بازار خودرو چشم انتشار نتیجه مذاکرات/ سه سناریوی محتمل :: افق میهن
با شروع مذاکرات ایران -us در مسقط ، بازار خودرو پاسخ مثبت داده است ، اگرچه تأثیر واقعی آن به نتایج نهایی مذاکرات بستگی دارد.
به گفته نجوار ، سیگنال های مثبت توافق احتمالی می توانند از طریق سه مسیر از جمله افزایش درآمدهای ارزی ، افزایش ارزش ارز ملی و رشد قدرت خرید ، بر بازار خودرو تأثیر بگذارند. مطالعات نشان می دهد که از سال ۵ ، تحت تأثیر تحریم ها ، قیمت اتومبیل های داخلی به طور متوسط ۳.۵ بار بوده است.
دور اول مذاکرات ایران این هفته در مسقط برگزار شد. اگرچه نتایج مذاکرات هنوز مشخص نیست ، اما در صورت گلزنی می توانند تأثیر قابل توجهی در بازار خودروهای کشور داشته باشند.
تاکنون ، بازار خودرو پاسخ نسبتاً مثبتی به مذاکرات عمان داشته است. اگرچه کاهش قیمت خودرو به سایر بازارهای سرمایه مانند بازار ارز منتقل نشده است ، اما این بود که سیگنال مثبت مسقط را دریافت کرده بود. اما این تنها سیگنال اولیه در صورت امکان بود ، مسیرهای دیگر در مقابل بازار خودرو باز می شوند.
در حقیقت ، تحریم ها تأثیر زیادی در بازار خودروهای این کشور گذاشت و بررسی ها نشان می دهد که پس از شروع تحریم های ثانویه ، قیمت خودروهای داخلی ۲.۵ برابر افزایش یافته است. قدرت خرید خودرو به شدت کاهش یافته و تقاضای خرید خودرو به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. بخش اعظم این مسیر چالش برانگیز برای بازار خودروهای ایران به دلیل کاهش منابع ارزی این کشور و سقوط ارز ملی قبل از شروع دور دوم تحریم ها است.
قیمت دلار در حدود ۲ هزار تومانس در سال بود ، اما دیروز (پس از افت نرخ ارز) به ۲ هزار تومان رسید. کاهش ارزش ارز ملی به طور مستقیم قدرت خرید را کاهش داده است و نتیجه این است که امروز بازار خودرو با رکود تورمی دست و پنجه نرم می کند. به طوری که به شدت در تورم دخیل است و به شکلی جسورانه راکد بوده است. اگرچه تصمیمات داخلی ، مانند قیمت گذاری گرامری ، گمانه زنی ها و کارگزاری نیز تا حد زیادی در چنین شرایطی درگیر بوده است ، اما سهم تحریم ها در وقوع آن را نمی توان نادیده گرفت.
اما اگر فشار تحریم ها ناشی از مذاکرات مسقط کاهش یابد ، چه می شود؟ سه سناریو برای پاسخ به این سوال وجود دارد. سناریوی اول این است که تأثیر این مسئله در بازار خودرو فقط با ثبات قیمت است ، به این معنی که کاهش فشار تحریم ها مانع از برخورد بازار خودرو با فشار تورم جدید و همان وضعیت قیمت می شود. البته اگر کاهش فشار تحریم ها باعث افزایش درآمد سرانه در کشور شود ، این به معنای افزایش قدرت خرید و افزایش تقاضا خواهد بود.
سناریوی دیگری که می تواند برای بازار خودرو افزایش یابد این است که دلار به شدت کاهش می یابد و سرمایه جدید در قالب سرمایه گذاری خارجی احتمالاً نه تنها در قیمت خودرو افزایش می یابد ، بلکه با نرخ ارز نیز شاهد کاهش قیمت خودرو در کشور خواهیم بود که احتمالاً یک رونق نسبی در بازار خودرو خواهد بود.
