شوک به کارگران با پرداخت عیدی کارمندی | فرمول محاسبه پاداش و عیدی کارگران
با نزدیک شدن به ماه های پایانی سال می بینیم که برخی از کارگران با عیدی مواجه هستند، یعنی کار می کنند اما عیدی می گیرند.
یکی از بحث های داغ مردم در محافل مختلف در ماه های پایانی سال، بحث حقوق و دستمزد کارگران و نحوه پرداخت آن است. موضوعی که به دلیل عدم احقاق حق و حقوق کارگران باتجربه همواره بر اعتراض این قشر شایسته افزوده شده است.
از آنجایی که کارگران همیشه از رفاه کمتری نسبت به کارمندان برخوردار هستند، فقط دو برابر حقوقشان عیدی پرداخت می کنند.
اما متاسفانه در سال های اخیر اجرای قانون وزارت کار مبنی بر پرداخت عیدی دو برابر حقوق کارگران در هاله ای از ابهام قرار گرفته و اخیرا برخی از کارگران به عنوان کارمند حقوق دریافت کرده اند. با این حال، خدمات شغلی سایر کارکنان نسبت به کارگران مناسب تر است.
اگرچه این امر در مجموعه های خصوصی بیشتر به چشم می خورد، اما در بخش هایی از مراکز دولتی که با افراد مختلف قرارداد کاری دارند نیز نمود پیدا کرده است. کارگران به عنوان کارگر در بخشهای مختلف خصوصی و دولتی کار میکنند، بنابراین انتظار دارند تنها مرخصی بهتر از کارمندان برای آنها پرداخت شود.
عدم پرداخت عیدی قانونی همواره مشکلاتی را ایجاد کرده است. از آنجایی که پایان سال عید عموم مردم محسوب می شود، با توجه به شرایط سخت اقتصادی حاکمیت، شیرین تر از علل مشکلات آنان است.
در سال های اخیر یکی از موضوعات مورد بحث کارگران، تفاوت پرداخت عیدی کارگران و کارمندان بوده است. بسیاری از کارگران با انجام کارهای سخت و طاقت فرسا عیدی خود را بر اساس قانون استخدامی دریافت می کنند نه قانون کار. این امر باعث نارضایتی جامعه کارگری شده و خواستار تغییر قوانین و نظارت بر اجرای آن هستند.
طبق قانون کار، عیدی کارگران باید دو برابر حقوق پایه و حداکثر سه برابر حداقل دستمزد باشد. در مقابل، کارمندان دولت عیدی ثابتی دریافت می کنند که هر ساله توسط هیئت دولت تعیین می شود.
ما در تمام سال در محیطهای سخت و پرخطر کار میکنیم و انتظار داریم دستمزد و تعطیلات متناسب با تلاشهایمان دریافت کنیم، اما به دلیل قراردادهای قراردادی یا مشکلات قانونی، عیدی ما بر اساس نرخ محاسبهشده بسیار کمتر از حد انتظار میشود.»
انعقاد قراردادها و قراردادهای غیرمستقیم، نظارت ناکافی، سوء رفتار یکی از عوامل این مشکل است. بسیاری از کارگران در شرکت های پیمانکاری استخدام می شوند و این شرکت ها گاهی طبق قانون کار از پرداخت عیدی خودداری می کنند. عدم نظارت دقیق بر اجرای قوانین پرداخت عیدی باعث سوء استفاده برخی کارفرمایان از این خلاء قانونی می شود. برخی سازمان ها و نهادها به جای اجرای قانون کار برای کارگران، حقوق آنها را بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری پرداخت می کنند.
این تبعیض در پرداخت ها نه تنها باعث نارضایتی کارگران شده، بلکه بر انگیزه و بهره وری آنها نیز تأثیر منفی گذاشته است. کارگری که با حقوق و مزایای اندک تلاش زیادی می کند، وقتی عیدی خود را با یک کارمند عقب مانده برابر یا کمتر می بیند، دلسرد می شود.
خواسته های کارگران شامل اجرای دقیق قانون است. تضمین پرداخت عیدی طبق قانون کار برای کلیه کارگران بدون در نظر گرفتن نوع قرارداد. نظارت بر پیمانکاران نیز مهم است. دولت و سازمان های مرتبط باید نظارت دقیق تری بر عملکرد شرکت های پیمانکاری داشته باشند. در صورت خلاء قانونی باید قوانین شفاف و کارآمد برای جلوگیری از حقوق کارگران تصویب شود. حوزه حقوق و مزایا نیروی کار است.
کارگرانی که اغلب با دستمزدهای کم و شرایط سخت کار به سختی گذرانده می شوند، یک یا دو برابر حداقل دستمزد از تعطیلات برخوردار می شوند. با این حال، برخی از کارمندان در ادارات و شرکت ها تعطیلات بسیار بیشتری دریافت می کنند که گاهی اوقات چندین برابر کارگران است.
یکی از کارگران ساختمانی می گوید: عیدی ما حتی برای تسویه بدهی عقب افتاده مان کافی نیست، چه برسد به اینکه برای خانواده خود عیدی بخریم. اما ما می شنویم که برخی از کارمندان تعطیلاتی دریافت می کنند که می تواند هزینه چند ماه زندگی آنها را پوشش دهد.
کارشناسان کارگری معتقدند این تفاوت به ساختار نابرابر اقتصادی و شکاف حقوق و مزایای کارگران و کارمندان بازمی گردد. در حالی که کارگران ساعات طولانی تری کار می کنند و اغلب با خطرات بیشتری روبرو هستند، دریافتی آنها هنوز حداقل است.
