گوشت را نباید از این قیمت بالاتر بفروشند؛ قیمت گوشت منطقی نیست

بازار دام اخیرا با افزایش مداوم قیمت مواجه بوده است. دلیل افزایش قیمت دام چیست؟ آیا قیمت گوشت هم متناسب با قیمت دام افزایش می یابد؟
از ابتدا آذر در طول ماه، بازار گاو سبک شاهد افزایش قابل توجه قیمت دام زنده بود و قیمت ها به طور پیوسته افزایش می یابد. این روند صعودی در حالی رخ می دهد که تقاضای مصرف کنندگان برای گوشت همچنان در حال کاهش است و توجه فعالان بازار را به خود جلب کرده است. افزایش قیمت دام زنده یک سوال اساسی را ایجاد می کند: چه عواملی باعث افزایش قیمت دام شده است؟ آیا این افزایش به طور مستقیم منجر به افزایش قیمت گوشت در بازار می شود؟
مشکل تامین ورودی هنوز به طور کامل حل نشده است
در همین زمینه افشین صدرادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک با اشاره به ادامه مشکلات در تامین خوراک دام گفت: مشکل تامین خوراک به شکل فعلی هنوز به طور کامل حل نشده است و این مشکل همچنان وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه دامداران مجبور به تامین نهاده ها از بازار آزاد هستند، گفت: در شرایط فعلی نهاده ها یا به دست دامداران نمی رسد و یا مجبورند از بازار سیاه و با قیمت های بالا خریداری کنند. قیمت ها از ۲۴۰۰۰ تا ۲۶۰۰۰ تومان بود و حتی در مواقعی به ۳۰۰۰۰ تومان هم می رسید.
خشکسالی باعث افزایش قیمت دام شد!
رئیس کل دادگستری خشکسالی امسال را عامل فشار بیشتر بر دامداران و قیمت دام دانست و تصریح کرد: با توجه به شرایط خشکسالی، در نیمه اول سال باید دام ها به صورت دستی تغذیه می شدند، اما برنامه ریزی نشده بود و دامداران به نهاده ها دسترسی نداشتند.
وی با توجه به تغییر شرایط دامداری در فصل سرما گفت: معمولاً از اواخر وقت به بعد شهریور دام های سبک وارد اصطبل می شوند و تا پایان سال به صورت دستی تغذیه می شوند اما امسال به دلیل کمبود خوراک هر ماه به آنها غذا می دهند. آذر احشام نیز در مراتع بودند. در حالی که عملاً هیچ غذایی در مرتع وجود نداشت و حیوانات باید به جستجوی غذا در بیابان تکیه می کردند.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک با بیان اینکه سرمای اخیر این فرصت را از دامداران سلب کرده است، افزود: با شروع سرما، دام ها دیگر نمی توانند در مرتع باشند و دامداران باید آنها را به محل خود بازگردانند. این مشکل باعث شده است که حتی کشاورزانی که به بازار سیاه نرفته اند مجبور به خرید نهاده ها با قیمت های بالا شوند و فشار هزینه ها افزایش یابد.
در ماه های پایانی سال تولید دام کاهش می یابد
صدرادرس با اشاره به شرایط تولید دام در ماه های پایانی سال تصریح کرد: در حال حاضر به پایان فصل تولید نزدیک می شویم. فصل تولید گاو سبک از ابتدای سال تا نیمه اول سال ادامه دارد و بره های متولد شده در این دوره در ماه های پایانی سال به بازار عرضه می شوند. به تدریج مقدار عرضه کاهش می یابد و این روند افزایش می یابد اسفند ادامه دارد
وی ادامه داد: حدود یک ماه دیگر زایش آغاز می شود و بره های جدید متولد می شوند اما عرضه آنها در بازار با مشکل مواجه می شود. فروردین و اردیبهشت به تعویق خواهد افتاد. در این مرحله عرضه افزایش می یابد و قیمت دام کاهش می یابد. بنابراین کاهش عرضه فعلی ناشی از پایان فصل تولید بوده و مشکلی طبیعی در چرخه تولید گاو سبک محسوب می شود.
آیا قیمت گوشت افزایش می یابد؟
مدیرعامل اتحادیه دام سبک با تفکیک بازارهای دام زنده و گوشت قرمز تاکید کرد: قیمت دام زنده و قیمت گوشت دو مقوله مجزا هستند و علیرغم اینکه باید ارتباط منطقی بین آنها وجود داشته باشد، هیچ گاه در عمل چنین ارتباطی برقرار نشده است.
قاضی با توجه به اختلاف قیمت زیاد گفت: تیر، مرداد و شهریورقیمت هر کیلو دام زنده آماده کشتار حدود ۲۵۰ هزار تومان بود، در حالی که قیمت لاشه در کشتارگاه حداکثر باید ۵۶۰ هزار تومان باشد، اما قیمت گوشت در خرده فروشی های تهران هرگز کمتر از یک میلیون تومان نبود.
اختلاف ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی قیمت لاشه در کشتارگاه با مغازه های سطح شهر غیر منطقی است.
وی افزود: از آنجایی که قیمت دام زنده اکنون حدود ۳۵۰ هزار تومان است، قیمت لاشه در کشتارگاه باید بین ۷۴۰ تا ۷۶۰ هزار تومان باشد، در حالی که گوشت در مغازه های تهران کمتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش نمی رسد. این فاصله ۴۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی غیر منطقی است.
وی با انتقاد از ساختار توزیع گوشت در پایان خاطرنشان کرد: قیمت گوشت در بازار ایران هرگز از قیمت دام زنده که بر اساس منطق علمی و اصول بازار است تبعیت نکرده است. این اختلاف قیمت بسیار زیاد نشان می دهد که مشکل اصلی در بخش توزیع است و چنین صحبت هایی به هیچ وجه توجیه پذیر نیست.