سناریوی سوم نیز این است که ، با وجود توافق نامه احتمالی ، بازار خودرو به دلایلی که ما به آن اشاره خواهیم کرد ، به رشد خود ادامه خواهد داد. در حقیقت ، اتومبیل ایران به سمت خصوصی سازی حرکت می کند ، و حتی مدیریت بزرگترین ماشین ساز کشور اکنون خصوصی است. در این شرایط ، تولید کنندگان خودرو ممکن است بخواهند از این فرصت برای کاهش فشار تحریم های بین المللی استفاده کنند و به سمت فن آوری های جدیدتر حرکت کنند ، به عنوان مثال ، اتومبیل های برقی یا ترکیبی ، یا قصد افزایش کیفیت محصولات خود را دارند که به طور طبیعی منجر به افزایش قیمت و افزایش قیمت خودرو برای مصرف کننده می شود.
ماشین زیر سایه تحریم ها
اما برای بررسی تأثیر تحریم های بین المللی و شرایط اقتصادی آن در بازار خودرو ، ما قیمت هشت محصول داخلی و مونتاژ را بین سال تا دیروز قرار می دهیم. البته بسیاری از اتومبیل هایی که از سال ۵ در بازار باقی مانده اند وجود دارند و هنوز هم در بازار صفر هستند ، بنابراین جمعیت آماری ما به این هشت اتومبیل محدود شده است.
میانگین قیمت این اتومبیل ها ۱.۵ برابر افزایش یافته است. یکی از این محصولات Peugeot Pars LX است. این خودرو در سال معامله و با قیمت ۲ میلیون دلار فروخته شد ، اما همین ماشین دیروز با یک و نیم میلیون تومانز قیمت گذاری شد تا قیمت آن دو برابر شود.
سامان سورن همچنین پس از شروع موج تورمی پس از تحریم های ثانویه ، با قیمت ۵ میلیون دلار معامله کرد ، اما قیمت این خودرو اکنون به ۵ میلیون تومان رسیده است. بنابراین ، قیمت این محصول نیز دو برابر شده است. رانا نیز دیروز ۵ میلیون تومان در بازار قیمت داشت ، اما این ماشین در حدود ۲ میلیون تومان در سال قیمت داشت.
بر این اساس ، افزایش قیمت در قیمت رانا طی ۵ سال گذشته ۱.۵ درصد بوده است که قیمت این خودرو به ۱.۵ برابر رسیده است.
قیمت DENA Plus نیز از ۲ برابر به ۱ میلیارد تومن در سال به یک میلیارد و ۵ میلیون تومان افزایش یافته است. پژو ۶ در مدت مشابه ۱ و ۲ درصد افزایش یافته است و قیمت آن از ۲ میلیون تومن به ۲ میلیون تومن افزایش یافته است ، به عبارت دیگر ، قیمت این خودرو ۳.۵ برابر افزایش یافته است.
اما بیایید به اتومبیل های مونتاژ نیز برویم. اول ، ما HIMA S4 را زیر شیشه ذره بین قرار می دهیم. رشد قیمت این خودرو در دوره فوق از ۲ میلیون تومان به ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان بود. بنابراین ، قیمت این محصول مونتاژ ایران Khodro 2 برابر افزایش یافته است یا به عبارت دیگر ۶۰۰۰ ٪ افزایش یافته است.
جک S3 همچنین قیمت ۵ میلیون دلار در بازار داشت ، اما همین ماشین اکنون حدود ۱ میلیارد و ۲ میلیون تومانس قیمت دارد. بنابراین ، قیمت این خودرو نیز ۳.۵ برابر افزایش یافته و هزار درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده است.
Cherry Arizo 2 همچنین آخرین محصولی است که به بررسی تغییرات قیمت خودرو در این دوره دو برابر شده است. این محصول در سال ۲ ۵ میلیون دلار قیمت داشت ، اما دیروز آن را با ۱ میلیارد و ۲ میلیون تومانس فروخته شد.
تقاضا فشار یا فشار کلان اقتصادی؟
اما ما با حسن کریمی سانجاری ، یک متخصص خودرو در مورد تأثیر توافق احتمالی ایران و ایالات متحده در بازار خودرو مصاحبه ای داشتیم.