از سوی دیگر برخی از کارفرمایان خصوصی نیز با کمبود حقوق و پاداش سالانه مواجه هستند و در این زمان حتی معوقات کارگران را پرداخت نمی کنند. این امر فشار روانی زیادی را به خانواده های کارگر وارد می کند و زندگی آنها را در پایان سال سخت می کند.
بسیاری از فعالان کارگری خواهان بازنگری در قوانین دستمزد و عیدی کارگران هستند. آنها معتقدند باید سازوکاری برای کاهش این شکاف و ایجاد عدالت در پرداخت ها طراحی شود تا کارگران امیدوارتر به نظر برسند و زندگی مناسبی داشته باشند.
تا آن زمان، کارگرانی که به سختی اقتصاد کشور را می چرخانند، هنوز با عیدی حداقلی و مینیمال به استقبال سال نو می روند. سالی که شاید شادی کمتری به آنها بدهد.
به گزارش تسنیم، بر اساس ماده یک عیدی و پاداش سالیانه کارگران کارگاه های موضوع قانون کار مجلس شورای اسلامی در سال ۹۱، کلیه کارفرمایان به هر یک از کارگران خود به مدت یک سال ۶۰ روز آخرین مزد مکلف هستند. عنوان عیدی و انعام را بپردازید و هر کارگر نباید بیش از ۹۰ روز مزد قانونی روزانه باشد.
همچنین بر اساس تبصره یکی از مادههای مذکور، مبلغ پرداختی به کارگرانی که کمتر از یک سال در کارگاه مشغول به کار بودهاند بهازای ۶۰ روز مزد و متناسب با عملکرد سال محاسبه میشود. حداقل دو برابر و حداکثر سه برابر مزد مصوب شورای عالی کار. مبنای تعیین پایان سال موضوع قانون کار است.
*مبنای محاسبه عیدی و پاداش کارگران
مبنای دوره سالانه و پاداش سالانه کارگران در کارگاه هایی که دارای طرح طبقه بندی مشاغل هستند، مزد پایه یا پایه و در واحدهای فاقد طرح طبقه بندی، مزد ثابت به معنای شغل و مزایای ثابت پرداختی شغل است.
*پرداخت عیدی و سال آخر کارگران فصلی و شهریه
حق عیدی و پاداش کارگاه های فصلی مشمول قانون کار و همچنین کارگران سایر کارگاه ها که کمتر از یک سال در کارگاه مشغول به کار بوده اند به مدت ۶۰ روز و متناسب با عملکرد سال محاسبه شود. ضمناً دستمزد اقدام در محاسبه وجوه عیدی و پایان سال به کارگران، میانگین پورسانت دریافتی بر حسب مدت سال است.
*عیدی و پاداش کارگران پاره وقت
بر اساس ماده ۳۹ قانون کار، مزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمه وقت یا کمتر از ساعات قانونی تعیین شده کار می کنند، به نسبت ساعات کار محاسبه و پرداخت می شود که از این قاعده مستثنی نیست.
*پاداش عیدی و پیک کارگران
در مورد کارکنان ساعتی که حقوق ماهانه ثابت و دستمزد آنها در ماه متغیر است، میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت آنها بر اساس محاسبه محاسبه می شود.
*نحوه پرداخت عیدی کارگران قانون کار واحدهای دولتی
قانونگذار با تصویب قانون عیدی به کارکنان دولت مصوب سال ۹۵، قانون عیدی عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول سال ۱۳۷۰ را لغو نکرده است، بنابراین حکم عیدی معادل ۶۰ روز آخرین دستمزد قانون کار همچنان قوی است. باقی می ماند؛ همچنین کارگاه در قانون کار به عنوان اعتبار کارگران در محل کار تعریف شده است، بنابراین کلیه کارگران مشمول قانون کار اعم از بخش خصوصی یا دولتی از دو ماه عید تا پایان سال. موضوع ماده یک قانون. اسفند ۱۳۷۰ به تصویب مجلس شورای اسلامی می رسد.
عیدی کاران قطع رابطه با کارفرما در طول سال، کارگرانی که از سال خدمت، اخراج، بازنشسته یا رابطه آنها با کارگاه قطع می شود، از عیدی سالانه و پاداش سالانه برخوردار خواهند شد.
آنچه بر اساس محاسبه و پرداخت عیدی و پایان سال کارگران پایان سال است، دستمزد و مازادی است که کارگر برای استخدام در شغل مربوطه دریافت می کند. به عبارت دیگر، مزایایی که افراد نسبت به شغل دریافت میکنند، یکی از اجزای دستمزد است، بنابراین شغل فوقالعاده شغلی، سختکوشی و هر آنچه که به کارگر داده میشود است و باید در محاسبه فرسودگی و پاداش در نظر گرفته شود. . .
در نتیجه، مزایای رفاهی و انگیزشی مانند کمک، کمک هزینه مسکن، خواربار و پاداش افزایش تولید لحاظ نشده و شامل پرداخت عیدی و پاداش نمی شود.
طبق ماده یک عیدی و پاداش سالیانه کارگران کارگاههای قانون کار مورخ ۱۳۷۰ کلیه کارگران مشمول قانون کار صرف نظر از نوع شغل و نوع کارگاهی که در آن مشغول به کار هستند اعم از دولتی، تعاونی، صنعتی، خدمات و غیره سالانه عیدی و ثواب خواهد داشت.
تسنیم