ترندهای روز

دلیل ترسناک برای صادرات لبنیات به عراق و افغانستان

پایگاه خبری تحلیلی افق میهن (ofoghmihan.ir):

لبنیات کم تقاضا از ابتدای سال تاکنون چندین برابر قیمت خود را افزایش داده است. البته قیمت ۴ قلم دارای قیمت تنبیهی (۴۰۰ گرم پنیر UF، ۲.۵ کیلوگرم ماست دابه، یک لیتر شیر کم چرب و ۹۰۰ گرم شیر نایلون) تغییری نکرده است.

قیمت شیر ​​خام درب دامداری ها هنوز به صورت رسمی از سوی رئیس شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی از محصولات اساسی کشاورزی اعلام نشده است. شهریور تجربه شده بود.

دلیل ترسناک صادرات لبنیات به عراق و افغانستان

محمد فربد، سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران گفت: صنایع لبنی سالی یک بار بر اساس روال افزایش قیمت دارند. چند سالی است که نرخ تورم بالای ۴۰ درصد بوده و تمامی پارامترهای تولیدکنندگان از قیمت مواد اولیه، نرخ ارز گرفته تا بسته بندی، حمل و نقل و… را افزایش داده است، به عنوان مثال قیمت ارز از ۴۶ هزار تومان در سال ۲۰۱۸ افزایش یافت. اوایل ۱۴۰۲ تا ۶۴ هزار و ۷۰۰ تومان. با کنترل و تنظیم این عدد امروز در کانال ۶۰ هزار تومان قرار دارد. بنابراین تنها در یک قلم شاهد افزایش ۳۰ درصدی قیمت هستیم.

وی افزود: میزان دستمزد در ابتدای سال اعلام می شود و تمامی شرکت های صنفی و صنعتی موظف به درخواست و اجرای آن هستند. همه این موارد منهای قیمت شیر ​​خام باعث شده تا شاهد افزایش ۱۶ درصدی لبنیات باشیم.

وی در توضیح بیشتر اظهار داشت: در مجمع از تولیدکنندگان خواسته شد تا افزایش قیمتی که در پارامترهای تولید رخ داده است را اعلام کنند. پس از مشورت و چکش کاری، در نهایت افزایش ۱۶ درصدی تصویب شد. این عدد به صورت مکتوب به سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و وزارت جهاد کشاورزی اعلام شد.

وی افزود: البته یک سری محدودیت هایی مانند عدم افزایش قیمت تا پایان ماه مبارک رمضان که جزء برنامه های سالانه فعالان صنایع لبنی است و به جای افزایش قیمت در ابتدای فروردین ماه وجود دارد. به پایان ماه مبارک رمضان موکول شد.

پس از اعلام قیمت جدید شیر، دوباره افزایش یافت

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران با اشاره به قیمت جدید شیرخام ادامه داد: امسال اگرچه قیمت خرید تضمینی شیر خام حدود ۱۸ هزار و ۱۸۱۲۵ تومان تصویب شد، اما اعلام نشد. شاید یکی از دلایل آن این باشد که وزارت جهاد کشاورزی و مسئولان مربوطه در زمینه قیمت شیرخام به این نتیجه رسیده اند که نیازی به اطلاع رسانی نیست چرا که قیمت نهاده های دامی تا حدودی بهبود یافته است.

فربد تصریح کرد: البته این امکان نیز وجود دارد که تغییر قیمت به زودی اعلام شود.

این مقام صنفی ادامه داد: در صورت اعلام قیمت جدید شیرخام علاوه بر ۱۶ درصد اولیه، قیمت فرآورده ها مجددا افزایش می یابد.

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران گفت: بیشتر اقلام تولیدی در صنایع لبنی در گروه ۴ قرار دارد و براساس اسناد مثبته و در چارچوب ضوابطی که سازمان حمایت مصرف کننده و تولیدکننده دارد، قیمت ها تغییر می کند. به شرکت های تولیدی در سراسر کشور ابلاغ می شود.

وی تصریح کرد: قیمت شیر ​​خام حدود ۷۰ درصد در قیمت نهایی نقش دارد. تغییر قیمت از کیلویی ۱۵ به ۱۸ هزار تومان به معنای افزایش ۲۰ درصدی است. اما چون نقش آن در قیمت تمام شده محصولات ۷۰ درصد است، نرخ لبنیات ۱۴ درصد افزایش می یابد. البته به طور کلی افزایش قیمت لبنیات بیش از ۳۰ درصد نخواهد بود.

سود صنایع لبنی کدال چقدر است؟

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران سود این صنعت را حدود ۴ درصد عنوان کرد و گفت: با مراجعه به سایت کدال و رصد سود ۸ شرکت تولیدی نشان می دهد که میانگین سود خالص به دست آمده ۴.۷ درصد بوده است در حالی که صنعت لبنیات در پایین ترین سطح قرار دارد. سود مصوب آن ۱۴ درصد و حداکثر ۱۷ درصد است.

فرید با اشاره به کاهش بازار تقاضا ادامه داد: زمانی که حقوق نیروی انسانی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش می یابد، کاهش قدرت خرید کارکنان باعث افت بازار تقاضا می شود. چندین سال است که صنعت لبنیات مصرف را کاهش داده است. خطری که تولید محصولات لبنی را تهدید می کند.

وی تصریح کرد: زمانی که استفاده از ظرفیت در کارخانه ها کم باشد هزینه های سربار آنها افزایش نسبی خواهد داشت.

کاهش قدرت خرید و کاهش قیمت صادرات

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران درباره وضعیت صادرات لبنیات نیز گفت: چند سالی است که بخشی از محصولات کشور صادر می شود. این خوب است اما میزان مصرف داخلی نسبت به نیاز، سلامت جامعه را تحت تاثیر قرار داده است. در کشور ما سرانه مصرف به جای ۱۶۵ کیلوگرم به کمتر از ۷۰ کیلوگرم رسیده است که مصرف استاندارد لبنیات پایه شیر است. بنابراین اگر صادراتی که ۸۰ درصد آن به کشورهای همسایه عراق، پاکستان و افغانستان صورت می گیرد، به نوعی از سر ناچاری بوده و کاهش قدرت خرید مردم چاره ای جز صادرات نگذاشته است. اگر قدرت خرید داخلی بهبود یابد، حتی محصولات با قیمت های بهتر صادر می شوند.

فرید افزود: امروزه بخشی از شیر تولید داخل به شیرخشک صنعتی تبدیل و صادر می شود. در حالی که سوال اینجاست که چرا محصول یارانه ای روی سفره مردم نباشد. فربد در این خصوص اظهار کرد: اگر شیر در بازار جهانی به ازای هر تن ۲۶۰۰ دلار معامله شود، در بازار صادراتی ایران بیش از ۲ دلار قابل فروش نیست.

وی بیان کرد: مسائل مختلفی از جمله تحریم باعث این موضوع شده است به طوری که صادرات به کشورهای همسایه محدود می شود.

هزینه قطع برق در تولید

این مقام صنفی در بخشی دیگر از سخنان خود به قطع برق واحدهای صنعتی اشاره کرد و گفت: تعطیلی ناخواسته خطوط تولید و ضایعات ناشی از این تعطیلی موضوع دیگری است که باید پیگیری شود.

وی گفت: اگر قطعی برق برنامه ریزی شود مشکلاتی وجود دارد، اگر مشخص نباشد چالش ها چند برابر می شود. خاموش شدن بدون اطلاع قبلی باعث آلوده شدن خطوط می شود و باید از مواد باقی مانده تمیز شود تا محصولات بعدی آلوده نشوند.

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران افزود: همچنین باید توجه داشت که امکان اعزام کارگران به مرخصی هر روز وجود ندارد و با کاهش تولید، قیمت تمام شده افزایش می یابد.

فربد با اشاره به رقابت تولیدکنندگان گفت: شاید تولیدکننده نتواند همه محصولات را ۱۶ درصد افزایش دهد زیرا ۴۰۰ واحد لبنیات در کشور فعالیت می کنند که رقابت را سخت کرده است.

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران در پایان تصریح کرد: بنابراین بر اساس ضوابط نهاده های مربوطه، تمامی شرکت ها می توانند در سال جاری ۱۶ درصد قیمت محصولات خود را افزایش دهند. برخی این تغییر قیمت را به صورت پلکانی و چند مرحله ای اعمال کردند.

لازم به ذکر است قیمت شیر ​​خام در دامداری ها از کیلویی ۱۵ هزار تومان به ۱۸ تا ۱۸ هزار و ۱۰۰ تومان تغییر یافته است. اما هنوز به طور رسمی از سوی رئیس شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی از محصولات اساسی کشاورزی ابلاغ و ابلاغ نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا