بازار سرمایه پس از شوک ژئوپولیتیکی/ کدام صنایع از بحران عبور کردند؟
یک مطالعه بین ریسک بازار سرمایه ایران (در کالاهای جنگی) نشان می دهد که تنها دو درصد از صنایع قادر به رفتار مستقل بودند ، در حالی که تقریباً ۲ درصد نه تنها بحران را اتخاذ کرده اند ، بلکه به یک بندر امن برای سرمایه گذاران تبدیل شده اند. نشانه ای از مقاومت متفاوت بورس اوراق بهادار در مواجهه با شوک ژئوپلیتیکی.
براساس Business News ، نظرسنجی در مورد “ریسک سیستماتیک” در بورس پس از جنگ ، تنها ۵ ٪ از صنعت رفتاری دارای شاخص مستقل بوده است ، در حالی که ۵ ٪ از بورس سهام نه تنها بر بحران غلبه می کند ، بلکه به پناهگاه پناهگاه امن نیز تبدیل شد. این نتایج مقاومت این گروه را در جنگ پس از جنگ نشان می دهد.
بازارهای مالی همیشه در برابر وقایع غیر منتظره واکنش نشان داده اند ، اما نوع و شدت این واکنشها تابعی از ساختار اقتصاد ، انتظارات شرکت کنندگان در بازار و ویژگی های داخلی هر صنعت است. در ایران ، نقش دولت در تجارت و موقعیت ایران در منطقه به سرعت نقش دولت و موضع ایران را در منطقه نشان می دهد که هر تنش یا عدم اطمینان به سرعت اثرات خود را در بورس سهام نشان می دهد. جنگ شش روزه بین ایران و اسرائیل یکی از مشهورترین نمونه های جدیدترین تنش های ژئوپلیتیکی بود که باعث شوک روانشناختی قابل توجهی شد. در چنین شرایطی ، درک ماهیت هر صنعت و حساسیت آن به شوک ها مهمتر است.
مطالعات نشان می دهد که در بین چهار صنعت در بازار سرمایه ، گروه پیمانکاری صنعتی با ضریب بتا منفی تنها صنعتی بود که در وسط التهاب بازار در شاخص کلی قرار داشت. این واکنش متفاوت صنعت نسبت به خطرات سیستماتیک و تأثیر عوامل خاص در داخل صنعتی آنها را نشان می دهد. از طرف دیگر ، بانک ها و موسسات اعتباری با بالاترین ثبت بتا با کل نوسانات شاخص بالاترین سطح را داشتند.
بتا چیست؟
در دنیای مالی ، بتا (۱) به عنوان یکی از مهمترین اقدامات ارزیابی ریسک سیستماتیک شناخته می شود. این معیار در تجزیه و تحلیل نوسانات بازار از موقعیت مهمی برخوردار است و سرمایه گذاران را قادر می سازد تا واکنش صنایع یا شرکت های مختلف را به پیشرفت های عمومی بازار ارزیابی کنند. بتا نشان می دهد که کارآیی یک صنعت یا نمادی به شدت با بازگشت کلی بازار ارتباط دارد و هنگام حرکت کل شاخص ، دارایی در جهت مخالف چقدر حرکت می کند. این شاخص آماری مفهومی از حساسیت در قلب او دارد. حساسیت که می تواند یک معیار مهم برای اندازه گیری درخشش و شکنندگی نمادها و صنایع در مواقعی باشد که بازار باید با نوسانات شدید مقابله کند.
ضریب بتا با مقایسه تغییرات کارایی یک نماد خاص با تغییرات در شاخص کلی بازار حفظ می شود. بتا با وابستگی کامل نماد یا صنعت به شاخص کلی مطابقت دارد. به عبارت دیگر ، اگر بازار در مدت زمان مشخصی ۵ ٪ رشد داشته باشد ، دارایی به طور متوسط ۵ درصد افزایش می یابد. بتا بیشتر از نمونه ای است که نوسانات بیشتر نماد و صنعت را به عنوان بازار نشان می دهد. به عبارت دیگر ، نمادی با بتا بزرگتر سریعتر از شاخص کلی دوره رشد بازار است ، اما در زمان کاهش نیز کاهش بیشتری خواهد یافت. در مقابل ، اگر بتا کمتر از یک باشد ، دارایی ها با نوسانات بیشتر در بازار و رفتار محافظه کارانه تر حرکت می کنند. بتا منفی نشان می دهد که صنعت در جهت مخالف بازار حرکت می کند.
مبتکران ریسک به دنبال بخش های پایین بتا هستند ، به طوری که دارایی های آنها در طول مطالعات بازار دارای ارتفاعات و عمق بالا و پایین است. در مقابل ، سرمایه گذاران ریسک پذیر ، به ویژه در هنگام صعود شاخص ، ترجیح می دهند به صنعت Upto Date بروند تا سود بیشتری کسب کنند.
نشانه سرمایه داری
با ثبت ضریب بتا منفی ۰.۰۸۴۸ ، صنعت پیمانکاری صنعتی تنها بازیکنی بود که برای معکوس کردن شاخص کلی بازار نسبت به تحولات اخیر واکنش نشان داد. دلیل این پدیده را می توان به روش پروژه با چرخه درآمد بلند مدت و رابطه نزدیک بین صنعت با بودجه توسعه دولت یافت. علاوه بر این ، تعداد محدودی از نمادها در این صنعت و نقدینگی کم به این امر دامن زده است. از ۵ روز متوالی رشد بازار ، این امر منجر به این واقعیت شد که صنعت قراردادهای صنعتی در اوایل پس از بازگشایی بازار جبران نشده است.
