اخبار اقتصاد ایران

کمبود سیب زمینی در میادین میوه‌تره‌بار | ثبات قیمت سیب زمینی از اوایل اسفند

رئیس اتحادیه بریشان با تاکید بر اینکه افزایش قیمت سیب زمینی در این روزها در بازار آغاز شده است، گفت: وضعیت فعلی از اوایل اسفندماه که برداشت دوم جیرفت آغاز شد، تثبیت شده است.

به گزارش ایسنا، تنظیم بازار داخلی در فصل سرما یکی از مشکلات وزارت جهاد کشاورزی در سال های اخیر به ویژه محصولاتی مانند سیب زمینی و پیاز است. در فصل سرما تقاضا برای گلرنگ از سوی عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس افزایش می یابد که این امر باعث افزایش صادرات و کاهش عرضه آن در بازار داخلی می شود. در سال چهارم، وزارت جهاد کشاورزی صادرات سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز و بادمجان را برای ایجاد تعادل در بازار داخلی ممنوع اعلام کرد. اما با شکایت بازرگانان به دیوان عدالت اداری، اقدام وزارت جهاد کشاورزی باطل شد.

بر اساس مشاهدات میدانی، قیمت سیب زمینی در تهران تا کیلویی ۴ هزار تومان افزایش یافته است. هر کیلوگرم از این محصول در مناطق آزادی، طرشت و فلسطین جنوبی با قیمت های ۱ تا ۲ هزار تومان به فروش می رسد.

قیمت سیب زمینی در فروشگاه های عرضه این محصولات نیز متفاوت است; این محصول از ۴۰۰۰ تومان تا ۴۰۰۰ تومان قیمت گذاری شده است. این محصول در یکی دیگر از فروشگاه های فضای مجازی با قیمت منصفانه، سیب زمینی درشت کیلویی ۴۰۰۰ تومان و سیب زمینی کوچک ۴۰۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.

این قیمت گذاری در فروشگاه های مجازی و خرده فروشی ها در حالی است که قیمت عمده سیب زمینی به ازای هر کیلوگرم سیب زمینی در میدان مرکزی میوه و تره بار تهران بین ۵۰۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار است. همچنین قیمت هر کیلوگرم سیب زمینی در میادین میوه و تره بار ۴۰۰۰ تومان است.

اما چیزی که اهمیت دارد کمبود سیب زمینی در میادین میوه است که در برخی میدان ها خالی است و محصولی ندارد. برخی از فروشندگان نیز می گویند که برای جبران این کمبود برای تامین سیب زمینی باید خرده فروشان را برای تامین بازار خود تهیه کنند.

اما مشکل امروز یا روزهای گذشته کمبود سیب زمینی نیست. با شروع فصل سرما، مدام از گرانی و کمبود این کالای اساسی در آشپزخانه هر خانه ای صحبت می شود. حدود یک ماه پیش افزایش قیمت و کمبود سیب زمینی مجددا مطرح شد و در آن زمان موضوع کاهش صادرات برای تنظیم بازار داخلی مطرح شد که غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در گفت وگو با ایسنا. قانون نمی تواند جلوی صادرات را بگیرد، ما قانون خود را ممنوع کرده ایم که جلوی بازار صادرات را بگیریم، اینها باید برای سال گذشته برنامه ریزی می شد، اما برای سال بعد برنامه ریزی شده است که چنین مشکلاتی نداشته باشیم.

اکبر فتحی – معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی – نیز در همان زمان درباره علت افزایش قیمت این محصول با تاکید بر اینکه شرایط ربطی به صادرات ندارد، گفت: در سال های مختلف در تولید محصولات سبزی و نباتی از نظر شرایط اقلیمی کشور در برخی ماه ها با کمبود تولید مواجه هستیم و این موضوعی طبیعی است زیرا در فضای باز و جنوب تولید می شود. استان ها با توجه به صادرات ماهیانه ۲ تا ۶ هزار تنی سیب زمینی، ذخایر سیب زمینی ما در سردخانه ها و یخچال ها در سراسر کشور به همان اندازه و حتی مازاد بر نیاز مصرف داخلی دارند برای انجام با کمبود موجودی، اما به دلیل نگهداری آنها در انبارها و هزینه انبارداری که به هزینه اضافه می شود.

