یکهتازی اپراتورهای ارتباطی در خودروهای متصل
به طور کلی خودروهای متصل با تکیه بر فناوری و شبکه های ارتباطی قوی عملکرد، راحتی، ایمنی و امنیت بیشتری را ارائه می دهند که امروزه به دلیل افزایش تقاضای مصرف کنندگان، افزایش نیاز به اتصال مداوم، افزایش وابستگی به فناوری و افزایش در سواد فناوری در بین مردم ، از عوامل اصلی در گسترش بازار جهانی خودروهای متصل هستند.
بر اساس تحلیل IT، پلتفرم های ارتباطی ماشین به ماشین (M2M) در حال حاضر از جمله راه حل های ارتباطی هستند که سازندگان خودرو و ارائه دهندگان خدمات در طول زمان توسعه داده اند. قابلیت M2M به دو وسیله نقلیه متصل اجازه می دهد تا از طریق تعداد زیادی حسگر و پردازنده که حاوی اطلاعات دقیق و موثر هستند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
در حال حاضر، اندازه بازار جهانی خودروهای متصل حدود ۴۴.۶۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ تخمین زده می شود و انتظار می رود تا سال ۲۰۳۴ به ۱۸۱.۹۰ میلیارد دلار برسد. شایان ذکر است که بازار آسیا و اقیانوسیه بیشترین سهم درآمدی (حدود ۳۸.۵ درصد) را ایجاد کرده است. این بازار
از نظر فناوری، بخش 5G با سهم درآمد ۵۲ درصدی در سال ۲۰۲۳ بر بازار تسلط داشت.
نکته مهم دیگر این است که اپراتورها و غول های بزرگ ارتباطی، مخابراتی و فناوری سهم بسیار بیشتری از سرمایه گذاری در حوزه خودروهای متصل نسبت به شرکت های خودروسازی دارند.
همچنین همانطور که گفته شد از نظر اندازه، آسیا و اقیانوسیه بیشترین سهم درآمدی از بازار خودروهای متصل را به خود اختصاص داده اند و چین، ژاپن، هند، کره جنوبی و سایر کشورهای آسیایی بیشترین سهم را در این بخش دارند. تعداد زیادی از خودروسازان فعال در منطقه آسیا خدمات متصل را راه اندازی کرده اند که در نهایت به رشد صنعت خودروی متصل در منطقه کمک خواهد کرد.
بنابراین، با توجه به همکاری شرکت های معروف خودروهای متصل و راه اندازی شبکه های 5G، انتظار می رود بازار خودروهای متصل رشد فوق العاده ای داشته باشد. توسعه پلتفرم های بی سیم پیچیده توسط ارائه دهندگان خدمات بی سیم برای وسایل نقلیه متصل، ابتکار دیگری است که انتظار می رود به رشد صنعت خودروی متصل آسیا کمک کند.
• اپراتورها جلوتر از خودروسازان
در حال حاضر بررسی روند ارتباطات در زمینه ارتباطات مبتنی بر فناوری پیشرفته نشان از پیشروی و تسلط فناوری 5G دارد. به همین دلیل، برای بهبود ارتباط بین خودروهای متصل و سایر دستگاه ها، برخی از شرکت های مخابراتی به سرعت در حال توسعه شبکه های پیشرفته 5G هستند. همچنین انتظار میرود بخش ارتباطات ماهوارهای به سرعت توسعه یابد و بسیاری از سازندگان تجهیزات اصلی خودرو (OEM)، اپراتورهای ماهوارهای و اپراتورهای تلفن همراه بر ساخت شبکههای ماهوارهای-زمینی ترکیبی تمرکز کنند. بنابراین، انتظار می رود صنعت خودروی متصل با افزایش تقاضا برای شبکه های ماهواره ای و 5G هدایت شود.
اما تحلیل سهم بازار، بازیگران و پیشتازان در حوزه خودروهای متصل نشان میدهد که اپراتورهای ارتباطی و غولهای فناوری با اختلاف زیادی در مقایسه با خودروسازان بزرگ جهانی پیشتاز این بازار هستند.
به همین دلیل پس از AT&T، غول مخابراتی آمریکا که برترین شرکت در این بخش و بالاتر از شرکت های خودروسازی است، در میان بهترین ها در زمینه خودروهای متصل، نام های آشنا دیگری در صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات مانند Verizon، Huawei، Vodafone، Continental AG، Qualcomm، Bosch، Samsung، Sierra Wireless و CloudMade برجسته هستند.
• ایران و خودروهای متصل
با شرح وضعیتی که ذکر شد، بزرگترین اپراتور ایران و خاورمیانه یعنی همراه اول نیز در رده خودروهای متصل پیشرو محسوب می شود.
در کنار غول های ارتباطی دنیا، برخورداری از گسترده ترین شبکه ارتباطی کشور و توسعه سریع زیرساخت های فناوری نسل پنجم نقطه اصلی تمرکز و قوت موبایل اول است.
در همین راستا مهر در ماه سال ۱۴۰۰ بود که در راستای تحقق اهداف کلان کشور برای هوشمندسازی صنعت خودرو و حمل و نقل، تفاهم نامه ای در زمینه خودروهای متصل بین همورول اول و ایران خودرو به منظور هوشمندسازی خودرو منعقد شد. صنعت
سه ماه بعد در دی ماه ۱۴۰۰ پروژه خودروی متصل که یکی از اولین راهکارهای موبایلی مبتنی بر خدمات اینترنت اشیا در راستای هوشمندسازی صنعت حمل و نقل شهری و بین شهری محسوب می شد، در نمایشگاه تلکام به نمایش گذاشته شد.
امروز و در جدیدترین اقدامات اپراتور اول در حوزه خودروهای متصل، مرکز تحقیق و توسعه همراه اول با شعار هفدهمین کنگره سالانه فوریت های پزشکی ایران، «هوش مصنوعی؛ تغییر در ارائه خدمات اضطراری» (۱۹ تا ۲۱ دی ۱۴۰۳)، از پروژه آمبولانس متصل که یکی از کاربردهای فناوری ارتباطی نسل پنجم است، رونمایی کرد.
طراحی و اجرای آمبولانس متصل که مبتنی بر فناوری ارتباطی نسل پنجم (5G) است، امکان انتقال لحظه ای اطلاعات بیمار، پایش داده ها و برقراری ارتباط دو طرفه بین تیم پزشکی و آمبولانس را فراهم می کند.
نوآوری ارائه شده توسط همراه اول که در راستای تعهد به حوزه نوآوری، مسئولیت اجتماعی و ایفای نقش موثر در ارتقای نظام سلامت کشور و ارتقای کیفیت خدمات اورژانس انجام می شود، نه تنها باعث افزایش سرعت می شود. ارائه خدمات به بیماران، بلکه نقش مهمی در نجات جان افراد دارد. به بیماران در شرایط بحرانی خدمت می کند.
و در نهایت با توجه به بازار بزرگ و تاثیرات گسترده توسعه خودروهای متصل بر کشورها، بخشهای دولتی نیز باید زمینههایی را برای کمک به رشد و توسعه این فناوری در کشور فراهم کنند تا ضمن از دست دادن سهم بازار، فرصت های دیگر ناشی از سرریز فناوری نیز برای کشور مفید خواهد بود.