جهش بیسابقه اسکناس در دست مردم
براساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی ، حجم نقدینگی ایران در پایان مارس امسال به ۶ تریلیون دلار رسیده است. این مقدار در مقایسه با پایان سال به میزان قابل توجهی افزایش یافته و افزایش ۳.۵ درصد را به ثبت رسانده است. این روند رشد نشان دهنده افزایش چشمگیر نقدینگی و تغییرات چشمگیر در اقتصاد کشور است.
رشد نقدینگی سالانه در مقایسه با سالهای گذشته
آمار نشان می دهد که نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی در سال در مقایسه با سال قبل ۴.۹ درصد افزایش یافته است. با این حال ، این نرخ ۴.۹ درصد در سال بود. این تغییرات در رشد نقدینگی می تواند یکی از عواملی باشد که بر تورم و شرایط اقتصادی سال تأثیر می گذارد.
ترکیب نقدینگی ؛ نسبت پول و شبه
نقدینگی به دو بخش تقسیم می شود: پول و پول شبه:
۱۳۹۳۹ تلاش کل نقدینگی سال مربوط به پول بود.
۶.۱ دیگر یک خوراک شبه است.
طبق گفته های ISNA ، این آمار نشان می دهد که بیش از ۵ ٪ از نقدینگی کشور هنوز به شکل یک دستبند شبه است که عمدتاً شامل افراد طولانی مدت بانکی است.
اسکناس و سکه ها در دست مردم چقدر است؟
به گفته بانک مرکزی ، در پایان سال ۲ تریلیون دلار (۱) اسکناس و سکه در دست مردم وجود داشت که تنها ۱.۵ درصد از نقدینگی کل کشور بود.
روند سه ساله اسکناس در دست مردم
حجم اسکناس ها و سکه ها در دست افراد در سالهای اخیر افزایش یافته است:
۱: ۴.۳ در سال
در ۲: ۱.۲
در سال ۲: ۱.۲ (۶ ٪ افزایش در مقایسه با سال قبل)
عواقب رشد نقدینگی در اقتصاد
افزایش نقدینگی در این سطح می تواند تأثیر مستقیمی بر تورم ، بازار ارز و مواد اولیه داشته باشد. با افزایش حجم پول ، ارزش واقعی پول کاهش یافته و احتمال افزایش قیمت در بازارهای مختلف افزایش می یابد. سیاست کنترل بانک مرکزی و دولت نقش مهمی در اجرای این روند ایفا خواهد کرد.
چرا نسبت اسکناس در نقدینگی کم است؟
تنها ۴.۳ درصد از نقدینگی کشور در قالب اسکناس است. این نشان می دهد که بیشتر وجوه در قالب سپرده های بانکی و شبه پول نگهداری می شوند. این فرآیند می تواند اعتماد نسبی به سیستم بانکی را نشان دهد ، اما در عین حال کاهش نقدینگی در دست افراد می تواند در برخی از بخش های اقتصادی بر سرعت گردش و رکود تأثیر بگذارد.