در حالی که دیروز مسئولان از ذخایر کافی در انبارها و کاهش قیمت خبر داده بودند، دیروز در بازار بودیم تا از وضعیت بازار و قیمت ها در بازار مطلع شویم که وضعیت تغییری نکرده و قیمت ها در این زمینه کاهش نیافته است. گفتگوی زیر با رئیس اتحادیه بریشان است:

آغاز روند کاهش تولید و کمبود سیب زمینی از سال گذشته

اکبر یاوری، رئیس اتحادیه باریسترها در گفت وگو با ایسنا، درباره افزایش قیمت سیب زمینی در این روزها و اخبار متفاوتی درباره علت و مشکل این معضل منتشر می شود، اظهار کرد: روند مشکل سیب زمینی که این روزها است. در بازار مشهود است. پیدا شد، از سال گذشته شروع شد. طی یک سال گذشته تولید سیب زمینی ۵ میلیون و ۶ هزار تن بود که کشاورزان ما از کاهش قیمت سیب زمینی متضرر شدند. در چنین شرایطی، وزارت جهاد کشاورزی مجبور شد خرید تضمینی انجام دهد و مشوق هایی برای کشاورزان در نظر بگیرد تا در سال آینده به کاشت و برداشت این محصول تشویق شوند، اما متأسفانه این کار را نکرد.

وی افزود: به دلیل اینکه کشاورزان متضرر شدند امسال سراغ کاشت سیب زمینی نرفتند و این در جنوب جیرفت و جنوب کرمان شدت بیشتری داشت و کشاورزان به جای کشت سیب زمینی به سراغ پیاز رفتند در حالی که تولید سال گذشته؛ میلیون ها هزار هزار تن بود که امسال به ۶ میلیون تن کاهش یافت که به معنای کسری ۶۰۰۰ دلاری است.

میزان تولید و صادرات سیب زمینی در سال جاری چگونه بوده است؟

یاوری خاطرنشان کرد: استاندارد جهانی مصرف سیب زمینی با توجه به نیاز به صنایع تبدیلی ۵ کیلوگرم و برای هر نفر حدود ۵ کیلوگرم برای هر نفر است. اگر جمعیت ایرانیان و اتباع را با هم محاسبه کنیم، سرانه مصرف هر نفر ۵ کیلوگرم در سال است یعنی سیب زمینی داخلی ما ۲ میلیون و ۶ هزار تن است. ما حدود ۵۰۰۰ تن بذر سیب زمینی داریم که برای بذر استفاده می شود. همچنین ۶ هزار تن صادرات سیب زمینی و ۶ هزار تن صنایع تبدیلی داریم که همگی به ۲ میلیون و ۶ هزار تن می رسد در حالی که تولید امسال ۳ میلیون و ۶ هزار تن بوده است.

وی تاکید کرد: امسال حدود ۶ هزار تن کسری تولید داریم. در اوایل فصل هیچ مدیریت صادراتی انجام نشد. کرمانشاه و استان لرستان خرم آباد سیب زمینی به عراق فرستادند. در حال حاضر حدود ۵ تا ۵ درصد از انبارهای کرمانشاه به دلیل همین فصل اول خالی است و علاوه بر آن سرمای هوا باعث سرمازدگی و خسارت سیب زمینی کرمان شده است و در مجموع این مسائل دلیل سیب زمینی در روزهای اخیر بوده است.

قیمت سیب زمینی کاهش می یابد؟
رئیس اتحادیه بریان در پایان از کاهش قیمت سیب زمینی در روزها و هفته های آینده خبر داد. وی گفت: وضعیت فعلی از اوایل اسفند که برداشت دوم جیرفت آغاز شد تثبیت شده است. اما نکته مهم این است که وزارت جهاد کشاورزی باید کشاورزان ساکن خوزستان را به کاشت سیب زمینی یا حتی بذر سیب زمینی در سال آینده تشویق کند. شاید به دلیل ارزآوری این محصول و شناسایی بازارهای هدف تجار، نتوانند از صادرات این محصول جلوگیری کنند، اما می‌توانند برای کشاورزان بذر وارد کنند و مشوق‌هایی برای مشکلاتی برای کشاورزان در سال آینده در نظر بگیرند. شبیه هم نباش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا