سهمهای بزرگ زیر ذرهبین؛ اصلاح قیمتی/ عامل افت شاخص کل
چرا شاخص کل به مقاومت ۳ میلیون واحدی واکنش نشان داد؟
تحلیلگران بر این باورند که شرایط اساسی بازار همچنان خوب است و در صورت اجرای اقداماتی مانند کاهش نرخ سود و لغو قیمت گذاری اجباری، بازار می تواند به روند صعودی بازگردد.
بهناز اکبرپور کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با افق میهن وی در خصوص شرایط امروز بازار سرمایه گفت: امروز دوم بهمن ماه سال ۱۴۰۳ بازار سرمایه روز پرتلاطمی را تجربه کرد. شاخص کل با رشد حدود ۲۰۰۰ واحدی به رقم ۲۷۶۱۰۰۰ واحد رسید. از سوی دیگر شاخص هم وزن با افت حدود ۳۰۰۰ واحدی در نزدیکی سطح ۸۷۶ هزار واحدی متوقف شد.
در معاملات امروز شاهد برداشت ۲۵ میلیارد تومانی نقدینگی افراد از سهام، حق تقدم و صندوق های سرمایه گذاری بودیم. ارزش معاملات خرد بازار نیز به ۱۰.۶ میلیارد تومان رسید. در پایان معاملات ۵۵ درصد نمادها در محدوده مثبت و ۴۵ درصد در محدوده منفی به پایان رسیدند.
نگاهی به توسعه شاخص کل در سال ۱۴۰۳
شاخص کل در تاریخ دوم آبان این ماه کمترین مقدار خود را از سال ۱۴۰۳ به ثبت رساند و از آن زمان تاکنون این شاخص رشد ۴ درصدی را به ثبت رسانده است. این رشد تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله موارد زیر رخ داده است:
۱. انتقال سامانه نیما به سامانه پولی توافقی که به شفافیت و مدیریت بهتر جریان ارز کمک کرد.
۲. حمایت مسئولان از بازار سرمایه که در دوره های مختلف از طریق ارائه تسهیلات یا تغییر سیاست ها اعمال شده است.
۳. خبر عدم تمدید اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی که موجب جریان نقدینگی در بازار شد.
۴. برنامه بانک مرکزی برای فروش دارایی ها و سرمایه گذاری های بانکی که به بهبود نقدینگی کمک کرد.
۵. افزایش سهم تولیدات داخلی که در افزایش سودآوری بنگاه ها تأثیر مؤثری داشت.
دلایل کاهش بازار در چند روز اخیر
علیرغم رشد کلی شاخص کل نسبت به آبان تاکنون، بازار طی روزهای اخیر با ریزش هایی مواجه بوده که به سه عامل اصلی مربوط می شود:
۱. نزدیک شدن به شاخص کلی به ناحیه مقاومت روانی ۳ میلیون واحدی:
بسیاری از تحلیلگران بازار، سطح ۳ میلیون واحدی را یک سطح روانی و مقاومتی مهم می دانند. با نزدیک شدن شاخص به این محدوده طی روزهای گذشته شاهد افزایش فشار فروش و کاهش شاخص کل بودیم.
۲. رشد سریع سهام بزرگ در مقایسه با سهام کوچک:
در طول بازار صعودی اخیر، سهام با سرمایه بزرگ بازدهی بالاتری نسبت به سهام با سرمایه کوچک داشتند. این اختلاف بازدهی که در سال های اخیر به بالاترین حد خود رسید باعث شد سهام عمده وارد فاز اصلاح قیمت شوند. با توجه به وزن بالای سهام بزرگ در شاخص کل، این اصلاح قیمت تاثیر منفی بر شاخص کل گذاشت.
