قیمتگذاری دستوری نسخهای ناکارآمد برای اقتصاد بیمار/ دخالت دولت در بازار پایان مییابد؟
بیش از چهار دهه پس از اجرای سیاست قیمت گذاری گرامری در اقتصاد ایران ، پیامدهای منفی آنها در اقتصاد و در معیشت مردم واضح تر شده است. این سیاستی که در ابتدا برای حمایت از معیشت مردم هدف قرار گرفته است ، اکنون یکی از عوامل کاهش کیفیت کالاها ، کاهش بهره وری و ثبات بازار است.
قیمت گرامر یکی از سیاست های قدیمی اقتصاد ایران است که طبق گفته های تجاری اخبار ، ریشه در سالهای اول پس از انقلاب و در آغاز جنگ تحمیل شده است. هنگامی که دولت رویکرد کنترل شده ای را برای حمایت از معیشت مردم دنبال کرد.
با وجود تغییر در دولت ها و شرایط اقتصادی ، این سیاست همچنان باقی مانده است. عواقب منفی ، از جمله کاهش مشوق های سرمایه گذاری ، جایگزینی کیفیت کالا ، حذف رقابت و گسترش فساد از روز به روز.
قیمت گرامر هیچ فایده ای برای مصرف کننده ندارد
شهاب جاوانماردی ، عضو اتاق بازرگانی ایران ، در مورد نقش قیمت گذاری گرامری برای هزینه های تولید و مشوق های سرمایه گذاری اخبار تجاری وی توضیح داد که قیمت گرامر مشوق های سرمایه گذاری را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. از آنجا که پردازش غیر واقعی است و در عمل تورم در محاسبات از بین می رود. قیمت ها می توانند برای مدت کوتاهی مناسب باشند ، اما با توجه به اقتصاد تورم ایران ، برای کاهش حاشیه سود و ضرر در مدت زمان کوتاه حرکت می کند.
وی تأکید کرد که مصرف کننده هیچ فایده ای در قیمت گذاری دستوری ندارد. در چنین شرایطی ، رقابت و نوآوری از بین می رود ، که نشان دهنده قیمت گذاری دستوری است.
قیمت گرامر عاملی برای کوتاه شدن دست مصرف کننده است
در پاسخ به این سؤال که آیا قیمت های گرامری منجر به کاهش مصرف کننده در سالهای اخیر شده است ، فعال بخش خصوصی منجر به از دست دادن قیمت برای مصرف کننده شده است. در سالهای اخیر ، تجربه نشان داده است که قیمت گذاری گرامری نتیجه مثبتی برای مصرف کننده نکرده است ، حتی برای مواد اولیه که مواد اولیه آنها به ارز ارجح داده می شود. این راهنما نه تنها منجر به کنترل بازار شد ، بلکه در بسیاری موارد قیمت ها با نرخ بهره جهانی و واقعی افزایش یافته است و دست مصرف کننده دیگر قیمت های منصفانه ای ندارد.
یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران در مورد تأثیرات قیمت های دستوری بر کیفیت کالاها: اگر تولید کننده کالایی را برای کیفیت استاندارد در محدوده قیمت مشخص شده برای جلوگیری از ضرر و ورشکستگی ارائه ندهد ، باید با روشهایی مانند استفاده از مواد اولیه با کیفیت بالا ، کنترل کیفیت پایین و کنترل کیفیت پایین کاهش یابد. این روند نه تنها بر کیفیت محصول نهایی تأثیر می گذارد ، بلکه بار مالی و آسیب به مصرف کننده نیز تأثیر می گذارد.
فعال بخش خصوصی تأکید کرد که اگر مصرف کننده کیفیت کالاها را در ذهن خود دریافت نکند ، این خود فساد است.
هیچ شرایطی برای به دست آوردن ایده قیمت گذاری دستوری وجود ندارد
Javanmiri در مورد روش های جایگزین برای قیمت های گرامری ، که یک راهنمای مؤثر برای حفظ کیفیت کالاهایی است که توسط تولید کننده نیز لازم است ، گفت: “دولت قیمت ها را برای حفظ قدرت خرید مردم کنترل می کند.” در چنین شرایطی ، یارانه باید به جای فشار مستقیم بر تولید کننده ، به طور مستقیم به مصرف کننده نهایی اعطا شود. خرید محصول با قیمت مناسب بدون اینکه بتوانید کیفیت محصول را فدا کنید.