از طرف دیگر ، صنعت و موسسات اعتباری بانکها و موسسات اعتباری بالاترین ضرایب را با نوسانات کل شاخص با ثبت ضریب بتا ۱.۳۱ نشان دادند. این اندازه گیری بالا بتا به معنای حساسیت بالای صنعت در مقایسه با تحولات بازار است. به عبارت دیگر ، در دوره رشد بازار ، بانک ها افزایش قیمت را تسریع کرده و کاهش شدید شاخص کلی را در دوره پاییز تجربه می کنند.
با توجه به این واقعیت که صنعت بانکی یکی از ستون های اصلی بازار سرمایه ایران و تمرکز تصمیمات سیاسی -نظارت بر نهادها و بازاریابان است ، البته با تغییرات بازار و حمایت از بحران قوی تر است. وابستگی بالای صنعت به متغیرهایی مانند نرخ بهره ، سیاست پولی ، تورم و انتظارات تورم ، آن را به یکی از حساس ترین صنایع برای تحولات کلان اقتصادی و خطرات سیستماتیک تبدیل کرده است.
در گروه صنعتی با بتا بزرگتر ، صنایع دلار و صادرات بسیار موجود هستند. نام سه بازیگر مهم بازار سرمایه ، از جمله محصولات نفتی ، تولید کود و ترکیبات نیتروژن و همچنین فلزات گرانبها (نه -بر) ، در این گروه قرار دارند.
بتا بالای این صنایع به این دلیل است که متغیرهایی از قبیل بورس های بورس آینده و عوامل صادراتی به سرعت در کارت قیمت این صنایع منعکس می شوند.
این تابعی از نقدینگی بالا ، ارزش بازار بزرگ و تعداد زیادی از نمادهای موجود در این صنایع است. با این حال ، این بازیگران عملکردی چشمگیر در رونق اقتصادی و در حال افزایش بازار نسبت به شاخص کلی نشان می دهند. در مورد تنش های سیاسی ، تحریم ها یا نوسانات نرخ ارز ، با این حال ، آنها در معرض خطرات سیستماتیک تر از سایرین قرار دارند.
از طرف دیگر ، صنایع با ضریب بتا کمتر از ۰.۵ است که عمدتا ریال است. لازم به ذکر است که ماهیت RIC این صنایع از آنها در برابر نوسانات ارزی محافظت نمی کند. اگرچه سبد درآمد اصلی این صنایع مبتنی بر RIALS است ، اما نرخ ارز اثرات غیرمستقیم بر متغیرهایی مانند مواد اولیه و دستمزدها دارد که بر کارت قیمت بازیگران تأثیر می گذارد.
با این حال ، در این گروه ، شرکت های سرمایه به دلیل ماهیت و ویژگی های متفاوت خود از اهمیت زیادی نسبت به سایر رقبا برخوردار هستند. این صنعت که دارای ارزش بازار بالا و نقدینگی بالا است ، گزینه مناسبی برای تطبیق ریسک سبد سرمایه گذار است. در مقابل ، سایر صنایع با بتا کمتر از ۰.۵ ارزش بازار پایین ، تعداد محدودی از نمادها و نقدینگی کم رنج می برند. این یک چالش جدی برای روند ورود و تخلیه سرمایه در این نمادها است.
رفتار صنایع کوچک و بزرگ با گذشت زمان
یکی از جنبه هایی که در تجزیه و تحلیل بتا کمتر مورد توجه قرار می گیرد ، تأثیر افق زمانی بر رفتار صنعتی است. داده ها نشان می دهد که صنایعی مانند منسوجات ، هتل ها ، رستوران ها و رایانه ها ، که به آنها ارزش پایین بازار و بازیگران محدود گفته می شود ، در افق های کوتاه و بلند مدت دارای ضرایب بتا کم هستند.
در مقابل ، صنایعی مانند مواد شیمیایی ، فلزات پایه ، فرآورده های نفتی و بانک ها ، که به عنوان شاخص های بازار سرمایه ایران توصیف می شوند ، همیشه با شاخص کلی همان حرکات را نشان داده اند. این به دلیل توجه قابل توجهی از این صنایع در محاسبه شاخص کلی و حجم نقدینگی بالای چرخه آنها است. بنابراین ، نوسانات شاخص نه تنها تحت تأثیر شاخص قرار می گیرد ، بلکه در تعیین جهت کلی بازار نیز نقش دارد.
نکته در تجزیه و تحلیل رفتار بتا تمایل به همگرایی در فواصل طولانی مدت است. به عبارت دیگر ، زمان تجزیه و تحلیل طولانی تر ، تأثیر احساسات روزمره ، پیام های تقاطع و وقایع غیر منتظره به تدریج کاهش می یابد و رفتار دارایی ها با میانگین بازار روبرو می شود. یکی از دلایل این پدیده را می توان در رفتار سرمایه گذاران یافت. سرمایه گذاران ، به ویژه بازیگران خرد ، معمولاً با توجه به اخبار فوری ، واکنش های بیش از حد نشان می دهند. با این حال ، در دراز مدت ، بازده بازار منعکس کننده مقادیر اساسی برای تعادل و قیمت ها است.
منبع: دنیای اقتصاد