ارزهای دیجیتال

ایران مذاکرات را هوشمندانه مدیریت کرد – افق میهن

با توجه به تأثیرات مثبت مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و ایالات متحده در مسقط ، کارشناس ترکیه تأکید کرد: ایران با موفقیت روند مذاکره را مدیریت کرده است.

در چند روز گذشته ، بحث های غیرمستقیم بین هیئت های ایرانی و آمریکایی در شهر مسقط ، پایتخت عمان ، توجه جامعه بین المللی را به خود جلب کرده است. این مذاکرات ، که به صورت مباحث هسته ای برای کاهش تنش ها و لغو تحریم ها ، نشان دهنده دست برتر ایران است. از آنجا که ایران اظهار داشته است که از انجام مذاکرات مستقیم امتناع می ورزد و تأکید می کند که کل گفتگو باید در چارچوب برنامه هسته ای خود باشد. به گفته کارشناسان بین المللی ، این رویکرد نشانگر نگرش شدید ایران نسبت به ایالات متحده است.

با هدف بررسی نتایج این مذاکرات ، مکالمه با دکتر یاشیم دامیر ، متخصص روابط بین الملل. جزئیات این مکالمه عبارتند از:

*با توجه به این واقعیت که مذاکرات شنبه گذشته توسط صفحات ایرانی و آمریکایی مثبت ارزیابی شد ، آیا می توانید انتظار داشته باشید که دوره بعدی مذاکرات مثمر ثمر باشد؟ منابع ایران اصرار دارند که ایران هرگز برنامه غنی سازی اورانیوم خود را قبول یا متوقف نخواهد کرد. چالش اصلی مذاکرات بین دو کشور بر اساس این دیدگاه ها چیست؟

با توجه به مذاکرات در عمان ، اولین جلسه ریاست جمهوری باراک اوباما ، هم ایران و هم ایالات متحده دریافتند که بحث در مورد برنامه هسته ای تولیدی و مؤثر است. این می تواند به عنوان نشانه ای مثبت از آینده مذاکرات تلقی شود. با این حال ، بهره وری دور بعدی مذاکره بستگی به تمایل طرفین به گفتگو در همان شرایط و پذیرش مطالبات بهم پیوسته دارد. بزرگترین چالش در این فرایند عدم ارائه ایران برای ارائه برنامه غنی سازی اورانیوم در برابر وجود ایالات متحده برای تکمیل برنامه است. ایالات متحده می خواهد ظرفیت هسته ای ایران را محدود کند ، در غیر این صورت این فرصت را روی میز نگه داشته است.

از طرف دیگر ، ایران تأکید می کند که فعالیت های هسته ای وی فقط برای اهداف صلح آمیز و انرژی است و حق وی برای غنی سازی اورانیوم از دست نمی یابد. بنابراین ، سوال اصلی این است که آیا دو طرف می توانند به درک مسئله هسته ای دست یابند. در این میان ، جو بی اعتمادی ، که پس از عقب نشینی یک جانبه ایالات متحده از بریگام در سال ششم دولت دونالد ترامپ ایجاد شد ، تأثیرات منفی بر مذاکرات داشت. فشار سیاسی داخلی ، که دولت ترامپ در صورت اختلاف نظر در معرض آن قرار گرفت ، مذاکره را پیچیده تر کرد.

از دیدگاه ایران ، بحران اقتصادی و فشار قوی تحریم و همچنین تضعیف موقعیت منطقه ای با توجه به سقوط اسد در سوریه ، تهران باعث شد تا تهران رویکرد محتاطانه و استراتژیک را برای مذاکرات دنبال کند. امکان استفاده از این فاکتورها به عنوان یک ابزار چاپ دیگر مانع جدی دیگر در مسیر مذاکرات است. از این گذشته ، دو طرف باید به جای تمرکز بر سود کوتاه مدت ، به دنبال ثبات و همکاری طولانی مدت باشند. ایران نباید به سادگی سعی در جمع آوری تحریم ها یا جلوگیری از تهدیدهای نظامی اسرائیل از ایالات متحده داشته باشد ، و ایالات متحده باید از استفاده از تهدید نظامی به عنوان ابزاری برای مذاکره خودداری کند. تهدیدی که خود مذاکره کرده است مانع جدی برای پیشرفت مذاکرات است. برای موفقیت در مذاکرات ، هر دو کشور باید اقدامات واقع بینانه و مبتنی بر صلح منطقه ای را برداشته و روابط دو جانبه را بهبود بخشند.

*در مذاکرات دو نکته مهم وجود دارد. اول ، این مذاکرات به صورت غیرمستقیم به درخواست ایران انجام می شود. دوم ، مذاکرات فقط در چارچوب مشکل هسته ای ایران باقی مانده است. بسیاری از کارشناسان تحقق این دو مورد را به عنوان برتری ایران در این مذاکرات ارزیابی می کنند. نظر شما در مورد آن چیست؟

مذاکرات فرایندی است که بر اساس حل مسئله و اراده جمعی انجام می شود. در مواردی که عناصر تهدیدآمیز بین طرفین وجود داشته باشد ، معمولاً به جای مذاکرات مستقیم ، مذاکرات غیرمستقیم ترجیح داده می شود. مذاکرات غیرمستقیم می تواند به ایجاد فضایی انعطاف پذیر و ارزان تر به منظور دستیابی به راه حل بین طرفین کمک کند.

یک تنش تاریخی بین ایران و ایالات متحده وجود دارد. بنابراین از دیدگاه بینش ایران ، مذاکرات می تواند مستقیماً به عنوان یک امتیاز تلقی شود و منجر به واکنش های اجتماعی یا سیاسی شود. علیرغم شرایط دشوار اقتصادی ، ایران توانست با گرفتن یک موقعیت مقاوم در برابر ایالات متحده و در عین حال سازنده در برابر کشورهای غربی ، تصویری از آشتی را ارائه دهد. این امر منجر به تفسیر افکار عمومی شد که ایران برتر از مذاکرات است. می توان گفت که ایران با موفقیت روند مذاکره را مدیریت کرده است. با این حال ، تحریم های ایالات متحده هنوز در دسترس است ، و مشکلات اساسی بین طرفین هنوز به یک راه حل پایدار نرسیده است.

*Türkiye یکی از کشورهایی است که بر تحریم ها علیه ایران تأثیر می گذارد. دیدگاه فعلی دولت آنکارا در مورد مذاکرات ایران چیست؟ موفقیت این مذاکرات چگونه بر Torkiye ، به ویژه بر روابط بین تهران و آنکارا تأثیر خواهد گذاشت؟

دولت آنکارا همواره از صلح منطقه ای و جهانی به عنوان بخشی از اصل “صلح در کشور ، صلح در جهان” حمایت کرده است. در همین راستا ، مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و ایالات متحده نه تنها برای ثبات منطقه ای بلکه برای امنیت ملی ترکیه نیز مهم است. Türkiye از توسعه فعالیت های هسته ای برای اهداف صلح آمیز و تولید انرژی امتناع نمی ورزد ، بلکه تولید و گسترش سلاح های هسته ای را رد می کند. این مستقیماً با منافع امنیتی Türkiye مرتبط است.

از طرف دیگر ، تحریم های اقتصادی علیه ایران تأثیر منفی بر روابط تجاری بین Torkiye و ایران داشته است. بنابراین ، موفقیت مذاکرات بین ایران و ایالات متحده نه تنها به کاهش تنش های منطقه ای کمک می کند بلکه تأثیر مثبتی بر روابط اقتصادی درباره Türkiye و ایران خواهد داشت.

*اگر ما بحران های مختلفی را در منطقه تجربه کنیم و رژیم صهیونیستی از مذاکرات ایران ناراضی است ، آیا این بحث ها در منطقه می تواند فضای آرام ایجاد کند؟

مکالمات بین ایران و ایالات متحده هر دو امیدوار کننده و چالش برانگیز است ، زیرا تنش ناشی از تحولات در غزه ، لبنان ، یمن و سوریه باعث ایجاد مشکلاتی بین ایران و ایالات متحده شده است. اینها مشکلاتی هستند که می توانند بر روند مذاکره تأثیر بگذارند. مکالمات فرصتی برای ایجاد فضایی مسالمت آمیز در منطقه است. من فکر می کنم این روند یک چالش بزرگ خواهد بود. بنابراین ، طرفین مذاکرات باید تا حد ممکن از عوامل تأثیرگذار داخلی و خارجی که می توانند روند مذاکره را انجام دهند ، جلوگیری کنند.

با توجه به عوامل داخلی که بر روند مذاکره تأثیر می گذارد ، آرزو طرفین برای سازش یک گام اساسی برای دستیابی به راه حل است. با این حال ، مذاکرات می تواند استراتژی های غیرقابل پیش بینی دیپلماتیک رئیس جمهور ایالات متحده را مختل کند. خواسته های دولت ترامپ برای تحمیل برنامه های موشک محدودیت موشک های ایران و پایان دادن به حمایت ایران از گروه های مقاومت در منطقه می تواند مذاکرات را زیر سوال ببرد. با توجه به نقش عوامل خارجی ، نگرش منفی اسرائیل به روند مذاکره ، مخالفت با سازش و رویکرد آن برای کاهش کامل نهادهای هسته ای ایران ، مذاکره دشوار است. علاوه بر این ، مانع دیگر مذاکرات عدم حمایت از کشورهای عربی در منطقه است.

منبع: آژانس خبری مهر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا