پیامد کاهش ۸۰ درصدی قدرت خرید ارزی اپراتورها؛ توقف توسعه و کاهش کیفیت
سیتنا: به گفته یکی از اعضای هیئت مدیره سندیکا صنعت ارتباطات از راه دور ایران ، با وجود افزایش درآمد ریال اپراتورها در سالهای اخیر ، درآمد دلار آنها بیش از ۵ ٪ کاهش یافته است ، در حالی که تمام سرمایه گذاری های آنها ارز است و این مستقیماً بر سرمایه گذاری ، توسعه زیرساخت ها ، توسعه کیفیت تأثیر می گذارد.
مهداد میراسمیلی ، عضو هیئت مدیره صنعت ارتباطات از راه دور ایران و مدیر عامل شرکت Ardad Telecom ، در مورد نامه اپراتورهای تلفن همراه به مرجع نظارتی برای افزایش تعرفه اینترنت ۵ ٪ گفت: صنعت ارتباطات این کشور در یک بحران جدی و مزمن قرار گرفته است. با وجود افزایش درآمد ریالی اپراتورها در سالهای اخیر ، درآمد دلار آنها از حدود ۲ میلیارد دلار در سالهای ۱ و ۲ به ۵ میلیارد دلار در سالهای اخیر کاهش یافته است.
وی گفت: “این کاهش درآمد دلار به این معنی است که ما بیش از ۵ ٪ با کاهش خرید اپراتورها روبرو هستیم ، در حالی که تمام سرمایه گذاری های آنها ارز است و این مستقیماً بر سرمایه گذاری ، توسعه زیرساخت ها ، کیفیت خدمات و حتی منابع ویژه انسانی تأثیر گذاشته است.”
میراسمیلی توضیح داد: “این کاهش درآمد دلار منجر به توقف یا به تعویق انداختن نسل های جدید ارتباطات مانند G ، J شده است.”
فعال صنعت ارتباطات این کشور توضیح داد: “در شرایط فعلی ، ما می بینیم که حتی هزینه های فعلی اپراتورها نیز دشوار است ، چه رسد به توسعه.” نتیجه مستقیم این روند ، کاهش کیفیت اینترنت ، نارضایتی کاربران و در نهایت شکاف دیجیتالی عمیق بین ایران و جهان است. از طرف دیگر ، نیروهای تخصصی نیز با حقوق اندکی صنایع دیگری را مهاجرت یا جذب می کنند.
در پاسخ به این سؤال ، منتقدان افزایش تعرفه هایی که معتقدند مردم قادر به پرداخت تعرفه های بیشتر برای خدمات ارتباطی نیستند ، گفت: “متأسفانه ، این یک تحلیل سطحی و نادرست از صورتهای مالی اپراتورها است.” سود اسمی ریال اگر با واقعیت های اقتصادی اندازه گیری نشود گمراه کننده است. به عنوان مثال ، مردم سال گذشته حدود ۵ میلیارد دلار در تلفن همراه هزینه کرده اند. یعنی جامعه ما مایل به صرف کیفیت است ، اما اپراتورها باید در کمترین تعرفه های جهان خدمات ارائه دهند. تعرفه هایی که نه متناسب با نرخ ارز و نه متناسب با هزینه فناوری مدرن است ، بنابراین این باعث کاهش کیفیت خدمات ارتباطی برای کاربران می شود.
وی گفت: “مردم قطعاً کیفیت اینترنت را صرف می کنند که نتیجه سرمایه گذاری مناسب است.” در شرایط فعلی ، که با قطع برق روزانه ۴-۵ ساعت روبرو است ، افزایش تعرفه برق باعث نارضایتی می شود ، اگر تعرفه ها به صورت متعادل افزایش یافته و سرمایه گذاری لازم انجام شده باشد ، هم قیمت پذیرفته می شود و هم کیفیت قابل قبول است ، و ما با چنین برق روبرو نخواهیم شد.