۳. خطرات سیاسی:
شرایط سیاسی و تغییرات احتمالی در روابط بین الملل نیز بر وضعیت بازار تأثیر می گذارد. بسیاری از فعالان اقتصادی بر این باورند که مذاکراتی که در آن آمریکا و کابینه آقای ترامپ در کنار هم باشند، تاثیر بیشتری بر وضعیت اقتصادی کشور خواهد داشت. از سوی دیگر، مذاکره با کشورهای اروپایی یا روسیه تأثیر کمتری بر وضعیت بازار داخلی دارد. این نگرانی ها در نوسانات نرخ دلار نیز منعکس شده است. چرا که کاهش موقت قیمت دلار و به دنبال آن صعود آن به محدوده ۸۲ هزار تومانی ناشی از همین بلاتکلیفی ها بود.
شرایط فعلی بازار را بررسی کنید
پارامترهای بنیادی قیمت فعلی سهم در حال حاضر برای بازار مثبت است و شاخص های مالی نیز موید این موضوع است. به عنوان مثال:
• نسبت P/E فعلی بازار ۷.۲ واحد است که کمتر از میانگین ۸ واحد در سال های اخیر است.
• نسبت P/S بازار نیز به ۱.۶ واحد رسید که کمتر از میانگین تاریخی ۲ واحد است.
همچنین تاثیر انتقال ارز نیما بر نظام پولی توافقی و افزایش نرخ محصولات ریالی شرکت ها در گزارش های فصل زمستان که سال آینده منتشر می شود به وضوح قابل مشاهده خواهد بود. در صورت ثابت ماندن قیمت های فعلی، نسبت قیمت به درآمد و نسبت قیمت به درآمد بازار به پایین ترین حد تاریخی خود نزدیک می شود.
علاوه بر این، انتشار گزارش های مالی زمستانی و برگزاری مجامع عمومی سالانه شرکت ها نیز می تواند به جذابیت بازار سرمایه کمک کند. بنابراین قیمتهای فعلی بازار از منظر سرمایهگذاری میانمدت (حدود ۶ ماه) اساساً خطرناک نیستند.
عوامل موثر بر رشد بازار در کوتاه مدت
با این حال، دو عامل اصلی می تواند بر رشد کوتاه مدت بازار تأثیر بگذارد:
۱. اقدامات جدی و عملی برای کاهش نرخ سود:
طی دو ماه و نیم گذشته علیرغم رشد شاخص کل، میانگین نرخ سود نه تنها کاهشی نداشته بلکه از ۲۹.۵ درصد به بالای ۳۲ درصد رسیده است. کاهش نرخ بهره می تواند محرک قدرتمندی برای رشد بازار در کوتاه مدت و محرک موثر سودآوری شرکت ها در بلندمدت باشد.
۲. بهبود پارامترهای اساسی تولید و اقتصاد توسط دولت:
اقدامات عملی دولت از جمله لغو قیمت گذاری دستوری در صنایع ریالی و تعزیراتی (مانند صنایع قند، لاستیک و مواد غذایی)، عرضه مجدد خودرو در بورس کالا، نزدیک کردن نرخ توافقی ارز به نرخ ارز در بازار آزاد (یا یکسان سازی نرخ ارز). نرخ ارز). نرخ ارز) و رفع اختلاف بین شرکت های پتروشیمی و تاسیساتی می تواند تاثیر مثبتی بر بازار داشته باشد.
تصمیم تاثیرگذار دیگر نیز قطع عرضه اولیه تا بازگشت ثبات به بازار خواهد بود.
با نگاهی به رشد فروش و سودآوری شرکت ها در گزارش های بعدی می توان گفت نمادها و شاخص کل در محدوده های فعلی به کف رسیده اند. تا زمانی که یک رویداد سیاسی خاص رخ ندهد، کاهش بیشتر در بازار متصور نیست و این احتمال وجود دارد که بازار در آینده نزدیک به تعادل برسد.
علاوه بر این، امروز شاهد بودیم که صف های فروش و رتبه های منفی سهام های بنیادی با استقبال خریداران مواجه شد. گروه بانکی نیز مورد توجه بازار قرار گرفت. پیش بینی می شود با حمایت شاخص تعادلی در محدوده ۸۷۰ هزار واحدی، سهم بازار متوسط و کوچک در روزهای آینده شرایط بهتری را تجربه کند.
پایان مقاله