ارزهای دیجیتال

بازارهای نوظهور در کابل؛ آیا طالبان با حمایت روسیه به دروازه اوراسیا تبدیل می‌شوند؟

جهت گیری روسیه با طالبان نشان دهنده بهره برداری از خلاء قدرت پس از آمریکایی در افغانستان است. تلاش برای ایفای نقش “واسطه منطقه ای” و ترویج پروژه های اقتصادی اوراسیا با هماهنگی با چین.

چهار سال پس از بازگشت طالبان در افغانستان ، بسیاری از کشورها به طور ضمنی با این بازیگر تعامل داشتند و حکومت طالبان را به عنوان یک واقعیت سیاسی پذیرفتند. تا اول ژوئیه ، هیچ کشوری به طور رسمی طالبان ۴.۱ را به رسمیت نمی شناخت. تا زمانی که روسیه این قدم تاریخی را برداشت.

این تصمیم پیروزی بزرگی برای کابل است ، اما در عین حال توسط فعالان حقوق بشر و تبعید به شدت مورد انتقاد قرار گرفت. آنها هشدار داده اند که به رسمیت شناختن طالبان منجر به خطر مشروعیت بخشیدن به جنسیت -پارتید در افغانستان و کاهش امیدها برای اصلاحات دموکراتیک می شود.

با توجه به فقر و بحران های افغانستان ، تصمیم مسکو می تواند آغاز یک فصل جدید باشد. فصلی که در آن افزایش تعامل بین المللی می تواند راهی برای احیای ثبات اقتصادی و نسبی این کشور با نوشته جنگ ایجاد کند.

شناسایی ژئوپلیتیکی ؛ مدل سازی روسی برای جهان غیر غربی

تصمیم روسیه خیلی غیر منتظره نبود. از آنجا که خروج آشفته ایالات متحده از افغانستان و بازگشت طالبان در اوت ۲۰۲۱ ، تعامل دیپلماتیک دیپلماتیک بین مسکو و کابل گسترش یافته است. در مارس ۲۰۲۲ ، وزارت امور خارجه روسیه جمال ناصر غروال به عنوان کارمند طالبان در سفارت افغانستان در مسکو شناخته شد و غروال یک ماه بعد رسماً این پیام را به دست گرفت.

در ماه آوریل ، روسیه طالبان را از لیست گروه های تروریستی خود خارج کرد. مقدمه ای برای شناخت رسمی در این ماه. روسیه و طالبان امیدوارند که مسکو یک دومینو را از یک شناسایی مشابه توسط کشورهای غیرقانونی شروع کند.

نیکیتا ساماژین ، یک کارشناس سیاست خارجی روسیه در خاورمیانه گفت: “تصمیم کرملین برای ارتقاء شناخت طالبان ، تلاشی برای تحکیم موقعیت مدیریت در منطقه و الگوی سایر کشورها است.”

به نظر وی ، این به کاهش انزوا طالبان کمک می کند و می تواند پایه ای برای شناسایی سایر دولت ها باشد. اکنون گفته می شود که کشورهایی مانند بلاروس ، ایران ، کره شمالی و حتی برخی از پادشاهی های عربی خلیج فارس (به ویژه امارات متحده عربی) نیز می توانند وارد شناسایی طالبان شوند.

در چنین شرایطی ، کابل به طور فزاینده ای از غرب منحرف شده و به مدار نفوذ ژئوپلیتیکی روسیه نزدیکتر شده است. در نتیجه ، افغانستان می تواند به یک زمینه جدید تنش در شرق و غرب تبدیل شود.