وی معتقد است اگر سیگنال مثبتی از مذاکرات عمان به بازار خودرو برسد ، سه عامل تعیین کننده خواهد بود: رشد درآمد ارزی کشور ، رشد ارز ملی و افزایش قدرت خرید.
کریمی سانجاری می گوید: “این سه عامل بازار خودرو را تغییر می دهد و به شکل جدید تعیین کننده خواهد بود.”
وی توضیح می دهد که با رشد قدرت خرید ، متقاضی در بازار افزایش می یابد ، ارزش ارز ملی را کاهش می دهد و رشد درآمد ارزی این کشور به دولت امکان می دهد تا ارز بیشتری را به واردات خودرو اختصاص دهد.
کریمی سانجاری استدلال می کند که با افزایش خرید و قدرت تقاضا ، فشار تقاضا وارد بازار خودرو خواهد شد که می تواند منجر به تورم در بازار خودرو شود.
وی همچنین می افزاید: تورم در بازار خودرو به دلیل فشار تقاضا نبوده است ، اما فشار عوامل اقتصادی مانند نیاز به حفظ ارزش سرمایه و سقوط ارز ملی منجر به آن شده است ، اما اگر قدرت خرید افزایش یابد ، فشار تقاضا نیز افزایش می یابد ، اما با ماهیت اقتصاد کلان فشار وارد می شود. اما دولت می تواند وارد این وضعیت شود و عرضه را افزایش دهد.
با توجه به اینکه بعید است عرضه از طریق رشد قابل توجه و ملموس در تولید افزایش یابد ، دولت باید واردات را به میزان قابل توجهی واردات کند تا فشار تقاضا بر بازار را کاهش داده و از افزایش قیمت جلوگیری کند. همانطور که کارشناس خودرو تأکید می کند ، اگر این روند پیش برود ، اهمیت پارامترهای مکانیکی نسبت به پارامترهای کلان اقتصادی برای بازار خودرو افزایش می یابد. در این شرایط است که رشد درآمد ارزی دولت از اهمیت بالایی برخوردار است تا بتواند واردات بیشتر خودرو را وارد کند و از فشار تقاضا جلوگیری کند.
“اگر سیگنال های عمان منفی باشد ، ممکن است همه اینها به صورت معکوس اتفاق بیفتد ، قدرت خرید ، درآمد ارزی کشور و ارزش ارز ملی کاهش می یابد ، بنابراین تقاضای زیادی وجود ندارد ، واردات زیادی وجود ندارد ، و بازار توسط عوامل اقتصاد کلان تورم خواهد شد ، اما تقاضا همچنان به تورم ادامه خواهد داد.”
وی همچنین تأکید می کند که مطابق با شدت سیگنال های مثبت و منفی که از مذاکرات عمان ناشی می شود ، این نتایج با شدت متفاوت یا به عبارت دیگر عمیق تر می شود.
بنابراین ، به نظر می رسد که در طی پنج سال گذشته ، که با تقاضا در بازار خودرو همراه بوده است ، این نتیجه رشد ناگهانی تقاضا نیست ، بلکه به دلیل اختلال در سیاست های ارزی و سیاست های تجاری کشور است. اگر سیگنال های مثبت از مسقط منجر به ادغام نرخ ارز و رشد درآمد ارزی شود ، سیاست واردات می تواند نقش تعیین کننده ای در کنترل قیمت ها داشته باشد.
به طور کلی ، بازار خودرو این روزها نسبت به تصمیمات دیپلماتیک و سیگنال های اقتصادی این روزها حساس تر است. آینده این بازار نه تنها به نتایج فنی مذاکرات عمان بستگی دارد بلکه به نحوه مدیریت پیامدهای آن در سیاست های داخلی نیز بستگی دارد. اگر دولت بتواند فرصت را برای کاهش تحریم ها ، واردات و سیاست های قیمت به درستی مدیریت کند ، شاید برای اولین بار در سالهای اخیر ، بازار خودرو رونق در سایه ثبات را طعم دهد.