برآوردهای غیررسمی در حوزه خط فقر، بین ۲۳ تا ۲۵ میلیون تومان است
قطعا با توجه به رقم ۷ میلیون و سیصد هزار تومان، حقوق فعلی دور از تصور است و نمی توان دولت را به افزایش دستمزدها در محدوده ۲۳ تا ۲۵ میلیون تومان مجاب کرد. بر اساس اعلام مرکز آمار، نرخ تورم حدود ۴۲ درصد است. همه اینها نشان می دهد که رقم حقوق باید بیش از ۶۰-۷۰٪ افزایش یابد.
افق میهن به نقل از فرارو، داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص حقوق کارگران گفت: آنچه که مبنای پیشنهاد و تصمیم ما در دولت برای افزایش حقوق است، تورم پیش بینی شده سال آینده است. سال.” امیدواریم در مذاکرات تشکل های کارگری و دولت بر این اساس به نرخ معقولی افزایش دستمزد برسیم تا موضوع تورم مورد انتظار از کنترل خارج نشود.
ماه هاست که ماجرای افزایش حقوق کارگران مورد توجه فعالان و مسئولان کارگری حوزه کار و کار کشور است. اما تاکنون (اسفند ۱۴۰۲) تغییر خاصی در وضعیت حقوق و دستمزد کارگران مشاهده نکرده ایم. صولت مرتضوی وزیر کار آذر وی در سال ۱۴۰۲ در این خصوص گفت: افزایش حقوق منجر به افزایش نقدینگی می شود و افزایش حقوق باعث افزایش تورم به ۴۵ درصد در سال ۱۴۰۱ شد.
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت درباره افزایش حقوق کارگران گفت: سیاست دولت به عنوان یکی از سه ضلع شورای عالی کار این است که جبران هزینه های کارگران را حفظ کند. قدرت اقتصادی کارفرمایان و برای جبران تورم». برای کارگران انتظار می رود که عاملی برای افزایش تورم نباشد. این سخنان در شرایطی مطرح می شود که فعالان کارگری و کارگری با در نظر گرفتن نرخ تورم نظر متفاوتی درباره وضعیت حقوق و دستمزد دارند و معتقدند رقم فعلی بسیار کمتر از آن است که حتی معیشت کارگران را پوشش دهد. محمدرضا تاجیک نماینده کارگران در شورای عالی کار گفت: امسال می خواهیم در تعداد مناسب دستمزد کارگران تغییر روش بدهیم که هر سال اعداد را ارائه و هزینه ها را اعلام می کنیم و درخواست مناسب می کنیم. افزایش دادن.”
ولی اسماعیلی رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: ما معمولا هر سال نظر مشورتی را به دوستان ارائه می دهیم و همیشه تاکید داریم که افزایش حقوق نزدیک باشد. به قانون اگر تورم را در نظر بگیریم ممکن است حدود ۶۰ درصد باشد اما این انتظار نیست، قبول داریم که عدد مناسبی که قابلیت اجرا داشته باشد و در این بین باشد حدود ۴۰ درصد عدد مناسب تری است. .
با توجه به این شرایط این سوالات مطرح می شود که آیا در برابر تورم پیش بینی شده در سال آینده دستمزد کارگران به اندازه تورم افزایش می یابد و انتظار کارگران چقدر افزایش می یابد؟ حمید حاجی اسماعیلی; این کارشناس بازار کار در گفتگو با فرارو به این سوالات پاسخ داد:
برآوردهای غیررسمی در حوزه خط فقر بین ۲۳ تا ۲۵ میلیون تومان است
حمید حاجی اسماعیلی گفت: بحث درباره وضعیت حقوق کارگران ادامه دارد و به عبارتی تازه شروع شده است، دولت علاقه ای به برگزاری زودهنگام جلسات نداشت، حقیقت این است که دولت معمولا منتظر زمان تغییرات است. به پایان برسد و به پایان سال برسد تا بتواند در مدت زمان کوتاه و در شرایط خاص ایده های خود را به کارگران تحمیل کند، سال گذشته نیز شاهد همین رفتار بودیم که امسال نیز تکرار می شود. جلسات چانه زنی برای حقوق کارگران در ابتدای راه است؛ جلساتی که در روزهای اخیر برگزار شده و نتیجه خاصی نداشته است، معتقدم از این پس باید شاهد جلسات جدی تری در شورای عالی کار باشیم، اما تا این لحظه دولت همان روال سال گذشته را در پیش گرفته و تلاش کرده است تا مبلغ مورد نظر خود را به عنوان دستمزد به گروه های کارگری تحمیل کند.
