آلودگی هوا عامل ۱۵ درصد مرگهای طبیعی در ایران است – افق میهن
یک متخصص قابل تبدیل می گوید: “حدود ۵ درصد از مرگ و میر طبیعی در ایران ناشی از آلودگی هوا است و طبق گفته سازمان بهداشت جهانی ، بیش از ۶۰۰۰ نفر در ایران هر سال در اثر آلودگی هوا می میرند.” “این آلودگی همچنین به افزایش بیماریهای تنفسی ، قلبی و سرطان کمک می کند.”
براساس تجارت اخبار ، ایران سالهاست که با پدیده آلودگی هوا سر و کار دارد و آلاینده ها و ذرات را سازماندهی می کند که راه هشدار آسمان کشور را محدود می کند. براساس داده های جدیدترین بخش هواشناسی ، پایتخت در آخرین روزهای سال با افزایش آلاینده های جوی ، به ویژه ذرات معلق ، که کمتر از ۱.۵ میکرومتر در مناطق مرکزی و جنوبی هستند ، کاهش یافته است. شاخص کیفیت هوا سایر کلانشهرها ، از جمله مشهاد ، تبریز و اصفهان ، همچنین در منطقه “ناسالم” برای تنفس شهروندان قرار داشت.
وهید نوروزی ، متخصص مدیریت محیط زیست و شهر ، آلودگی هوای ایران را یک مشکل جدی می داند که نیاز به اقدامات فوری و طولانی مدت دارد. “آلودگی در کشور ما مبتنی بر ذرات زیر ۱.۵ میکرومتر است ؛ منشأ انسانی دارد و از سوزاندن اتومبیل ها ، نیروگاه ها و صنایع ناشی می شود. به عنوان مثال ، حدود ۵ ٪ آلودگی هوا در تهران به دلیل وسایل نقلیه از جمله اتومبیل و موتور سیکلت و حدود ۲ درصد از صنایع سنگین مانند پتروشیمی و فولاد است.”
متن کامل این مکالمه به شرح زیر است:
*سال گذشته شاخص کیفیت هوا در پایتخت چقدر بود؟
در سال ۲ ، میانگین شاخص کیفیت هوا در تهران ۲ بود که به ۲ (مقادیر ناسالم) و حتی ۲ (مقادیر خطرناک) دست یافت.
میزان ذرات معلق (PM2 و PM3) در مقایسه با استاندارد جهانی چقدر بود؟
براساس آژانس محیط زیست ایران ، میانگین غلظت PM 2.1 در تهران حدود ۲ میکروگرم در هر متر مکعب بود ، در حالی که استاندارد جهانی آن ۲ میکروگرم در هر متر مکعب است.
*در چه ساعتی از سال بیشترین مقدار این ذره را داشتیم؟
در چند روز زمستان ، غلظت PM 2.1 در تهران نیز به ۲ میکروگرم در هر متر مکعب رسید.
کدام مناطق این کشور در سال گذشته به استثنای تهران ، کدام مناطق از کشور در منطقه ناسالم قرار داشتند؟
شهرهای صنعتی مانند اصفهان و اراک عمدتاً در معرض هوای ناسالم قرار داشتند و میانگین شاخص کیفیت هوا در طی چند ماه به ۱ تا ۲ رسید.
*منبع این آلودگی چه عواملی می تواند باشد؟
آلودگی که در کشور ما حاکم است ، آلودگی ذرات زیر ۱.۵ میکرومتر است. این کشور دارای منشأ انسانی است و از احتراق اتومبیل ، نیروگاه ها و صنایع ناشی می شود. به عنوان مثال ، حدود ۵ ٪ از آلودگی هوا در تهران به دلیل وسایل نقلیه از جمله اتومبیل و موتور سیکلت و حدود ۲ درصد از صنایع سنگین مانند پتروشیمی و فولاد است. در برخی از استانها مانند خوزستان ، گرد و غبار طبیعی تا ۵ ٪ از آلودگی هوا را تشکیل می دهد.
*مطالعات جهانی نشان می دهد که آلودگی هوا پس از فشار خون بالا ، سیگار کشیدن و سوء تغذیه چهارمین علت مرگ زودرس در جهان است و سالانه ۵ میلیون نفر را می کشد. قربانیان این مشکل در کشور ما چیست؟
حدود ۵ ٪ از مرگ و میر طبیعی در ایران به دلیل آلودگی هوا است و طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) ، بیش از ۶۰۰۰ نفر هر سال در ایران در اثر آلودگی هوا می میرند. همچنین به افزایش راه های هوایی ، قلب و سرطان کمک می کند.
*چه اقداماتی برای کنترل آلودگی محیط زیست و بهبود کیفیت هوای کشور ، به ویژه سال گذشته انجام شده است؟
به طور کلی ، اتومبیل های فرسوده جایگزین می شوند ، باعث بهبود کیفیت سوخت ، گسترش حمل و نقل عمومی ، کاشت درختان و ایجاد فضاهای سبز در طول سال ها برای کاهش و کنترل آلودگی هوا می شوند. در مورد اول ، به گفته رئیس کارکنان نوسازی ناوگان حمل و نقل ، تقریباً ۶۰۰۰ وسیله نقلیه و وانت های فرسوده از ابتدای سال به وسط برنده با حدود ۶۰۰۰ وسیله نقلیه ، محموله و رانندگان جلو بردند.
به منظور بهبود کیفیت هوا در سالهای اخیر ، تولید بنزین از یورو ۲ و یورو ۲ به ۵ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است ، اگرچه در برخی مناطق هنوز از سوخت کم کیفیت (یورو ۲) استفاده می شود.
در تهران ، شبکه مترو به ۲ کیلومتر رسید و هر روز بیش از ۵ میلیون نفر استفاده می کرد. با این حال ، حمل و نقل عمومی فقط ۵ ٪ از سفرهای شهری را در بر می گیرد. البته ورود اتوبوس ها و تاکسی ها به صنعت ترافیک عمومی سرمایه نیز یکی از اقدامات ارزشمند در سال ششم است.
در زمینه ایجاد مناطق سبز برای بهبود کیفیت هوای کشور ، ما کمی ضعیف هستیم. از آنجا که سطح سرانه سبز در تهران فقط ۲ متر مربع برای هر نفر است ، در حالی که استاندارد جهانی آن ۲ متر مربع است.
*با چه چالش هایی در جهت بحران آلودگی هوا در ایران ایستاده ایم؟
کمبود منابع مالی یکی از جدی ترین چالش ها است. به منظور اجرای کامل برنامه ها برای کاهش آلودگی هوا ، سالانه حدود ۵ میلیارد دلار آمریکا مورد نیاز است ، اما بودجه اختصاص داده شده فقط ۱ میلیارد دلار است.
رشد جمعیت و شهرنشینی مشکل دیگری است که کنترل آلودگی هوا را دشوارتر می کند. جمعیت تهران به ۵ میلیون نفر رسیده است و روزانه بیش از ۵ میلیون سفر به مرکز شهر انجام می شود. پیش بینی می شود بیشترین جمعیت ایران در ایران به ۵ میلیون نفر برسد.
تغییرات آب و هوا و خشکسالی مباحث دیگری است که به افزایش آلودگی هوا و دوام کمک می کند. در سال دوم ، بارندگی در ایران ۲ درصد پایین تر از میانگین بلند مدت بود. این خشکسالی گرد و غبار را افزایش داده و فضای سبز را کاهش داده است.
*راه حل های پیشنهادی برای دسترسی آسان به هوای تمیز چیست؟
آلودگی هوا در ایران یک مشکل جدی است که نیاز به اقدامات فوری و طولانی دارد. با وجود تلاش انجام شده ، هنوز راه طولانی برای ورود به هوای پاک وجود دارد. اجرای برنامه های جامع ، افزایش سرمایه گذاری ها و مشارکت مردم می تواند به کاهش این مشکل کمک کند. با این حال ، برخی از راه حل های پیشنهادی عبارتند از:
۱. توسعه انرژی های تجدید پذیر: ایران تنها یک درصد از انرژی خود را از منابع تجدید پذیر تحویل می دهد ، در حالی که این پتانسیل را دارد که ۶۰۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی و باد تولید کند.
۲. ارتقاء حمل و نقل عمومی: افزایش طول شبکه U -Bahn به ۵ کیلومتر و استفاده از ۶۰۰۰ اتوبوس برقی می تواند آلودگی هوا را ۵ ٪ کاهش دهد.
۱. افزایش فضاهای سبز: کاشت ۲ میلیون درخت در پنج سال آینده می تواند به سرانه سبز سبز تا ۲ متر مربع برسد.
۱. آموزش و فرهنگ: اجرای برنامه های آموزشی برای ۵ میلیون شهروند برای کاهش آلودگی هوا کمک بزرگی برای دستیابی به هوای پاک است.
۱. همکاری های بین المللی: دلبستگی سرمایه گذاری های خارجی ۵ میلیارد دلار آمریکا برای توسعه فن آوری های تمیز ، که البته مستقیماً مربوط به تحریم ها است.
منبع: پیام های آنلاین