نقشه راه ۱۰ مادهای اتحادیه اروپا برای صلح و پایان مناقشه اسرائیل و فلسطینیها: از تشکیل کشور مستقل فلسطینی و عادی سازی کامل روابط اسرائیل و جهان عرب تا ایجاد یک «جایگزین سیاسی احیا شده» به جای حماس
یورونیوز نوشت که این رسانه به نقشه راه ۱۰ ماده ای جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دسترسی دارد که برای هموار کردن راه برای “راه حلی معتبر و جامع” برای مناقشه اسرائیل و فلسطین آماده شده بود.
به گزارش یورونیوز، این سند که هنوز علنی نشده قرار است در نشست روز دوشنبه هفته آینده توسط وزرای خارجه اتحادیه اروپا مورد بررسی قرار گیرد. این سند مراحلی را بیان می کند که بورل معتقد است در نهایت می تواند صلح را در نوار غزه و یک کشور مستقل فلسطینی به ارمغان بیاورد. از سوی دیگر، روابط اسرائیل و کشورهای عربی باید عادی شود و امنیت بلندمدت در منطقه تضمین شود.
محور اصلی اجرای این نقشه راه، برگزاری «کنفرانس مقدماتی صلح» است که «بازیگران کلیدی» آن اتحادیه اروپا، آمریکا، مصر، اردن، عربستان سعودی، اتحادیه عرب و سازمان ملل خواهند بود. شرکت کنندگان باید به طور منظم با مقامات اسرائیلی و فلسطینی که «طرفین درگیری» نامیده می شوند، در تماس باشند، اما این دو در ابتدا «نیازی به ملاقات یکدیگر نخواهند داشت».
بر اساس این سند، نوار غزه و کرانه باختری به جای حماس توسط تشکیلات خودگردان فلسطین و سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) اداره خواهد شد.
کنفرانس یک سال فرصت خواهد داشت تا چارچوب طرح صلح را با در نظر گرفتن بازخورد همه طرفهای درگیر، قطعنامههای سازمان ملل، نتیجهگیری شورای اتحادیه اروپا و تلاشهای میانجیگری قبلی طراحی کند.
پس از آماده شدن، این طرح به «طرفین درگیری» ارائه می شود و به عنوان مبنای اصلی مذاکرات نهایی مورد استفاده قرار می گیرد.
در مقدمه این نقشه راه آمده است: با توجه به شرایط موجود و با وجود مشکلات و ابهامات آشکار، زمان آماده سازی برای صلح همه جانبه بین اسرائیل و فلسطین فرا رسیده است.
این سند یک روز پس از آن منتشر شد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل راه حل دو دولتی را رد کرد و قول داد حمله نظامی به غزه را تا نابودی حماس و آزادی همه گروگان ها ادامه دهد.
نتانیاهو گفت: به چیزی جز پیروزی مطلق بسنده نمی کنیم.
اظهارات نتانیاهو بر پیشنهاد بورل و نشست آتی وزرای خارجه اتحادیه اروپا سایه افکنده است، جایی که جنگ بین اسرائیل و حماس در دستور کار قرار دارد.
با وجود درخواستهای مکرر متحدان غربی، اسرائیل هیچ پیشنهادی برای پایان دادن به خصومتها و دادن فرصتی جدی به دیپلماسی ارائه نکرده است.
به گفته وزارت بهداشت غزه، حمله اسرائیل در پاسخ به حملات ۷ اکتبر حماس تاکنون بیش از ۲۴ هزار فلسطینی را به شهادت رسانده است که بیش از ۱۰ هزار نفر از آنها کودک هستند. این جنگ همچنین باعث تخریب گسترده و بحران انسانی شدید در این منطقه پرجمعیت شده است.
یک مقام ارشد اتحادیه اروپا روز جمعه گفت: «در این برهه از زمان، مقامات اسرائیلی درباره راه حل دو کشوری صحبت نمی کنند. آنها فقط از جنگ صحبت می کنند. آنها فقط از هدف نظامی نابودی حماس صحبت می کنند.
وی افزود: ما باید با آن مقابله کنیم، این وظیفه و وظیفه ماست که فراتر از آن نگاه کنیم.
طرح بورل سعی می کند این وظیفه را روی کاغذ بیاورد.
اگرچه نقشه راه ماهیت یک ابتکار صلح بالقوه را پیش داوری نمی کند، اما یک جدول زمانی منسجم برای سازماندهی یک روند صلح بالقوه ارائه می دهد. هدف آن نه تنها پایان دادن به جنگ کنونی، بلکه رسیدگی به علل ریشه ای است که در هفت دهه گذشته به درگیری اسرائیل و فلسطین دامن زده است.
با این حال، به نظر نمی رسد که همه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا از این طرح استقبال کنند، زیرا آنها در مورد نحوه برخورد با این مناقشه یا حتی صحبت در مورد آن اختلاف نظر دارند.
نقشه راه صلح
در سند مشاهده شده توسط یورونیوز، ۱۰ مورد پیش بینی شده است:
- این روند باید به ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل و “عادی سازی کامل” روابط بین اسرائیل و جهان عرب منجر شود.
- بازیگران بین المللی باید به هر دو طرف کمک کنند تا راه را برای صلح هموار کنند و به ایجاد یک “آلترناتیو سیاسی احیا شده” برای حماس کمک کنند.
- بازیگران بین المللی باید “در اسرع وقت” یک کنفرانس مقدماتی صلح برای حل و فصل جنگ فعلی و به ویژه درگیری اسرائیل و فلسطین برگزار کنند.
- این کنفرانس باید وزرای خارجه و سران سازمان های بین المللی را گرد هم آورد تا در مورد روند صلح گفتگو کنند، در حالی که آنها جلسات جداگانه ای را «تقریباً همزمان» با طرف های درگیر برگزار می کنند.
- کنفرانس باید گروه های کاری تشکیل دهد و «چارچوب اساسی» طرح صلح را ظرف یک سال طراحی کند.
- بر اساس قطعنامه های قبلی سازمان ملل و تلاش های میانجیگری، این طرح باید «تا حد امکان» به عناصر اصلی صلح فراگیر بپردازد.
- این طرح باید “ضمانت های امنیتی قوی” برای اسرائیل و کشور آینده فلسطین “مشروط به رسمیت شناختن کامل دیپلماتیک متقابل و ادغام اسرائیل و فلسطین در منطقه” ارائه کند.
- کنفرانس باید با طرف های درگیری “در هر مرحله و در هر زمان” در حالی که طرح صلح در حال توسعه است، مشورت کند. نکته مهم این است که اگر یکی از طرفین تصمیم به انصراف گرفت، کار باید ادامه یابد.
- پس از آماده شدن طرح، باید به اسرائیلی ها و فلسطینی ها ارائه شود. مذاکره بر سر متن نهایی به عهده آنها خواهد بود.
- به موازات این روند، شرکت کنندگان کنفرانس باید برای کاهش بحران انسانی کنونی، تضمین آزادی گروگان های اسرائیلی، جلوگیری از تشدید تنش ها در منطقه، تقویت مشروعیت دموکراتیک تشکیلات خودگردان فلسطین و حمایت از بازسازی غزه تلاش کنند. . .