واقع گرایی روسی در برابر آرمان گرایی غربی

قدم روسیه منعکس کننده بهره برداری از پوچی قدرت پس از آمریکایی در افغانستان است. تلاش برای ایفای نقش “واسطه منطقه ای” و ترویج پروژه های اقتصادی اوراسیا با هماهنگی با چین. با این حال ، این مرحله احتمال شناسایی طالبان توسط دولت های غربی در آینده نزدیک را کاهش می دهد. به خصوص پس از موضوع مقررات بین المللی چسبندگی برای هباتالله آخوندزاده و عبدال حکیم حقانی ، قاضی عالی افغانستان دادگاه بین المللی جنایی.

مارک کاتز ، استاد دانشگاه جورج میسون ، در مصاحبه ای با اینترنت ملی اصرار دارد که روسیه پیام سیاسی خود را به دنیای غیر غربی تبدیل می کند. پیام این است: بر خلاف غرب ، روسیه امور درونی کشورها را مختل نمی کند. این روایت برای کشورهایی که از حقوق زنان مراقبت نمی کنند جذاب خواهد بود.

ساماژین همچنین معتقد است که رفتار روسیه بازتاب “منطق جنگ سرد” است ، که اکنون می توان در دنیای سیاست خارجی یافت: تقسیم گروه های رادیکال در “خود” و “غیر مبتنی بر” بر اساس منافع ژئوپلیتیکی.

اقتصاد ممکن باز ؛ از کریدور لاجورد تا تجارت با گندم

مسیر دقیق روابط اقتصادی روسیه افغانستان پس از شناسایی طالبان هنوز مشخص است. با این حال ، این تغییر دیپلماتیک می تواند به سرمایه گذاری های جدید ، به ویژه در زمینه هایی مانند انرژی ، زیرساخت ها و کشاورزی منجر شود.

مسکو امیدوار است که به یکی از مهمترین شرکای اقتصادی کابل برای گسترش همکاری در مناطق نفت ، گاز ، برق و گندم تبدیل شود. در طولانی مدت ، حتی مشارکت اقتصادی محدود با روسیه می تواند مزایای ملموس – البته کوچک – برای مردم افغانستان داشته باشد.

ایده تجارت کرد شمال-جنوب از دریای خزر تا ایران و هند مدتهاست که در دستور کار روسیه قرار گرفته است ، اما آخرین جنگ ۷ روزه ایرانی اسرائیل در مورد ثبات این مسیر شک و تردید داشته است. بنابراین ، مسکو روشهای جایگزین را بررسی می کند. از جمله راهرو لاژارد ، که افغانستان را از طریق ترکمنستان ، آذربایجان و جورجیا با Türkiye متصل می کند.

بروس پنی ، محقق مرکز تحقیقات توران گفت: “برای افغان ها ، تجارت با روسیه یا لاژارد به معنای آزادسازی از بنادر پاکستانی است.” “این مسیر می تواند کالاهای ارزان تر و ارزان تری مانند کالاهای کنسرو شده را به مردم افغانستان منتقل کند.”

چالش داعش خوراسان و نقش طالبان

علیرغم انزوای بین المللی ، طالبان ثبات خاصی را در افغانستان ایجاد کردند ، اما حضور فعال شعبه داعیل خوراسان (ISKP) هنوز یک تهدید جدی است. روسیه با شناسایی طالبان می خواهد ثبات را در برابر تهدید داعش تحکیم کند. از نظر مسکو ، طالبان در مبارزه با تروریسم به یک شریک مهم تبدیل شده اند. خدمات مخفی و همکاری امنیتی روسیه با تاشکنت و سایر پایتخت های منطقه نیز در همین راستا قرار دارند. پوتین حتی در مبارزه با داعش ، طالبان را “متحد” توصیف کرد.

درک ایدئولوژیک نیز در این تحلیل نقش دارد: سلفیسم تأمین شده توسط داعش پتانسیل را در آسیای میانه گسترش داده است ، در حالی که “عقب نشینی” طالبان محدود و محدود به افغانستان است. در نتیجه ، مسکو و پایتخت های آسیای میانه طالبان را تهدیدی مستقیم برای امنیت آنها نمی دانند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا