دستهای پشت پرده عامدانه قیمت گوشت را افزایش میدهند؟ / قیمت نهایی گوشت فقط به نرخ فروش دام زنده محدود نمیشود
افزایش قیمت گوشت بازار را در وضعیت بی ثباتی قرار داده است. در حالی که برخی عوامل واردات را مقصر می دانند، گروهی دیگر از اختلال در سیستم عرضه و توزیع صحبت می کنند. اما آنچه مسلم است این است که قیمت بالای گوشت هر روز فشار بیشتری را بر مصرف کنندگان وارد می کند.
به گزارش افق میهن، قیمت گوشت در بازار داخلی طی هفته ها و ماه های گذشته شاهد روند افزایشی و در عین حال نوسانی بوده است. این نوسانات باعث شده که هر بار استدلال ها و ادعاهای مختلفی در مورد دلایل افزایش قیمت مطرح شود.
اللهیار ولی زاده، رئیس اتحادیه صنعت دامپروری کشور روز شنبه در اظهاراتی در جمع اصحاب رسانه گفت: دستان پشت پرده عمداً قیمت گوشت را در فروشگاه ها افزایش می دهند تا زمینه برای واردات گوشت فراهم شود. این اقدامات تعادل بازار را مختل کرده و فشار بر تولیدکنندگان داخلی را افزایش داده است.
بازاری به بزرگی ایران باید برای تامین نیازهای گوشتی خود همواره متکی به منابع داخلی و خارجی باشد
اما برخی از کارشناسان این ادعا را رد کرده اند. در همین راستا منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور در گفتگو با افق میهن وی گفت: بازاری به بزرگی بازار ایران باید همواره از منابع داخلی و در عین حال منابع خارجی برای رفع نیاز خود استفاده کند.
وی با اشاره به اینکه تولید گوشت در کشور تحت تاثیر عوامل مختلفی است، گفت: در برخی فصول به طور طبیعی کسری عرضه وجود دارد. دولت برای جبران این کسری ها در سال های اخیر اقدام به واردات گوشت منجمد کرده است و این واردات همواره در چارچوبی تعریف شده و کنترل شده انجام شده است.
واردات برای جبران کمبود و کنترل قیمت گوشت است. مردم نمی توانند با کاهش عرضه داخلی واردات را افزایش دهند
پوریان با تاکید بر تاثیر خشکسالی و افزایش قیمت نهاده های دامی بر کاهش تولید داخلی، تصریح کرد: در سال های اخیر خشک شدن مراتع و افزایش قیمت تمام شده نهاده های دامی باعث ایجاد محدودیت و مشکلاتی در تولید گوشت داخلی شد و این مشکل نیاز به واردات را برای تامین نیاز بازار افزایش داد. بنابراین واردات فقط برای جبران کمبودها انجام می شود و اینطور نیست که عده ای بخواهند با کاهش عرضه داخلی زمینه واردات بیشتر را ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه گاهاً واردات برای تنظیم بازار در بازه های زمانی خاص مورد استفاده قرار می گیرد، تصریح کرد: گاهی ممکن است نوساناتی در قیمت یا مقدار عرضه وجود داشته باشد که برای کنترل این شرایط گوشت اعم از منجمد یا گرم وارد می شود تا تعادل در بازار حفظ شود. هدف اصلی این اقدامات تامین گوشت کافی و پایدار است و نباید به این اقدامات با سوء ظن نگاه کرد.
فرآیندهایی مانند کشتار، حمل و نقل، برش و توزیع نیز پرهزینه بوده و بر قیمت نهایی تأثیر می گذارد.
وی در پایان به ساختار بازار گوشت گفت: بخش های مختلفی از تولید تا فروش در این حوزه فعال هستند. تولیدکنندگان، کشتارگاه ها و واحدهای توزیع هر کدام نقش متفاوتی دارند و البته هزینه و قیمت آنها نیز متفاوت است. به همین دلیل قیمت نهایی گوشت محدود به نرخ فروش دام زنده نمی شود. فرآیندهایی مانند کشتار، حمل و نقل، برش و توزیع نیز هزینه بر بوده و بر قیمت نهایی تاثیر دارند.