اقتصاد جهان

بازار آزاد زیر چکمه های سیاست؛ آمریکا متهم ردیف اول

آژانس خبری Tasnim ، Amir Hossein Tag Hipour | کار تحقیقاتی جدید توسط مرکز ملی تحقیقات اقتصادی (NBC) ، “فشار GEO -Konomic” که در ژوئیه سال ۲۰۲۵ منتشر شد ، نشان می دهد که استفاده از ابزارهای اقتصادی برای اهداف سیاسی در سالهای اخیر به یکی از اصلی ترین ویژگی های مهمترین سیاست خارجی تبدیل شده است.

این مطالعه ، بر اساس تجزیه و تحلیل پیشرفته متون اقتصادی ، قادر به ترسیم الگوی فشار ، ابزارهای مورد استفاده ، واکنش شرکت و پیامدهای اقتصادی بر استانداردهای بی سابقه بود.

از تحریم ها در برابر تعرفه ؛ ما در لیست ابزارهای چاپ بهترین است

طبق نتایج این مطالعه ، ایالات متحده بازیگر اصلی حوزه فشار اقتصادی است. از تحریم های گسترده علیه ایران ، روسیه و چین گرفته تا تعرفه های شدید در برابر واردات کالاهای چینی ، فشار بر شرکت های اروپایی مانند ASML برای متوقف کردن صادرات دستگاه ها به چین و محدودیت های فناوری برای شرکت هایی مانند هواوی همه نمونه هایی برای سالهای فشار ایالات متحده و غیرمستقیم است.

آمریکا بیشتر بر تحریم های تکنولوژیکی علیه چین متمرکز است. به خصوص در حوزه نیمه هادی ها ، صادرات تراشه های پیشرفته توسط شرکت هایی مانند NVIDIA و ASML با مقررات سخت به چین محدود شده است. ایالات متحده حتی به متحدین خود از جمله هلند و ژاپن فشار آورد تا دستگاههای حساس به چین صادر نشود.

ابزارها و اهداف: از کنترل صادرات گرفته تا دستورالعمل “Kleiner Hof ، Langer Zaun”

این مطالعه نشان می دهد که فشار ژئوآکنومی ایالات متحده نه تنها گسترده است ، بلکه با دقت طراحی شده است. در حوزه کنترل صادرات ، ایالات متحده از استراتژی معروف به “حیاط کوچک ، حصار بالا” پیروی کرد. این بدان معنی است که غلظت روی تعداد محدودی از قسمت های مهم مانند نیمه هادی ها سعی در ایجاد محرومیت مطلق برای کشورهای هدف دارد.

در زمینه تحریم ها ، ایالات متحده به همراه متحدین خود شبکه ای از ممنوعیت های مالی و تجاری را علیه کشورهایی مانند روسیه ، ایران و چین طراحی کرده اند. تحریم های ایالات متحده علیه ایران پس از خروج از کارگزار در سال ۲۰۱۸ و به طور عمده به صادرات نفت و دریایی تقویت شد.

اقتصاد ، رشد اقتصادی ،

واکنش شرکت ها و دولت ها ؛ از سرمایه گذاری های جایگزین گرفته تا تغییر در زنجیره تأمین

مطالعه NBC همچنین واکنش شرکتهای هدف را مورد بررسی قرار می دهد و نشان می دهد که شرکت ها رفتارهای متفاوتی در برابر فشار دارند. برخی ، مانند شرکت های فناوری B. چینی سعی کرده اند با افزایش سرمایه گذاری در سرمایه گذاری های داخلی و تقویت تحقیقات و توسعه ، وابستگی به غرب را کاهش دهند.

به عنوان مثال ، شرکت SMIC چین ، اگرچه در برابر تحریم های ایالات متحده آسیب پذیر بود ، اما توانست بخشی از زنجیره تأمین خود را به کشورهای شخص ثالث مانند کره جنوبی ، مالزی و ویتنام منتقل کند.

از طرف دیگر ، شرکت هایی که به عنوان یک ابزار فشار ایالات متحده مانند NVIDIA یا ASML مورد استفاده قرار می گیرند با کاهش فروش در بازار چین و گزارش کاهش فروش آسیب دیده اند.

آداب و رسوم و فشار بر تولید کنندگان خانه

در سال ۲۰۲۵ ، موج جدیدی از تعرفه های تجاری دولت ایالات متحده برای واردات کالا از کشورهای مختلف درخواست کرد. براساس این گزارش ، بیش از ۶۰ درصد از شرکت های آمریکایی تحت تأثیر این تعرفه ها قرار گرفته اند. این فشار عمدتاً افزایش قیمت ورودی آن ، افزایش قیمت فروش و کاهش حاشیه سود را نشان داده است. برخی از شرکت ها سعی کرده اند با انتقال بخشی از تولید به کشورهایی مانند مکزیک و ویتنام ، اثرات این تعرفه ها را مدیریت کنند.

در عین حال ، بر خلاف انتظارات دولت ، هیچ نشانه ای از بهبود شرایط تجارت برای ایالات متحده مشاهده نشده است و فشار تورم بر مصرف کنندگان و تولید کنندگان داخلی افزایش یافته است.

اقتصاد ، رشد اقتصادی ،

نتایج این مطالعه نشان می دهد که ایالات متحده همیشه ادعا می کرد که از اصول بازار آزاد در عرصه جهانی پشتیبانی می کند ، در عمل بیشترین استفاده از ابزارهای اقتصادی غیر آزاد برای فشار سیاسی و استراتژیک.

تحریم ها علیه تعرفه ها و کنترل صادرات طیف گسترده ای از ابزارهای فشار را نقش مهمی در سیاست خارجی واشنگتن دارند. دستورالعمل هایی که نه تنها به کشورهای هدف ، بلکه شرکت ها و مصرف کنندگان آمریکایی نیز فشار می آورد.

پایان پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا