چرا اقتصاد ایران عاشق تورم است؟! – افق میهن
الزاماتی که در ایران در دسترس نیست
کارشناسان بانک مرکزی بر این باورند که موفقیت در اجرای اهداف تورم در شرایطی مانند استقلال بانک مرکزی ، عدم تسلط مالی دولت ، عدم نرخ ارز و تورم در همان زمان و ابزارهای مؤثر غیرمستقیم مانند تجارت بازار آزاد و کنترل بانکی است. با این حال ، در ایران ، با چالش هایی مانند تعدد نرخ ارز ، مداخلات دولتی در سیاست های پولی ، کسری بودجه مزمن و وابستگی منابع بانک مرکزی امکان پذیر نیست. علاوه بر این ، بانک مرکزی در صورت عدم وجود بازار بدهی عمیق ، ابزارهای سیاسی غیرمستقیم ندارد.
سطوح -هدف قرار دادن تورم ؛ نسخه بومی برای ایران
در پاسخ به محدودیت های مربوط به ساختار بانکی کشور ، این گزارش از الگوی “کمی تورمی” دفاع می کند. یک مدل تدریجی و تطبیقی که از برخی از کشورهای در حال توسعه نیز استفاده می کرد. ویژگی اصلی این مدل وابستگی کامل به اجرای کلیه الزامات هدف کلاسیک و تمرکز بر ایجاد تدریجی زیرساخت های نهادی و اطلاعاتی است.
مهمترین اقداماتی که بانک مرکزی می تواند در این زمینه انجام دهد می تواند به طور مرتب (ماهانه یا فصلی) به منظور توضیح عملکرد تصمیم گیرندگان سیاسی با استفاده از داده های رسمی مرکز داده ، به تدریج از بین بردن واگذاری ارز اولویت برای واردات و انتقال آنها به کالاها ، بدهی و سوابق مربوط به ابزار راهنمای رسمی ، تهیه و منتشر شود. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که امکان اجرای موفقیت آمیز این مسیر بدون حمایت سیاسی و افتتاح در روابط خارجی محدود خواهد بود. به ویژه ، وابستگی به درآمد دولت نفت و نقش آن در پوشش کسری بودجه یکی از عوامل تعیین کننده کنترل فشار تورم است.
تورم دوره ای ؛ پایان نسخه های کلیشه ای
این گزارش حاکی از تجزیه و تحلیل دقیق از منابع مختلف تورم در دهه های اخیر است. مطالعات نشان می دهد که تورم در ایران همیشه به دلیل رشد نقدینگی نیست ، اما در دهه های مختلف دلایل مختلفی برای تحریک تورم وجود داشته است: در دهه ۱۹۸۰ ، با وجود رشد مراقبت ، دستورالعمل هایی مانند حذف کوپن ها و ادغام دوره های مبادله افزایش تورم بود. در دهه ۱۹۸۰ ، سرکوب نرخ ارز به همراه درآمد زیاد نفت ، افزایش نقدینگی ، اما واردات ارزان مانع از افزایش قیمت ها و ارتباط بین نقدینگی و تورم گسسته شد. در دهه ۱۹۸۰ ، با کاهش درآمد نفت و تحریم ها ، اختیارات مداخله ارزی ایالتی کاهش یافت ، نرخ ارز افزایش یافت و تورم وارداتی افزایش یافت.
طبق آخرین آمار ، اقتصاد ایران سناریوهای خاصی را برای هر دوره می طلبد. یک نسخه واحد از کنترل تورم توصیه نمی شود زیرا ساختار اقتصاد ، شوک ها و ظرفیت مداخله دولت در هر دهه متفاوت است.
در بخش دیگر ، موسسه تحقیقاتی پولی و بانکی گزارش می دهد که تورم در این بخش در ایران در ایران با وجود تجربه کشورهای صنعتی که تورم غذا را به عنوان پدیده نوسانات بین المللی می دانند ، پایدار و مزمن است. عواملی از قبیل وابستگی تولید داخلی ورودی های وارداتی ، توزیع سیستم توزیع و شبکه تأمین شبکه ، قیمت گذاری گرامری و فشار ارز بر واردات مواد اولیه اولیه دلایل اصلی ثبات تورم است.
