4کارکرد بانک توسعه اسلامی در کاهش فشارهای تحریمی علیه ایران
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری افق میهن ، تحریم های اقتصادی علیه ایران به ویژه در سال های اخیر تأثیرات گسترده ای بر اقتصاد این کشور گذاشته است. این تحریم ها با محدود کردن دسترسی ایران به منابع مالی بین المللی، مانع از توسعه بسیاری از بخش های اقتصادی شده است. در این میان بانک توسعه اسلامی به عنوان یکی از نهادهای مالی بین المللی که بر اساس موازین اسلامی فعالیت می کند، می تواند نقش مهمی در کاهش تاثیر این تحریم ها داشته باشد.
بانک توسعه اسلامی (ISDB) یکی از بزرگترین مؤسسات مالی توسعه بین المللی و یکی از مؤسسات تخصصی سازمان همکاری اسلامی است که با هدف ارتقای توسعه اقتصادی و پیشرفت اجتماعی کشورهای عضو در سراسر جهان تأسیس شده است برای تامین مالی برخی از پروژه های عمرانی، بخش خصوصی و زیرساختی کشور در شرایط تحریم استفاده می شود:
- تسهیلات پذیرش به ارزهای منطقه ای: بخش قابل توجهی از منابع بانک توسعه اسلامی را ارزهای منطقه ای تشکیل می دهد و ایران می تواند از آنها برای تامین مالی پروژه هایی برای دور زدن محدودیت های آمریکا برای دسترسی به ارزهای خارجی استفاده کند. با توجه به رشد تجارت خارجی ایران با کشورهای همسایه در سال های اخیر و امضای پیمان های پولی دوجانبه، این ظرفیت آمادگی کامل برای استفاده از این منابع برای واردات کالاهای سرمایه ای و یا تبدیل آن ها به ارزهای دیگر را دارد.
- سهم ۸ درصدی ایران در بانک توسعه: ایران با سرمایه ۴.۶ میلیارد دلاری سومین سهامدار بزرگ این بانک است و به همین دلیل نقش پررنگی در تصمیم گیری این بانک ایفا می کند و می تواند بخش بیشتری از سرمایه این بانک را به پروژه های ایرانی اختصاص دهد.
- خط اعتباری برای تجارت خارجی: بانک توسعه اسلامی چندین مؤسسه مالی زیرمجموعه تأسیس کرده است که یکی از آنها به طور خاص برای تأمین خط اعتباری برای تجارت خارجی بین اعضا تأسیس شده است. مؤسسه اسلامی برای توسعه بخش خصوصی (ICD) از نظر قانونی مستقل است اما توسط بانک توسعه اسلامی (IDB) تأسیس شده است و تسهیلات اعتباری را فقط به شرکت های بخش خصوصی در کشورهای عضو ارائه می دهد. در سال های اخیر شرکت های ایرانی از این فرصت برای بهبود تجارت خارجی خود استفاده کرده اند
- تامین مالی SME: شرکت های کوچک و متوسط از جمله شرکت های پر سود هستند که رشد تولید ناخالص داخلی را در کشورهای در حال توسعه هدایت می کنند. بر اساس تعاریف مختلف این شرکت ها، شرکت های کوچک و متوسط در اقتصاد ایران بین نیم تا یک سوم ارزش افزوده کشور را تولید می کنند. یکی از اهداف اصلی بانک توسعه تامین مالی این شرکت ها است و با توجه به حضور دفاتر منطقه ای آن در کشورهای عضو بانک توسعه اسلامی، پتانسیل بالایی برای دریافت تسهیلات برای آنها وجود دارد که می تواند نقش بسیار مهمی ایفا کند. در شناخت رشد اقتصادی ۸ درصدی ایران در سال های آینده [برنامه هفتم پیشرفت] دارند
در عین حال میتوان از برخی روشهای تامین مالی گروه بانک توسعه اسلامی به عنوان ابزار مهمی برای دور زدن فشار تحریمها استفاده کرد که از جمله میتوان به طرح «اجاره به مالکیت» که یکی از روشهای تامین مالی میانمدت و بلندمدت سرمایه است، استفاده کرد. کالاها و تجهیزات و همچنین برای اجرای پروژه های درآمدزا. کاربرد آن در صنعت و… به این ترتیب مالکیت تجهیزات و کالاهای تامینشده در اختیار بانک توسعه اسلامی قرار میگیرد و میتواند راهی برای کاهش فشار تحریمها شود.
انتهای پیام/