افزایش اعتماد سرمایهگذاران، نتیجه کاهش دستکاری در قیمتها و سود شرکتها
صندوق های سرمایه گذاری مشترک گزینه بهینه برای مدیریت ریسک هستند.
احسان عسگری، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با افق میهن، سیاست دولت چهاردهم در تامین مالی پایدار و کاهش نوسانات ارزی را برجسته کرد و از نقش موثر صندوق های سرمایه گذاری مشترک و بازار مشتقه در مدیریت ریسک های اقتصادی گفت. وی آینده خوب بازار سرمایه را پیش نیاز کاهش ریسک های سیاسی و تثبیت نرخ ارز دانست.
احسان عسگری کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با افق میهنوی با اشاره به تاثیر سیاست جدید دولت چهاردهم بر تامین مالی پایدار از طریق بازار سرمایه بیان کرد: بازار سرمایه و پول سعی کرده به تامین مالی بنگاه ها و زیرساخت ها کمک کند. با توجه به اتفاقات بازار سرمایه از سال ۱۳۸۸ تاکنون نتوانسته نقش بسزایی در تامین مالی داشته باشد. از طرفی سهم دولت قابل توجه نبود.
سیاست های دولت چهاردهم تلاش کرد تا اعتماد از دست رفته به بازار را بازگرداند و به تامین مالی شرکت ها ادامه دهد. این تامین مالی همچنین دارای سازوکار خاصی است که می تواند در بلندمدت برای شرکت ها مناسب باشد. از سوی دیگر، بازار پول به طور سنتی نقش فعالی دارد.
وی افزود: صندوق های سرمایه گذاری در حال حاضر نقش فعال و مهمی دارند. هم در بحث جمع آوری منابع خرد از سرمایه گذاران و هم در تخصیص سهام شرکت ها. با توجه به چندین ویژگی موثر، صندوق های سرمایه گذاری مشترک بهتر از سرمایه گذاری های مستقیم هستند. ما سرمایه گذاری در صندوق های مشترک را عمدتاً به عنوان سرمایه گذاری های غیرمستقیم مدیریت شده توسط موسسات مالی حرفه ای در بازار در نظر می گیریم. این صندوق ها به دلیل صرفه جویی در مقیاس، استفاده از دانش تحلیل بازار سرمایه، نظارت بر شرکت ها و متغیرهای کلان اقتصادی بهتر از سرمایه گذاری های مستقیم هستند و می توانند ریسک های بازار را تا حد قابل توجهی در سبد سازی مدیریت کنند.
عسگری ادامه داد: موسسات مالی دارای بخش معاملات اختیار معامله نیز با استفاده از دانش تخصصی برای مدیریت ریسک وجوه در بازار اوراق مشتقه سرمایه گذاری می کنند.
وی خاطرنشان کرد: از طریق این سرمایه گذاری کمتر تحت تاثیر احساسات قرار می گیرند و به طور کلی در طول زمان عملکرد خوبی دارند. ما معتقدیم با توجه به اینکه بخشی از منابع در صندوق های سرمایه گذاری انباشته می شود، ورود و خروج منابع کاهش می یابد و حجم بازار می تواند رشد کند، این موضوع می تواند به عمق بازار و افزایش معاملات کمک کند.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص بازگشت اعتماد به بازار گفت: اولین و مهمترین ویژگی بلندمدت بودن قوانین و مقرراتی است که سودآوری شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این دیدگاه در بین اقتصاددانان دولت چهاردهم وجود دارد که باید از تصمیمات کوتاه مدت و غیر کارشناسی جلوگیری کنند تا اعتماد از دست رفته سرمایه گذاران به بازار بازگردد و برخی از اتفاقاتی که از سال ۱۳۹۸ تاکنون چندین بار شاهد آن بوده ایم، تکرار نشود. .
عدم دستکاری در سود شرکت ها و قیمت گذاری سفارش، در صورت رعایت این نکته اعتماد از دست رفته برمی گردد.
عسگری درباره تاثیر نوسانات ارز و تورم بر بازار گفت: از آنجایی که بخش زیادی از شرکت های بورسی را شرکت های بزرگ تولیدی و صادراتی تشکیل می دهند، مانند: برخی از شرکت ها مانند پتروشیمی ها، سنگ های فلزی و پتروپالایشگاه ها متاثر از نوسانات ارزی هستند. شرکت هایی هم هستند که به دلیل تبادل ارز و تامین مواد اولیه تحت تاثیر نوسانات ارزی قرار می گیرند. رشد قیمت ارز و تورم اسمی می تواند به رشد بازار سرمایه کمک کند که تاثیر منفی بر اقتصاد کشور دارد. حتی اگر رشد نرخ ارز به نفع بازار سرمایه در نظر گرفته شود، قطعا به بازار سرمایه آسیب وارد می کند همان طور که به اقتصاد کشور نیز آسیب می رساند.
بیشتر بخوانید: خوش بینی برای رشد بازار سرمایه در سال آینده
وی خاطرنشان کرد: رشد تقاضا در صورت وجود می تواند موجب رشد اقتصادی شود. با این حال، زمانی که نوسانات بالا باشد، پیش بینی پذیری اقتصاد را کاهش می دهد. نوسانات باعث می شود سرمایه گذاران نتوانند تصمیمات درستی بگیرند که تاثیر مخربی بر کل بازار دارد.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص مدیریت نرخ ارز افزود: بدیهی است در دنیا اقداماتی برای مدیریت نوسانات نرخ ارز در بین شرکت ها وجود دارد و این بازار مشتقه است که می تواند پوشش ریسک را از این طریق انجام دهد. اگر بخواهیم از مدیریت نوسانات در بازار سرمایه صحبت کنیم، مهم ترین تصمیم دولت چهاردهم نزدیک شدن دلار نیما به دلار آزاد بود که نوسانات را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
وی ادامه داد: مهمترین راهکار کاهش ریسک با مدیریت صحیح سایر متغیرهای تاثیرگذار بر بازار است. اگر ریسک های سیاسی کاهش یابد، نوسانات ارزی کمتری را تجربه خواهیم کرد.
عسگری در خصوص رئیس جمهور آمریکا گفت: رئیس جمهور آمریکا عموماً فردی غیرقابل پیش بینی است، اما می شنویم که هر دو طرف تمایل خود را برای مذاکره با یکدیگر ابراز کرده اند، با توجه به شرایط اقتصادی کشور، ایران علاقه مند به ورود به آن است بازار جهانی و ایجاد درآمد صادراتی. از سوی دیگر کشورهای جهان نیز به صلح در خاورمیانه علاقه مند هستند. من فکر می کنم بستگی به کابینه ترامپ دارد که آنها به ایران چگونه نگاه می کنند، اما در حال حاضر هر دو طرف به توافق علاقه مند هستند. اگر توافقی حاصل نشود، فشار بر ایران بیشتر از دولت بایدن خواهد بود. اما در صورت حصول توافق، امیدوارم شرایط به گونه ای پیش برود که کشور بتواند منافع اقتصادی خود را از توافق در برجام به دست آورد.
پایان مقاله