بر این اساس ، حذف بخش مواد غذایی از محاسبه تورم هسته ای در ایران یک تصمیم غیرواقعی است. تولید کننده سیاسی پولی باید تغییرات قیمت مواد غذایی را در اهداف تورم در نظر بگیرد.
نرخ ارز ؛ هم ابزار کنترل و هم منبع تورم
نرخ ارز همیشه در اقتصاد ایران نقش مضاعف داشته است. در طی فراوانی منابع نفتی ، دولت ها از سرکوب نرخ ارز به عنوان ابزاری برای کنترل تورم استفاده کردند ، در حالی که این سرکوب ارز منجر به افزایش مبنای پولی و ایجاد نقدینگی شد.
در مقابل ، پرش نرخ ارز در دهه های اخیر در دهه های اخیر که درآمد حاصل از فروش ارز کاهش یافته است ، و تورم وارداتی به یکی از اصلی ترین عوامل رشد قیمت تبدیل شده است.
دولت ها همچنین به منظور پوشش کسری بودجه ناشی از کاهش نتیجه بیگانگان ، از منابع یا بانکهای بانک مرکزی استفاده کردند که منجر به افزایش نقدینگی و تشدید تورم شده است.
در این زمینه ، تولید کننده سیاسی باید به تدریج نرخ ارز را از نقش سیاست پولی بدهد و از ابزارهای استاندارد تری مانند نرخ بهره ، بدهی ها و عملیات باز بازار استفاده کند.
چالش مراقبت ؛ تورم که با کاهش تقاضا مهار نمی شود
نکته مهم دیگر این گزارش ، تأکید بر نقش طرف عرضه هنگام ادامه تورم است. برخلاف انتظارات ، قیمت برخی از مواد اولیه با وجود رکود و کاهش تقاضای واقعی در چند سال افزایش یافته است. این پدیده به دلیل ضعف اقتصاد و ناتوانی در واکنش به تقاضای موجود است.
عواملی از قبیل بهره وری با موانع کم تولید ، نهادی ، اداری و وظیفه ، محدودیت در واردات واسطه گری و کالاهای سرمایه گذاری و همچنین عدم تعامل پایدار تجارت بین المللی دلایل اصلی است.
بر این اساس ، اصلاح این پیشنهاد به تعدادی از سیاست های مکمل نهادینه سازی ، توسعه بازار ، بهبود زیرساخت ها و کاهش موانع اداری که خارج از اقتدار بانک مرکزی است و نیاز به یک طرح سیاسی با اندازه بالا و متوسط دارند ، نیاز دارد.
۱۰ محور برای مهار تورم پایدار
مجموعه ای از توصیه های کلان برای تورم طولانی مدت در ایران در وضعیت فعلی کشور:
۱. پذیرش واقع بینانه از عدم امکان اجرای هدف قرار دادن تورمی کامل و حرکت به الگوی سبک
۲. تقویت ابزارهای سیاست پولی و بهبود شفافیت بانک مرکزی بانک مرکزی
۳. حذف ادغام نرخ ارز و کاهش مداخله ارز دولتی
۴. افزایش تعامل بین المللی در بازسازی ظرفیت ارز و بیمه کسری بودجه
۵. تورم غذا را در هدف قرار دادن سیاست پولی در نظر بگیرید
۶. اجرای اصلاحات نهادی برای تقویت سمت عرضه
در پایان ، توجه به این نکته حائز اهمیت است که ریشه تورم در ایران نه تنها پول بلکه یک ساختار نهادی ، ارز و بین المللی است. بنابراین ، راه حل یک رویکرد تدریجی و تدریجی مستلزم آن است که در عین حال بر اصلاحات اقتصادی ، مالی و حاکمیتی متمرکز شود.