهای بزرگتر.
علاوه بر این، این ابزار بسیار شبیه به ابزارهایی است که در سایتهای دیگر مانند Obidia در منطقه شام (سوریه و ترکیه کنونی) یافت میشود. محققان می نویسند: «ما فرض می کنیم که El Barranque de la Boyla ممکن است نشان دهنده یک گسترش اولیه آشئولی از آفریقا در حدود ۱.۴ میلیون سال پیش باشد.
با این حال، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این فناوری جدید ممکن است منشا محلی نداشته باشد. برخی از این تکنیک ها به طور ناگهانی در منطقه ظاهر شدند که نشان می دهد این تکنیک ها با مهاجرت و نه از طریق توسعه محلی وارد منطقه شده اند.
این ابزارها به دلیل شواهد اولیه توانایی شناختی برای استفاده از یک مدل ذهنی، از جمله پیش بینی و برنامه ریزی، بسیار مهم هستند.
نتایج تحقیقات جدید در نشریه علمی «Journal of Paleolithic Archaeology» منتشر شده است.
منبع: یورونیوز