وی افزود: در حال حاضر برآوردهای غیررسمی در حوزه خط فقر بین ۲۳ تا ۲۵ میلیون تومان است، به هر حال بر اساس آنچه در ماده ۴۱ قانون کار آمده است، سبد معیشت نیز تعریف مشابه و دقیقی است. تعریف خط فقر؛ بنابراین زمانی که رقم خط فقر و سبد معیشتی بین ۲۳ تا ۲۵ میلیون باشد، انتظار می رود که دستمزدها به همین میزان افزایش یابد و به حداقل برسد. ۷ میلیون و سیصد هزار تومان حقوق فعلی دور از تصور است و نمی توان دولت را قانع کرد که دستمزدها را بین ۲۳ تا ۲۵ میلیون تومان افزایش دهد و طبق اعلام مرکز آمار نرخ تورم حدود ۴۲ درصد است. این نشان می دهد که رقم دستمزد باید بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد افزایش یابد، اما اظهارات و اقدامات دولت در ماه های اخیر نشان می دهد که به این مسائل توجهی نمی کند و مجبور می شود با ارقامی که مجلس می خواهد موافقت کند. مجوز برای کارمندان و حداقل دستمزدها. کارمند مشخص کرده است. ۱۰ میلیون تومان در مجلس به توافق رسیده و دولت در تلاش است تا همین میزان را برای کارگران تصویب کند در حالی که این رقم به چند دلیل بسیار کم است و نمی تواند مشکلات معیشتی گروه های کارگری و بازنشستگان تامین اجتماعی را حل کند. به نظر من کارگران در شورای عالی کار باید روی رقم ۱۵ میلیون تومان پافشاری کنند و خیلی جدی باشند. حتی این رقم حدود ۱۰ میلیون با خط فقر فاصله دارد، اما با توجه به اینکه باید واقع بین باشیم و به این نکته توجه کنیم که شورای عالی کار دولت همه کاره است، باید بر این میزان پافشاری کنیم.»
دولت با حقوق کارگران برخورد واقع بینانه ای ندارد
این کارشناس کارگری گفت: واقعاً امیدی به افزایش چشمگیر دستمزد کارگران نیست و این نگرانی وجود دارد که دست کارگران خالی بماند و متأسفانه کارگران نیز قدرت چانه زنی لازم برای مقابله با تصمیمات دولت را ندارند. واقعیت این است که بدون تشکل های کارگری مستقل، آزاد و دموکراتیک نمی توان حقوق کارگران را در ایران پیگیری کرد، این واقعیتی است که در دنیا رخ می دهد و یکی از دستاوردهای بشری است، اکنون سازمان ملل متحد شعبه جداگانه ای دارد. در زمینه حقوق کار و به نام سازمان بین المللی کار (ILO) شناخته می شود.همه اینها به دلیل اهمیت حقوق کارگری و کارگری در جهان است.به این ترتیب تشکل ها، اتحادیه های کارگری و اتحادیه های کارگری در جهان به رسمیت شناخته شده اند. دنیا و کارگران حق دارند تشکل خود را داشته باشند در کشورهای پیشرفته فعالیت و مانور اتحادیه های کارگری به رسمیت شناخته شده و با قدرت به فعالیت خود ادامه می دهند اما در ایران چنین چیزی وجود ندارد و این نهادهای رسمی که هستند رتبه های بسیار پایین در رتبه بندی جهانی چندان کاربردی نیستند زیرا ساختار محکم و استانداردهای قانونی ندارند. بنابراین نمی توان انتظار داشت که این نهادها قدرت چانه زنی داشته باشند.»
وی افزود: دولت ها در ۴-۳ دهه گذشته توجه چندانی به تشکل های کارگری نداشته اند، دولت ها اغلب توتالیتر هستند و سلیقه ای برخورد می کنند، به همین دلیل چون حقوق کارگران در ایران را دولت تعیین می کند، شرایط بسیار فراهم است. فلسفه تشکیل دولت این است که بتوانیم جامعه را بر اساس نیازهای مردم اداره کنیم و وظیفه اصلی همه دولت ها این است که به گونه ای عمل کنند که نتیجه ای جز رفاه و آسایش و آرامش مردم نداشته باشد. مردم حتی توسعه کشورها نیز بر اساس تامین رفاه و سعادت انسان است، اخیرا آقای دکتر منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهاراتی را بیان کرده اند که بسیار عجیب است، ایشان گفتند ما نرخ دستمزد را تعیین می کنیم. بر اساس نرخ “تورم مورد انتظار” این کلمه چندین مشکل اساسی دارد، اول اینکه ما هرگز دستمزد را بر اساس نرخ تورم تعیین نکرده ایم، سال گذشته تورم نزدیک به ۵۰ درصد بود و حداقل دستمزدها را حدود ۲۷ درصد افزایش دادیم. سالها نیز شاهد چنین وضعیتی بودیم و تورم رسمی با تورم واقعی که در جامعه میبینیم فاصله زیادی دارد. بنابراین سخنان آقای منظور عجیب است زیرا ایشان به جای تکیه بر آمارهای رسمی و مشخص به دنبال تعیین دستمزد بر اساس پیش بینی های سال آینده و وعده های دولت هستند. سال گذشته دقیقاً وزیر کار وعده کاهش تورم را داده بود و در نتیجه دستمزدها هم بر همین اساس تعیین شد، اما وعده ها محقق نشد. »
حاجی اسماعیلی تاکید کرد: وعده های دیگری داده شد که محقق نشد، به عنوان مثال شاهد بازنگری حقوق، عدم افزایش در سایر مجموعه های دولتی بودیم، انتظار می رود دولت بر اساس واقعیت ها عمل کند و به نکات مهمی از جمله توجه کند. سیاست بین الملل و نرخ ارز چند سالی است که دولت ها با کسری بودجه مواجه بوده اند و این کسری بودجه در دو بودجه اخیر دولت تداوم داشته و مشهود بوده و حتی خود دولت نیز نرخ سود را به شدت افزایش داده و امکان بودجه را فراهم کرده است. این اتفاقات در بازار کار نیز موثر است و تورم را افزایش می دهد.»