ترندهای روز

چه غذاهایی فشار چشم را بالا می‌برد؟

پایگاه خبری تحلیلی افق میهن (ofoghmihan.ir):

فشار چشم یا فشار داخل چشم (IOP) یکی از عوامل کلیدی در سلامت چشم و به ویژه در بروز بیماری هایی مانند گلوکوم است. این فشار ناشی از تعادل بین تولید و تخلیه مایع داخل چشمی (آبی) است.

چه غذاهایی فشار چشم را افزایش می دهند؟

اگر فشار داخل چشم بالا باشد، می تواند به عصب بینایی آسیب برساند و منجر به کاهش بینایی یا حتی نابینایی شود. عوامل مختلفی می توانند بر فشار چشم تأثیر بگذارند که یکی از آنها رژیم غذایی است.

غذاهای مضر برای فشار چشم

غذاهایی که در طول روز می خوریم بر قسمت های مختلف بدن تأثیر می گذارند. این غذاها با توجه به ترکیب خود می توانند برای قسمت های مختلف بدن مانند سلامت چشم مضر یا مفید باشند. رژیم غذایی می تواند تاثیر زیادی در افزایش یا حفظ فشار چشم داشته باشد. در ادامه به بررسی برخی از مواد غذایی که باعث افزایش فشار چشم می شوند می پردازیم.

نوشیدنی های کافئین دار

نوشیدنی هایی مانند قهوه، چای سیاه و نوشیدنی های انرژی زا حاوی کافئین می توانند باعث افزایش موقت فشار چشم شوند. تحقیقات نشان داده است که مصرف مقادیر زیاد کافئین می تواند فشار داخل چشم را افزایش دهد، اگرچه این افزایش معمولاً موقتی است. با این حال، در افرادی که مستعد ابتلا به فشار چشم هستند، این افزایش موقت فشار می تواند مشکل ساز باشد.

غذاهای شیرین

دیابت خطر ابتلا به فشار چشم را دو برابر می کند، بنابراین افراد دیابتی باید قند خون خود را برای جلوگیری از این عارضه مدیریت کنند. مصرف زیاد قند و کربوهیدرات های ساده مانند نان سفید، شیرینی ها و انواع دسرها می تواند منجر به افزایش سطح قند خون شود. بنابراین بهتر است این نوع غذاها را در رژیم غذایی خود محدود کنید. پرهیز از غذاهای شیرین به کنترل وزن و دیابت کمک می کند. نمونه هایی از غذاها و نوشیدنی های شیرین عبارتند از:

شیرینی و آب نبات

کیک

بستنی، سس و شربت

قندهای اضافه شده در غذاهای فرآوری شده

نوشیدنی های شیرین و نوشابه های گازدار

کربوهیدرات های تصفیه شده

خوردن بیش از حد کربوهیدرات های تصفیه شده می تواند فرد را در معرض خطر ابتلا به سندرم متابولیک قرار دهد. این وضعیتی است که می تواند خطر ابتلا به چندین بیماری از جمله بیماری قلبی عروقی و دیابت نوع ۲ را افزایش دهد. کربوهیدرات های تصفیه شده ارزش غذایی کمتری نسبت به کربوهیدرات های تصفیه نشده دارند و ممکن است به افزایش وزن کمک کنند. نمونه هایی از کربوهیدرات های تصفیه شده عبارتند از:

نان سفید، شیرینی و بسته بندی

ماکارونی سفید و برنج

غلات صبحانه

کیک و کلوچه

چیپس و تنقلات

چربی های ترانس و اشباع شده

غذاهای سرشار از چربی های اشباع و ترانس مانند فست فودها، غذاهای سرخ شده و پخته های صنعتی (مانند بیسکویت و کیک) می توانند بر سلامت قلب و عروق تأثیر بگذارند و فشار خون را افزایش دهند. این ممکن است به طور غیر مستقیم فشار چشم را نیز افزایش دهد.

لبنیات پر چرب

برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف زیاد لبنیات پرچرب مانند کره، پنیرهای چرب و شیر پرچرب ممکن است منجر به افزایش فشار داخل چشم شود. اگرچه این ارتباط نیاز به تحقیقات بیشتری دارد، اما بهتر است از این محصولات با احتیاط استفاده کنید.

غذاهای شور و شور

مصرف بیش از حد نمک می تواند منجر به فشار خون بالا شود. فشار خون بالا نیز به نوبه خود ممکن است فشار چشم را افزایش دهد. غذاهای فرآوری شده، کنسروها و تنقلات نمکی مانند چیپس و سس های مختلف از جمله منابع اصلی نمک هستند که باید کنترل شوند.

غذاهای مفید برای کاهش فشار چشم

در مقابل غذاهای بررسی شده، غذاهایی وجود دارند که برای فشار چشم بسیار مفید هستند و با کاهش این فشار از بروز مشکلات مختلف جلوگیری می کنند. برخی از این غذاها شامل موارد زیر است.

میوه ها و سبزیجات

هیچ چیز بهتر از میوه ها و سبزیجات برای افزودن سالم و خوشمزه به رژیم غذایی شما نیست. سبزیجات سرشار از مواد مغذی هستند که برای بدن مفید هستند، خوردن میوه ها و سبزیجات می تواند از سلامت چشم شما محافظت کند و ممکن است فشار چشم را کاهش دهد. میوه های سرشار از ویتامین A و C برای چشم شما عالی هستند. علاوه بر این، میوه ها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان های لوتئین و زآگزانتین هستند.

این ترکیبات در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می کنند. استرس اکسیداتیو می تواند باعث آسیب عصب بینایی و گلوکوم شود. هویج، کرفس، طالبی، سیب زمینی شیرین، هلو، چغندر، فلفل دلمه ای و توت غذاهای بسیار مفیدی برای متعادل نگه داشتن فشار چشم هستند.

آجیل و دانه ها

ویتامین E یکی دیگر از مواد مغذی مهم برای محافظت از چشم و حفظ سلامت آنها است. ویتامین E در غذاهای مختلف یافت می شود. یکی از غذاهایی که سرشار از ویتامین E است، دانه هایی مانند بادام، پسته و تخمه آفتابگردان هستند. مغزها و دانه های ذکر شده جدا از تاثیرات مثبتی که بر سلامت چشم و متعادل کننده فشار چشم می گذارند، برای آب مروارید نیز مفید است.

ماهی و غذاهای دریایی

اسیدهای چرب ضروری موجود در برخی ماهی ها به کاهش فشار چشم و ارتقای سلامت چشم کمک می کند. اسیدهای چرب امگا ۳ ضد التهاب هستند و عملکرد عصبی شما را بهبود می بخشند. ماهی سالمون، ساردین، هالیبوت، صدف و ماهی تن خطر ابتلا به گلوکوم را کاهش می دهند.

غذاهای غنی از منیزیم

موز، آووکادو، دانه کدو تنبل و لوبیا سیاه همگی منابع خوبی از منیزیم هستند که جریان خون را در چشم بهبود می بخشد و برای افراد مبتلا به فشار خون بالا یا گلوکوم مفید است.

حرف پایانی

تغذیه یکی از عوامل مهم در کنترل فشار چشم است و می تواند نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های چشمی مانند گلوکوم داشته باشد. اجتناب از مصرف بیش از حد نوشیدنی های کافئین دار، غذاهای شور، چربی های اشباع و ترانس، الکل و قندها می تواند به حفظ فشار چشم در محدوده سالم کمک کند. علاوه بر این، افق میهن یک رژیم غذایی سالم و متعادل که شامل مصرف متعادل میوه ها، سبزیجات و غذاهای پر فیبر باشد می تواند به سلامت کلی چشم کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا