تاثیر عجیب مذاکرات بر بازار ارز ایران
پس از بازار ذکر شده توسط اقتصاد رسانهبرگه نهایی نرخ ارز هنوز نوشته نشده است. امروزه در ۱ فروردین ایران شوک نرخ ارز را برای ماه چهارم تجربه می کند. شوکی که تحت تأثیر اخبار سیاسی در منطقه و نتایج مذاکرات غیرمستقیم ایران در عمان قرار گرفت.
بسیاری از کارشناسان و متعصبان مدتهاست که در غرفه های رسمی و غیر رسمی گفته شده است که مشکلات اقتصاد ایران هیچ راه حل اقتصادی ندارد. آنچه ما اکنون تجربه می کنیم این ادعا را اثبات می کند زیرا تصمیمات اقتصادی در شرایطی امکان پذیر است که در آن ثبات سیاسی گسترده باشد و تنش ها به عنوان تهدیدی برای فعالیت اقتصادی در نظر گرفته نمی شوند.
ایران سالها با تحریم ها روبرو شده است و البته این تحریم ها باعث شده است تا اقتصاد ایران جدی تر شود. اما در اینجا ، مشکل بررسی رفتار بازار ارز در ایران و صحت مسئله شوک ارز در بیش از چهار دهه است.
قیمت ارز در سالهای اخیر روند فزاینده ای را تجربه کرده است. رشد تورم در این سالها منجر به کندتر نرخ ارز در مدت زمان کوتاه شده است ، اما از آنجا که نوسانات نرخ ارز افزایش یافته است و شوک ارز رخ داده است ، که منجر به کاهش سرمایه گذاری ، کاهش ثبات اقتصادی می شود ، بخش تولیدی اقتصاد ایران را کاهش می دهد و سرانجام خرید مردم می شود.
شوک اولیه ، شوک جنگی
براساس گزارش های رسمی بانک مرکزی ، سال دوم به پایان رسید که دلار در منطقه ده تومن قرار داشت. همین نرخ بر اساس همان نرخ در بازار آزاد بود. نرخ ارز برای مدت طولانی در منطقه هفت تومانیان بود. نرخ ارز با وقایع سیاسی تغییر می کند. در این زمینه ، برخی سعی کردند دارایی های خود را در محیط سیاسی شده ایران به ارز تبدیل کنند تا بتوانند دارایی های خود را از ایران خارج کنند. تصمیمات اقتصادی چند ماه پس از پیروزی انقلاب اتخاذ شد ، که موجی از مصادره را تشکیل داد و بسیاری از صنایع ایالتی ایران را توضیح داد. سرانجام حمله عراق به ایران و آغاز جنگ در شهریور ماه سال قیمت این ارز ایالات متحده را به بیست تومان افزایش داد. در کمتر از دو سال ، قیمت ارز از هفت به بیست تومن افزایش یافته بود. این جهش نرخ ارز را می توان به عنوان اولین پرش ارز ایران پس از سال ۲ دانست. این پرش که به مدت دو سال در بازار اتفاق افتاد ، تحت تأثیر وقایع قرار گرفت. از این تاریخ ، نرخ ارز در بازار با پول دولت افزایش یافته و نرخ جدید ارز به تدریج متولد می شود.
شوک دوم دوباره تحت تأثیر جنگ
اگر آغاز جنگ عراق علیه ایران منجر به افزایش نرخ ارز شود ، پایان جنگ هشت ساله نیز مکان را برای اولین شوک قیمت ارز فراهم می کند.
آخرین روزهای سال دوم و روزهای ابتدایی سال دوم ؛ این پر از وقایع عجیب در عرصه سیاسی است. آتش شعله ای است و حرکات ایالات متحده در منطقه افزایش یافته است. در ژوئیه سال ۲۰۰۸ ، تیراندازی به بالاترین سطح خود در هواپیمای مسافربری رسید. قیمت دلار در آن زمان روند صعودی بود. قیمت دلار اکنون به ۴ دلار آمریکا رسیده است و در برخی موارد حتی گزارش هایی در مورد گردش دلار منتشر شده است. مذاکرات ایران -یراک اکنون برای دستیابی به یک آتش بس در حال انجام است. ۹ ژوئیه یک روز دیگر برای همراهان بود. شایعات مربوط به پایان جنگ به نتیجه رسیده است و گوینده اعلام تصمیم ۲ را اعلام کرد.
این کافی بود که اتاق را در بازار ارز مختل کند. قیمت دلار در بازار آزاد از سطح بیش از ۲ تومانیان و در بعضی موارد حتی ۲ دلار به محدوده ۱ تا ۲ دلار کاهش یافته است. بهتر است برای درک اتاق به خاطرات محسن رافیق دوست مراجعه کنید. او در جلد دوم خاطرات خود ؛ “من می گویم” برای داستان “:” وقتی به بنیاد رفتم ، مدت زیادی قبل از پایان جنگ طول نکشید. در جنگ پس از جنگ ، بحث های زیادی در مورد موضوعات اقتصادی در جامعه صورت گرفت. به یاد دارم که جایزه دلار دولت از ۲ تومانیان از سالهای اول انقلاب در بازار آزاد بود. ۱. با این حال ، برخی از افراد ۵ دلار همزمان خریداری کردند و پس از ۲-۵ ماه سود بسیاری از سود را به همین نتیجه دادند.
این اولین شوک نرخ ارز پس از پیروزی انقلاب بود که مطابق گزارش های موجود تنظیم شد و اوضاع را تغییر داد.
تنظیم ارز را شوکه کرد
سالهای اول دهه ۱۹۷۰ دولت را به دستور کار اجرای یک دستورالعمل سازگاری سوق داده بود. سالهای اول دهه ۱۹۷۰ سالهای تورم در اقتصاد ایران بود. نرخ رسمی ارز و بازار آزاد که در بازار آزاد قرار دارد ، افزایش قابل توجهی داشت که منجر به یک دستورالعمل کوتاه مدت تغییر ارز اندکی پس از پایان جنگ دولت شد. قیمت رسمی ارز با تصمیم بانک مرکزی به بازار آزاد سال نزدیک شد و نرخ رسمی ارز از ۲ ریال به ۲ ریال افزایش یافت. البته این تصمیم منجر به افزایش قیمت های موجود در بازار و افزایش تورم شد. ایران از وام های خارجی برای اجرای پروژه های اقتصادی در این زمان استفاده می کرد و در عین حال معتقدند که سیاست اقتصادی دولت هاشمی بر این عقیده است که دولت قیمت ارز را به منظور اجرای ریاض های بیشتر برای انجام پروژه های اقتصادی و تعیین سیاست قیمت تبادل ارز افزایش می دهد. البته ، سیاست های اجرایی با بیشترین افزایش قیمت ارز در این دو سال متوالی ، اوضاع را در سال اول و ۲ سالها تغییر داد. نرخ ارز حدود ۲ درصد در سال و حدود ۲ درصد در سال افزایش یافته است. تورم در این دوره مشابه بود. نرخ تورم سال حدود ۲ ٪ و تورم سال ۲ ٪ محاسبه می شود. در حقیقت ، نیمه اول دهه هم تورم و هم نرخ ارز جهش داشت و باعث ایجاد شرایط دشوار در اقتصاد شد. عقب نشینی از سیاست سازگاری به طور طبیعی فضا را در نیمه دوم دهه ۱۹۷۰ تغییر داد ، که مربوط به فعالیت دولت سید محمد خاتامی است. با بهبود روابط خارجی و سیاست اقتصادی نسبتاً پایدار ، نوسانات قیمت دلار در طول دولت اصلاحات کمتر طول کشید. جایگزینی دلار در این دوره از حدود ۲ دلار به حدود ۲ دلار افزایش یافت و شوک های ارزی رخ داد. میزان تورم نیز در این دوره مهار شد و کمتر و کمتر از بیست درصد بود.