حبابهای یک میلیون ساله که شاید معمای عصر یخبندان را حل کنند
بی بی سی: یک تکه یخ ۱.۲ میلیون ساله که احتمالاً قدیمی ترین در جهان است، از اعماق قطب جنوب بیرون کشیده شده است.
تیمی از دانشمندان در دمای منفی ۳۵ درجه سانتیگراد یک قالب یخی به طول ۲.۸ کیلومتر استخراج کردند.
در داخل این تکه یخ، حبابهای هوا و ذرات معلق وجود دارد که دانشمندان امیدوارند بتوانند پاسخی برای معمای حل نشده تاریخ آب و هوای زمین داشته باشند.
این دانشمندان اروپایی چهار تابستان در قطب جنوب کار کردند. آنها با هفت کشور رقابت می کردند تا اولین گروهی باشند که به این صخره که در زیر قاره یخ زده قرار دارد می رسند.
دانشمندان یخ تاریخی را استخراج کردند و آن را در غارهای یخی و روی سطوح یخی حفظ کردند
کار این دانشمندان می تواند به حل یکی از معماهای قدیمی در مورد آب و هوای سیاره کمک کند. رازی که به ۹۰۰ هزار تا ۱.۲ میلیون سال پیش برمی گردد. هنگامی که چرخه عصر یخبندان مختل شد و همانطور که برخی از دانشمندان می گویند، شرایط می توانست اجداد ما را در معرض خطر انقراض کامل قرار دهد.
پروفسور کارلو باربانته از دانشگاه فوسکاری در ونیز که این مطالعه را هماهنگ کرده است، می گوید: «این یک دستاورد خارق العاده است.
او می گوید: «شما یک تکه یخ میلیون ساله را در دست دارید. گاهی اوقات لایه هایی از خاکستر ناشی از فوران های آتشفشانی وجود دارد. داخل آن حباب های ریز وجود دارد. برخی از این حباب ها پر از هوایی است که اجداد ما میلیون ها سال پیش تنفس کرده اند.
این گروه تحقیقاتی توسط موسسه مطالعات قطبی ایتالیا هدایت می شود. ۱۰ کشور اروپایی عضو هستند.
آنها باید تجهیزات حفاری، آزمایشگاه ها و اردوگاه استقرار خود را با کمک ماشین های برفی مخصوص چهل کیلومتر از پایگاه اصلی تحقیقاتی خود منتقل می کردند.
محل حفاری که گنبد کوچک سی نام دارد در فلات قطب جنوب در قسمت شرقی قاره قرار دارد و ارتفاع آن حدود ۳۰۰۰ متر است.
قالب های یخ برای دانشمندان برای درک بهتر چگونگی تغییر آب و هوای زمین حیاتی است.
آنها حباب های هوا و ذرات مختلف را به دام می اندازند. این حباب ها میزان گاز گلخانه ای تولید شده و اختلاف دما را نشان می دهند. این اطلاعات به دانشمندان کمک می کند تا حدس بزنند که چگونه آب و هوای زمین در طول زمان تغییر کرده است.
دادههای سایر تشکیلات یخی قطبی، از جمله یکی به نام Epica، به دانشمندان کمک کرد تا به این نتیجه برسند که افزایش کنونی دمای جهانی به انتشار گازهای گلخانهای ناشی از فعالیتهای انسانی و مصرف سوخت فسیلی مرتبط است. است
قالب یخ قطبی به قطعات یک متری بریده می شود و بین دانشمندان مؤسسات علمی برای انجام مطالعات تقسیم می شود.
اما دانشمندان همیشه می خواستند به گذشته های دور دست پیدا کنند.
اکنون با این پروژه جدید به نام Beyond Epica: The Oldest Ice توانسته اند به تاریخ ۴۰۰۰۰۰ ساله دسترسی پیدا کنند.
پروفسور باربانته می گوید: «در آینده ما، آثار زیادی از گذشته وجود دارد. ما به گذشته نگاه می کنیم تا تغییرات آب و هوایی را بهتر درک کنیم و سپس بر اساس این دانش، آینده را درک کنیم.»
دکتر رابرت مولوانی، دانشمند متخصص در مطالعه قالبهای یخی در وبسایت مطالعات قطب جنوب بریتانیا، میگوید که گروه دانشمندان در چند روز گذشته لحظات بسیار هیجانانگیزی را سپری کردهاند که توانستهاند عمیقتر از آنچه پیشبینی میکردند حفاری کنند.
قالب یخ با کمک ابزار حفاری به آرامی از صفحه یخ جدا شد. سپس دانشمندان با دقت تمام آن را با پارچه تمیز کردند.
آنها قالب یخ را به قطعات یک متری برش دادند تا بتوان آن را با کشتی هایی از قطب جنوب در دمای منفی ۵۰ درجه حمل کرد.
این قطعات در نهایت به یخ شکن های عظیم چندین مرکز تحقیقاتی اروپایی خواهند رسید. یکی از آنها مرکز مطالعات قطب جنوب در کمبریج است که قرار است دانشمندان در آنجا تحقیقات جدیدی را آغاز کنند.
دانشمندان می خواهند بدانند بین ۹۰۰۰۰۰ تا ۱.۲ میلیون سال پیش چه اتفاقی افتاده است که دوره گذار پلیستوسن میانی نامیده می شود.
در این دوره، فاصله زمانی بین چرخه یخبندان سرد و فواصل گرمتر بین یخبندان از ۴۱۰۰۰ سال به ۱۰۰۰۰۰ سال افزایش یافت. اما دانشمندان هرگز دلیل آن را درک نکردند.
این همان دوره زمانی است که طبق برخی فرضیه ها، اجداد اولیه انسان امروزی تقریباً همگی مرده اند و تنها حدود ۱۰۰۰ نفر از آنها زنده مانده اند.
پروفسور باربانته توضیح می دهد که دانشمندان نمی دانند که آیا ارتباطی بین این وضعیت نزدیک به انقراض و تغییرات آب و هوایی وجود دارد یا خیر. اما این دوره قطعا دوره ای غیرعادی بود و شناخت بیشتر در مورد آن مهم است.
پروفسور جورجی روگلی از امپریال کالج لندن، که در این پروژه مشارکتی ندارد، به بی بی سی گفت: “آنچه آنها کشف خواهند کرد احتمالاً چیزی است که بسیاری از مردم حدس می زنند، اما بدون شک پنجره بزرگتری به دانش ما از گذشته سیاره ارائه می دهد.”