اخبار اقتصاد ایران

افزایش قیمت برنج خارجی در بازار؛ سازوکار واردات برنج و ظهور سلطان‌های جدید

پیامدهای دستورالعمل واردات برای بازار چیست؟

یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه بانکداری مواد غذایی از سیاست واردات برنج انتقاد کرد که این مکانیسم عملاً راه را برای اجاره و تشکیل سلاطین جدید در بازار هموار کرده است. واردکنندگان باید برنج ایرانی را در کنار برنج وارداتی خریداری کنند

در هفته های اخیر ، طبق پایگاه داده Diarmirza ، بازار برنج قیمت و کمبود عرضه را تجربه کرده است. با این حال ، برنج یکی از موارد اساسی در سبد خانوارهای ایرانی است. کارشناسان دلایل مختلفی را برای این نوسانات مطرح می کنند. از جمله ممنوعیت دوره ای واردات ، احتکار و عرضه قطره توسط برخی از سودجویان و کاهش تولید داخلی.

به گفته ایسنا ، یکی از مهمترین عواملی که باعث افزایش قیمت برنج می شود ، ممنوعیت دوره ای واردات این محصول است. دولت هر سال واردات برنج خارجی را در فصل برداشت برنج داخلی برای حمایت از کشاورزان ممنوع می کند. اما این سیاست ، همراه با ضعف نظارت بر بازار ، راه را برای افزایش قیمت ها و ایجاد یک محیط سود هموار کرده است.

احتکار و عرضه قطره ؛ بازی دلالان با قیمت

گزارش های بازار نشان می دهد که برخی از واردکنندگان و عمده فروشان با نگه داشتن برنج در انبارهای خود و تهیه قطره ، قیمت ها را افزایش داده اند. این افراد با آگاهی از کاهش موجودی برنج در بازار ، از شرایط ایجاد شده سوء استفاده می کنند و به دنبال سود بزرگ هستند. در نتیجه ، مصرف کنندگان مجبورند برنج را با قیمت های بسیار بالاتر خریداری کنند.

علاوه بر ممنوعیت واردات و احتکار ، کاهش تولید برنج داخلی نیز به بحران موجود دامن زده است. امسال به دلیل شرایط آب و هوایی ، کمبود منابع آب و افزایش هزینه های تولید ، برداشت برنج در استانهای شمالی کشور کاهش یافته است. این ، همراه با تقاضای بالای بازار ، قیمت ها را بیشتر و بیشتر کرده است.

افزایش قیمت برنج خارجی در بازار آزاد

با توجه به ممنوعیت واردات ، برنج خارجی که قبلاً وارد کشور شده بود ، اکنون با قیمت های بالاتر در بازار آزاد در دسترس است. این امر باعث شده است که برنج با کیفیت خارجی بیشتر از دسترس بسیاری از خانوارها خارج شود و قیمت برنج داخلی تحت تأثیر افزایش قیمت قرار می گیرد.

ضرورت نظارت بر بازار و پشتیبانی از مصرف کنندگان

کارشناسان بر این باورند که برای جلوگیری از نوسانات قیمت برنج ، نظارت بیشتر بر بازار باید انجام شود. جلوگیری از احتکار ، واردات مناسب و پشتیبانی از تولید داخلی از جمله اقداماتی است که می تواند به کاهش التهاب بازار کمک کند. در غیر این صورت ، برنج گران خواهد بود و معیشت خانوارهای ایرانی تحت فشار قرار می گیرد. در زیر بیانیه سخنگوی اتحادیه بانکداری مواد غذایی در مورد یکی از دلایل شرایط موجود در بازار برنج است.

حسین فرهادی با اشاره به دستورالعمل های دولت در زمینه واردات برنج ، اظهار داشت: طبق این دستورالعمل ، هر وارد کننده ای که می خواهد دو کیلوگرم برنج وارداتی را به کشور بیاورد ، برای خرید یک کیلوگرم برنج ایران لازم است. به عبارت دیگر ، اگر وارد کننده دو تن برنج خارجی وارد کند ، باید یک تن برنج ایرانی در سبد خرید خود نیز داشته باشد. این سیاست ، که سال گذشته نیز اجرا شد ، امسال جدی تر دنبال می شود.

وی در ادامه توضیح داد: “این مکانیسم تنها شرکتهای بزرگ و ثروتمند را قادر به ورود به بازار واردات برنج کرده است ، زیرا آنها نیاز به خرید حجم زیادی از برنج ایرانی برای وارد کردن برنج خارجی دارند.” این شرکت ها ماهها در استانهای شمالی این کشور از جمله گیلان ، مازندران و گلستان بوده اند و برنج را با قیمت های بسیار کمی از کشاورزان در فصل برداشت خریداری کرده اند. به عنوان مثال ، برنج هاشمی ، که در حال حاضر حدود ۵۰۰۰ دلار در بازار قیمت دارد ، در ماه سپتامبر توسط این شرکت ها با قیمت ۴۰۰۰ Tomans خریداری شد.

کنترل بازار و افزایش قیمت برنج داخلی

سخنگوی اتحادیه بانکی مواد غذایی گفت: “اکنون که این شرکت ها حجم بالایی از برنج ایرانی دارند ، آنها با قیمت های بسیار بالاتری در حال بازاریابی هستند.” به عنوان مثال ، برنج ، که برای ۴۰۰۰ Toman خریداری شده است ، امروزه به عمده فروشان و آگهی ها با قیمت ۱ تا ۲ هزار تومانس فروخته می شود. در حقیقت ، این سیاست باعث شده است که افراد خاصی که سرمایه زیادی برای کنترل بازار دارند و به این ترتیب سود بزرگی کسب می کنند.

آیا این سیاست برنج کینگ را ایجاد کرده است؟

فرهادی در پاسخ به این سؤال که آیا این مکانیسم منجر به ایجاد و ظهور سلاطین جدید در بازار برنج شده است ، گفت: “اگر می خواهیم به یک زبان ساده توضیح دهیم ، این دستورالعمل پایه و اساس” برنج سلطان “را فراهم می کند. بسیاری از سرمایه ها می توانند در این شرایط از این خط مشی استفاده کنند.

در پایان ، وی تأکید کرد: برای جلوگیری از اجاره و کنترل قیمت برنج در بازار ، لازم است سیاست های پشتیبانی برای کشاورزان و مصرف کنندگان تجدید نظر کند و اقدامات لازم برای جلوگیری از انحصار در بازار را انجام دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا