فولاد و پتروشیمی قربانیان زمستان سرد/ سهمهای کوچک آماده رشد
کمک های کوچک برای جبران عقب ماندگی؛
بهناز اکبرپور کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با افق میهن ضمن بررسی روند توسعه بازار سرمایه اظهار داشت: در روز معاملاتی ۲۶ آذر در سال ۱۴۰۳ شاهد افزایش عرضه و بازده کمتر در سهام کوچک در مقایسه با سهام بزرگ بودیم. وی در خصوص تاثیر ارز توافقی بر صنایع پتروشیمی و فلزات تاکید کرد: این تغییرات می تواند سودآوری این شرکت ها را افزایش دهد. همچنین صنایع انرژی بر مانند فولاد، پتروشیمی و سیمان با نزدیک شدن به فصل سرما و احتمال اختلال در گاز با چالش های بزرگی روبرو هستند. اکبرپور معتقد است: وضعیت بازار سرمایه صنعت پتروشیمی و فلزات در یک بازه زمانی یک ساله امیدوارکننده خواهد بود.
بهناز اکبرپور کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با رسانه ها افق میهن وی در خصوص تداوم روند بازار سرمایه در آینده گفت: در بیست و ششمین روز معاملاتی آذر در سال ۱۴۰۳ شاهد افزایش عرضه در بازار سرمایه کشور بودیم و با ایجاد صف خرید برای نمادهای بزرگ بازار، نمادهای کوچک و متوسط نیز با قدرت تمام دنبال کردند و حتی برخی از آنها به صف فروش رسیدند. . با ادامه روند رشد بازار، شایسته است نگاهی گذرا به عملکرد سهام بزرگ در مقایسه با سهام متوسط و کوچک بیندازیم. در فاز رشد عمده قبلی بازار که از سال ۲۰۱۶ آغاز شد مرداد در پایان سال ۲۰۱۹، شاخص بازده هم وزن ۳۲۹۳ درصد و شاخص بازده کل ۲۵۹۱ درصد ثبت شد.
وی افزود: همچنین از مرداد ۱۳۹۹ تا سقف اردیبهشت در سال ۱۴۰۲ شاخص کل کارایی ۲۲ و وزن آن ۶۳ درصد بود. این نشان می دهد که در هر دوره رشد، بازده سهام متوسط و کوچک بیشتر از بازده سهام بزرگ بوده است. اما از انتهای شاخص کل امسال که در رتبه دوم قرار دارد آبان این ماه قرار بود در ۲۶ آذر به پایان معاملات برسد. میانگین بازدهی ساده ۵۰ شرکت بزرگ حدود ۴۰ درصد و متوسط بازده ساده سایر شرکت های متوسط و کوچک حدود ۲۵ درصد بود که نشان می دهد سهام های کوچکتر از رشد بازار عقب مانده اند. ; بنابراین به نظر می رسد در هفته های آینده سهام بزرگی که در حال حاضر افزایش قیمت مناسبی داشته اند راکد بوده و سهام کوچکتر با افزایش قیمت همراه خواهد بود، بنابراین تحولات منفی امروز جای نگرانی ندارد و روند رو به افزایش است. تغییر به زودی تغییر خواهد کرد
این کارشناس بازار در خصوص تاثیر ارز توافقی بر پتروشیمی و متالورژی گفت: حدود ۳۴ شرکت در صنعت فلزات اساسی و ۲۹ شرکت در صنایع شیمیایی تحت تاثیر تغییرات نرخ ارز قرار خواهند گرفت. یعنی این شرکت ها یا فروش صادراتی انجام می دهند یا نرخ فروش داخلی آنها تحت تاثیر ارز نیما است یا ترکیبی از دو گزینه ذکر شده است. ارزش بازار این ۶۳ شرکت در حال حاضر ۲۹۳۶ همات است که میانگین موزون این شرکت ها ۸.۶ واحد است.
وی ادامه داد: مجموع فروش این شرکت ها در چهار فصل گذشته یک هزار و ۴۹۹ همت و سود خالص آنها ۳۴۷ همت است که حاشیه سود خالص ۲۳ درصد است. مبلغ ۴۱۰۰۰ تومان بود. حال برای بررسی تاثیر ارز توافقی بر سود این شرکت ها، باید سود ۴ فصل آینده یعنی پاییز تا تابستان سال آینده را برآورد کرد. نرخ ارز نیما در پاییز امسال حدود ۵۰ هزار تومان است و اگر تفاوت نرخ توافقی با آزاد را در محدوده فعلی ۱۸ درصد فرض کنیم، میانگین نرخ توافقی زمستان و تابستان سال آینده برابر با دلار آزاد دلار است. ۸۵۰۰۰ تومان ۶۳۰۰۰ تومان ارزش گذاری شده است; بنابراین با این تفاسیر پیش بینی می شود در چهار فصل آینده گردش مالی این ۶۳ شرکت به مبلغ ۲۳۲۲ و سود خالص آنها به مبلغ ۵۳۷ حمت برسد. بنابراین سود شرکت های مذکور در سال آینده می تواند رشد ۵۵ درصدی داشته باشد به شرطی که سایر شرایط از جمله نرخ ارزهای جهانی ثابت و تنها تحت تاثیر ارز نیمایی باشد. اکنون با فرض میانگین تاریخی ۸.۶ واحد برای این شرکت ها، مجموع ارزش بازار آنها به ۴۶۸۱ همات از ۲۹۳۶ همات می رسد. بنابراین با وجود رشد اخیر، قیمت های فعلی تعداد زیادی از شرکت های صنعت پتروشیمی و فلزات اساسی جای نگرانی ندارد، اما بازار در حال حاضر با چشم انداز یک ساله به خرید این شرکت ها می پردازد.
اکبرپور درباره تاثیر قطعی گاز بر صنعت نیز گفت: با نزدیک شدن به فصل سرما و احتمال قطعی گاز در مقیاس وسیع که نسبت به مدت مشابه سال گذشته شدیدتر شده است، صنایع انرژی بر مانند فولاد، پتروشیمی و… متضرر می شود مصرف کنندگان گاز اولین قربانیان بحران گاز در ماه های سرد سال هستند. به عنوان مثال در ماه های سرد سال ۱۴۰۲ کاهش ماهانه حدود ۷۰ هزار تنی تولید اوره و متانول باعث زیان ۱.۱ میلیارد دلاری این پتروشیمی ها شد و به نظر می رسد این میزان در سال جاری بیش از این افزایش یابد.
پایان مقاله