وی گفت: “به دلیل ایده دریافت قیمت گذاری دستوری ، دولت باعث هزینه های پنهان زیادی شد.” در حال حاضر هیچ شرایطی برای به دست آوردن این ایده وجود ندارد. بنابراین ، دولت باید برای دستیابی به کالاهای اساسی ، قیمت های گرامری را از کالاهای عمومی رقابتی شروع کند. این هم نیاز مصرف کننده و هم تولید کننده است.
قیمت ها با معاملات بازار مطابقت ندارد
مهراد آباد ، عضو اتاق بازرگانی ایران ، در مورد گفت و گو در مورد قیمت های گرامری برای هزینه های تولید در گفتگو با اخبار تجاری وی توضیح داد که بازار در حال حاضر با قیمت های دستوری روبرو است و قیمت ها با واقعیت های بازار مطابقت ندارد. در بسیاری موارد ، به دلیل قیمت های گرامری ، تولید کننده باید کیفیت محصول خود را کاهش دهد تا از چرخه بازار خارج نشود.
وی ادامه داد: قیمت گرامر حتی یک مشکل بزرگ برای افراد تجاری است. به عنوان مثال ، در واردات دستگاه های پزشکی مشکلی وجود دارد و برای وارد کننده اقتصادی نیست.
هدف اصلی قیمت های گرامری انجام نشد
فعال بخش خصوصی در مورد اهداف گرامری گفت: قیمت گرامر برای کلیه مواد اولیه اعمال نمی شود. قیمت های گرامری شامل تعدادی از کالاهای صنعتی و بخش قابل توجهی از کالاهای مصرفی است. هدف اصلی سیاست راهنما کنترل قیمت ها بود. با این حال ، این باعث کاهش کیفیت تولید داخلی شده است. در چنین شرایطی ، در مورد صادرات مشکلات زیادی وجود دارد.
وی دلیل کاهش کیفیت کالاهای داخلی را به دلیل قیمت گرامری توضیح داد: دلیل اصلی کاهش کیفیت کالا ، قیمت گذاری دستوری است. اگر قیمت فروش به گونه ای تعیین شود که تولید کننده سود کافی نداشته باشد ، تولید کننده برای حفظ حاشیه سود باید کیفیت محصول را کاهش دهد.
هیچ دولتی نمی تواند با دخالت در بازار مشکلات را حل کند
آیا شما به این سؤال پاسخ می دهید که آیا قیمت گذاری دستوری باعث فساد می شود؟ در حقیقت ، قیمت های گرامری بازار را مختل می کند.
وی گفت: “قیمت های جهان توسط بازارهای آزاد و پس از عرضه و تقاضا تعیین می شود.” اما در ایران ، این روند همیشه با اختلالات همراه بود. هیچ دولتی و حتی یک کشور نمی تواند با دخالت در بازار مشکلات اقتصادی را حل کند. برای برخی از محصولات در مدت زمان کوتاه ، قیمت مناسب می تواند قیمت مناسبی باشد ، اما این به نفع مصرف کننده نیست.
وی گفت: “این شرایط باعث شده است که مصرف کنندگان کالاهایی با کیفیت پایین مصرف کنند و تجارت را افزایش دهند.” از طرف دیگر ، به دلیل سیاست قیمت گذاری گرامری ، واردات بسیاری از کالاها ممنوع است و هیچ رقابت در بازار وجود ندارد.
قیمت گذاری باید به بازار واگذار شود
آباد در مورد راه حل های جایگزین برای بهبود این وضعیت گفت: در اقتصاد آزاد ، قیمت یک محصول توسط بازار آزاد و میزان عرضه و تقاضا تعیین می شود. قیمت گذاری باید برای جبران بازار به بازار منتقل شود. بهترین کاری که می توانید انجام دهید اعتماد به بازار است و دولت باید به تدریج با تعدادی از کالاها و کالاهای صنعتی شروع شود.
براساس این گزارش ، می توان دریافت که این سیاست نه تنها منجر به کنترل واقعی قیمت ها شد ، بلکه مشوق های سرمایه گذاری ، کاهش کیفیت کالاها ، افزایش خرده فروشی و رقابت در بازار ، بلکه با قیمت های ضعیف نیز تضعیف می شود ، بلکه منجر به کنترل واقعی قیمت ها نیز می شود.
راه حل این وضعیت این است که به تدریج قیمت های گرامری را از کالاهای عمومی حذف کرده و به سیستم بازار آزاد تغییر دهید. مدلی که در آن قیمت ها با عرضه و تقاضا تعیین می شود و یارانه ها مستقیماً به مصرف کننده اختصاص می یابد.
چگونه این امر بر اقتصاد کشور تأثیر می گذارد تا بیشتر بررسی کند که آیا گزارش قیمت گرامری در حال مطالعه است؟ در اخبار تجاری بایستید.