پژوهشگران: حواسپرتی هنگام غذاخوردن میتواند باعث افزایش وزن شود
بسیاری از ما در حین غذا خوردن با چیزهای دیگری پرت می شویم. ما مشغول کار یا نگاه کردن به شبکه های اجتماعی هستیم. به گفته محققان، حواس پرتی هنگام غذا خوردن می تواند عواقب نامطلوبی برای سلامتی داشته باشد و با افزایش وزن همراه است.
به گزارش واشنگتن پست، لوته ون دیلن، استاد روانشناسی اجتماعی در دانشگاه لیدن هلند، می گوید: «حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد مواقع، مردم حواسشان پرت می شود و کار دیگری انجام می دهند. به گفته وی، حواس پرتی هنگام غذا خوردن می تواند برای سلامتی مضر باشد.
مطالعات محققان دانشگاه لیدن نشان داده است که وقتی حواسمان پرت می شود، بیشتر غذا می خوریم. همچنین بعد از اتمام غذا احتمال اینکه زودتر از همیشه به سراغ وعده غذایی بعدی برویم بیشتر است. بنابراین، پرخوری منظم منجر به افزایش وزن می شود.
پرخوری و افزایش وزن
لوته ون دیلن می گوید که اگر هنگام غذا خوردن ذهن شما جای دیگری باشد، نه تنها می توانید وزن اضافه کنید، بلکه حواس پرتی سیگنال های مغز را مختل می کند و ما را از چشیدن یا لذت بردن از غذایی که می خوریم باز می دارد. به عبارت دیگر، در این شرایط، اگرچه بیشتر غذا می خوریم، اما از غذای خود لذت نمی بریم.
هنگامی که غذا می خوریم، روده ما هورمون های سیری مانند لپتین، گرلین و GLP-1 را ترشح می کند که به مغز سیگنال می دهد که سیر هستیم. این فرآیند حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد. اما حواس پرتی، انتقال این سیگنال های سیری را دشوارتر می کند.
در مطالعهای در سال ۲۰۱۳، ون دیلن و همکارانش از ۴۲ شرکتکننده خواستند لیموناد خود را با شربت شیرین کنند. در همان زمان، آنها با یک آزمون شناختی آسان (از جمله حفظ یک عدد تک رقمی) حواسشان پرت شد. دیگران باید کار دشوارتری مانند حفظ یک عدد هفت رقمی را انجام می دادند. کسانی که کار ذهنی دشوارتری را انجام دادند، ۵۰ درصد شربت شیرین بیشتری به لیموناد خود اضافه کردند، اما نوشیدنی خود را شیرین تر از شرکت کنندگانی که کار ذهنی ساده تر را انجام دادند، گزارش نکردند.
در یک مطالعه بعدی در سال ۲۰۲۳، ون دیلن و همکارانش ۴۶ شرکتکننده را در یک اسکنر مغز fMRI قرار دادند و از طریق مجموعهای از لولهها به آنها آب قند با سطوح مختلف شیرینی دادند. هنگامی که شرکت کنندگان در یک آزمون شناختی چالش برانگیز شرکت کردند، محلول قند قوی را نسبت به زمانی که آزمون آسان بود، شیرین تر ارزیابی کردند. به گفته محققان، مغز پریشان فعالیت کمتری در اینسولا داشت، منطقه ای از مغز که برای پردازش طعم و مزه مهم است.
در یک مطالعه در سال ۲۰۲۴، ون دیلن و همکارانش همچنین به شواهدی دست یافتند که حواسپرتی باعث میشود فعالیتهای لذتبخشی مانند خوردن یک میان وعده، خواندن رمان یا تماشای تلویزیون کمتر لذتبخش باشد.
منبع: دیجیاتو