مدیرعامل شرکت زیرساخت: ۵۰ درصد اینترنت کشور از VPN رد میشود / مجموعاً حدود ۳۰ درصد آدرسهای دنیا از دسترس کاربران ایرانی خارج است
ضمیمه: مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت می گوید در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد اینترنت کشور توسط VPN رد می شود که این امر علاوه بر دسترسی کم کاربران به اینترنت، آلودگی دستگاه ها و مشکلات دیگری را به دنبال داشته است.
بهزاد اکبری، مدیرعامل شرکت ارتباطات، کندی زیرساخت اینترنت را به دلیل مشکلات شبکه اپراتورها، وای فای قدیمی در منزل و اشباع شدن لینک های بین استانی دانست و در عین حال، گفت: بیش از ۵۰ درصد اینترنت کشور توسط VPN دور زده می شود و همین اتصال به VPN از جمله عواملی وجود دارد که باعث کندی سرعت شده است.
اکبری از دیگر مشکلات ناشی از VPN ها توسط کاربران و شبکه، «آلودگی بسیار شدید دستگاه های ایرانی» را اشاره کرد و افزود: ما یکی از آلوده ترین کشورهای دنیا به بدافزارها هستیم. دلیل این امر نصب بسیاری از VPN های ناامن است. این آلودگی شدید باعث شده تا تعداد زیادی ربات با استفاده از دستگاه های افراد ایجاد شود. این botfull ها نیز در دست مهاجمان خارجی هستند و در حملات درون داخل و داخل به بیرون استفاده می شوند.
به گفته مدیرعامل زیرساخت، به دلیل آلودگی گسترده شبکه، روزانه حجم زیادی از حملات از شبکه ما در خارج از کشور انجام می شود و همین امر باعث شده برخی از ارائه دهندگان خارجی آی پی های ایرانی را در لیست سیاه قرار دهند و به این ترتیب ترافیک آی پی های ایرانی برای بسیاری از سرویس ها مسیریابی نمی شود.
اکبری افزود: ترافیک کاربران ایرانی به دلایل مختلف محدودیت های داخلی، تحریم ها و آلودگی های آمریکا مسدود شده است. در مجموع حدود ۳۰ درصد از آدرس ها در دنیا از دسترس کاربران ایرانی خارج است و بیش از ۲۰ درصد آنها به دلیل این آلودگی ها و تحریم ها است. سهم فیلتر در این محدودیت دسترسی کمتر از ۱۰ درصد برآورد شده است. به عبارت دیگر از هر سه دامنه اینترنتی یکی برای هر کاربر ایرانی در دسترس نیست.
آمار ترافیک اینترنت
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت پهنای باند اینترنت کشور را حدود ۱۰.۵ ترابیت بر ثانیه و مصرف ترافیک بین المللی در ساعات اوج مصرف را بین ۶ تا ۷ ترابیت بر ثانیه اعلام کرد.
با توجه به ترافیک اینترنت کشور سالانه ۳۰ درصد رشد داشت تا اینکه در سال ۱۴۰۱ به دلیل ایجاد محدودیت های جدید به یکباره ۵۰ درصد کاهش یافت و اگرچه پس از مدتی دوباره آرام آرام شروع به رشد کرد، اما همچنان ادامه دارد. به سطح مصرف قبل از محدودیت ها نرسیده است. اکبری تاکید کرد: از ابتدای دولت چهاردهم میزان ترافیک اینترنت ۱۷ درصد رشد داشته است.
اکبری درباره ترافیک داخلی نیز گفت: حدود سه و نیم ترابیت بر ثانیه در ساعت اوج ترافیک داخلی رد و بدل شده در مرکز مبادلات ترافیک تهران است. البته باید ترافیک مربوط به محتوا و خدمات میزبانی شده در شبکه خود اپراتورها را نیز اضافه کنید.
به گفته وی حدود ۳۰۰ گیگابیت در ثانیه; در ساعات اوج ترافیک سهم پیام رسان های داخلی است.
رفع فیلتر و اختلال شبکه
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت درباره این نگرانی که در صورت رفع ناگهانی فیلترینگ، ممکن است شبکه اپراتورها به دلیل افزایش مصرف مختل شود، گفت: ممکن است در کوتاه مدت این اتفاق بیفتد؛ اما باید توجه داشته باشیم که برای ۶ ماه آینده، اما برنامه ریزی ما برای اکوسیستم دیجیتال کشور باید بلندمدت باشد.
وی افزود: در سال ۱۴۰۱ و قبل از اعمال محدودیت ها سرانه مصرف ترافیک در کشور حدود ۲۳ کیلوبیت بر ثانیه بود. در آن زمان میانگین سرانه مصرف داده در جهان حدود ۵۵ کیلوبیت بر ثانیه، ترکیه حدود ۵۰ و کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا بالای ۲۰۰ کیلوبیت بر ثانیه بود. اگرچه باید در شاخص سرانه مصرف دیتا رشد می کردیم، اما نه تنها این رشد اتفاق نیفتاد بلکه مدتی پسرفت کرد و بعد از آن با رشد یک لاک پشت پیش می رویم.
اکبری پیش بینی کرد: در صورت رفع فیلتر بسترهای پسا مصرف در کوتاه مدت حداقل ۳۰ درصد رشد ترافیک داشته باشیم.