پنجمین پیش نشست دهمین همایش مالی اسلامی برگزار شد/ “طراحی ابزارها و محصولات نوین مالی اسلامی در راستای جهش تولید”
با حضور یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن مالی اسلامی ایران؛
انجمن مالی اسلامی ایران پنجمین نشست مقدماتی دهمین همایش مالی اسلامی را با موضوع «طراحی ابزارها و محصولات نوین مالی اسلامی در راستای جهش تولید» برگزار کرد.
گزارش کردن افق میهنانجمن مالی اسلامی ایران پنجمین نشست مقدماتی دهمین همایش مالی اسلامی را با موضوع «طراحی ابزارها و محصولات نوین مالی اسلامی در راستای جهش تولید» برگزار کرد.
بخشی از این جلسه با حضور امیر هامونی، عضو هیئت مدیره گروه مپنا و عضو هیئت مدیره انجمن مالی اسلامی ایران برگزار شد. وی تصریح کرد: با توجه به فراز و نشیب های بازار سرمایه و جایگاه این بازار در اقتصاد کشور، به نظر می رسد در حال حاضر نیازی به ساخت ابزار وجود نداشته باشد. تنوع و تنوع کافی در این زمینه وجود دارد، ابزارهای مالی اسلامی ویژه ای داریم که برخی از آنها در کشورهای دیگر موجود نیست و یکی از متنوع ترین بازارهای سرمایه در دنیا در این زمینه هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا تنوع ابزارها منجر به تحریک تولید و اشتغال و رشد اقتصاد کشور نشده است، گفت: ابزار هنوز در بازار ما به شدت تبلیغ نشده است. علاوه بر این، فرآیندهایی مانند انتشار اوراق قرضه در بازار سرمایه ما بسیار پیچیده و زمان بر است.
عضو هیئت مدیره انجمن مالی اسلامی ایران افزود: اقتصاد ما به قدری چالش برانگیز است که حتی ابزارهای ساده ای مانند مراقبت های اولیه می تواند بسیار موثر باشد، مانند خصوصی سازی در اوایل دهه ۹۰ که هم بازار سرمایه و هم شرکت های بزرگ را توسعه داد مانند فولاد مبارکه و مخابرات وارد بازار سرمایه شد. اما در سال های اخیر از این ابزار به خوبی استفاده نکرده ایم. ما قبلا یکی از بزرگترین بورس های منطقه بودیم که از بورس عربستان بزرگتر بود. امروز ارزش بازار بورس عربستان به حدود ۲۵۰۰ میلیارد دلار رسیده است و این رشد به دلیل استقبال آرامکو و برخی شرکت های بزرگ بورسی در این بازار است. اما ما از بازار سهام عربستان و ترکیه عقب هستیم زیرا روند عرضه عمومی سهام، خصوصی سازی و همچنین تشکیل سهام بزرگ در بازار سرمایه را به تاخیر انداخته ایم. با بهرهگیری از ظرفیت بازار سرمایه، میتوانیم هلدینگهای بزرگی را در بخشهای برق و نفت تشکیل دهیم. علاوه بر این، هلدینگ های بزرگی مانند غدیر، میدکو و بانک پاسارگاد نیز زیر نظر بازار سرمایه تاسیس شدند. با ایجاد هلدینگهای بزرگ، میتوانیم نقدینگی سرگردانی را که منجر به افزایش قیمتها در مواد خام و بازارهای سوداگرانه شده است، به سمت افزایش تولید و اشتغال در رشد اقتصادی هدایت کنیم.
وی افزود: شرکت های پروژه نیز از دیگر ابزارهای موثر و خوبی هستند که می توان با جدیت بیشتری روی آنها کار کرد. ما هم در استفاده از این ابزار مردد بودیم. خصوصی سازی و عرضه شرکت های دولتی در بازار سرمایه و همچنین شکل گیری سرمایه در این بازار فرصتی است که نباید از آن غافل شد. شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز و … قابل پذیرش در بازار سرمایه می باشد. ما در بازار سرمایه ابزار کافی برای واگذاری بنگاه های دولتی داریم و امیدواریم از این فرصت برای توسعه بازار سرمایه و رشد اقتصاد کشور استفاده شود. جهش در تولید بستگی به چنین تصمیمات بزرگی دارد.
هامونی خاطرنشان کرد: در دوران حضورم در بورس ایران، شرکت هایی را مطالعه کردیم که دو سال از عرضه اولیه آنها گذشته بود. میزان اشتغال این شرکت ها دو سال پس از ورود به بازار سرمایه به طور متوسط ۵۰ درصد افزایش یافته بود. سهامداران عمده معمولا وجوه دریافتی از IPO یا افزایش سرمایه را صرف توسعه شرکت می کنند. بررسی کشورهای دارای رشد اقتصادی بالاتر در منطقه شرق آسیا نیز نشان می دهد که این کشورها سالانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ شرکت تاسیس می کنند. اما رکورد ما ۵۵ شرکت در سال ۱۳۸۹ بود. تحویل اولیه را به شرایط بازار گره زدیم در حالی که شرکت ملی صنایع مس در شرایط بد بازار سرمایه تاسیس شد و اتفاقاً اگر تحویل اولیه با قیمت جذابی مانند “فملی” باشد، به شاخص سازی و رشد بازار کمک می کند.
این عضو هیئت مدیره گروه مپنا توضیح داد: ابزارهای دیگری از جمله ETN ممکن است توسعه یافته و گسترش یابد. این ابزار یکی از ابزارهای مخربی بود که کمیته فقه معرفی کرد و در بازار طلا نیز قابل استفاده است.
هامونی ادامه داد: معاملات کلان در بازار سرمایه ما با چالشهای زیادی مواجه است و زمان آن فرا رسیده است که با توجه به تعهد سهامداران عمده به شیر طلایی، گام دوم خصوصیسازی با تسهیل فرآیندهای عرضه کلان انجام شود شرکت ها در بازار سرمایه ما ممکن است برخی ابزارها کار نکنند.
وی گفت: روند تامین مالی از طریق انتشار اوراق نیز باید تسهیل و تسریع شود. ما پارادایم دیگری به نام تامین مالی بازارمحور و تامین مالی بانک محور داریم. این موضوع به گونه ای مطرح شده که انگار بازار سرمایه و بانک ها رقیب یکدیگر هستند و اتفاقاً گاهی شاهد رقابت منفی بین این دو بازار (مانند انتشار اوراق GAM) بوده ایم. اما واقعیت این است که بانک ها و بازار سرمایه رقیب یکدیگر نیستند، در کشورهای دیگر شاهد هستیم که بانک ها دلال هستند.
یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن مالی اسلامی ایران خاطرنشان کرد: در بازار فرابورس، بانک مرکزی خود بزرگترین کارگزار است و ابزارهای بدهی را مدیریت می کند. بازار سرمایه و بانک ها باید برای حمایت از تشکیل سرمایه در کشور همکاری کنند.
هامونی توضیح داد: «فرایند معاملات عمده ما دارای مشکلاتی است. همچنین بانک ها در تامین مالی پروژه های قدیمی کمک چندانی نمی کنند. بازار سرمایه ما ابزارهای لازم را دارد اما باید از ابزارهای مدیریت ریسک نیز استفاده کنیم تا سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در پروژه های بلندمدت نگران عقب ماندن از بازارهای رقیب نباشند.
پایان مقاله