گزارش تکان دهنده مرکز پژوهشهای مجلس: یک سوم ایرانیها زیرخط فقر هستند :: افق میهن
گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس حاکی از آن است که یک سوم مردم ایران زیر خط فقر هستند که به گفته نمایندگان کارگری، قدرت خرید کارگران از ابتدای سال به نصف کاهش یافته است.
به گزارش مشرق، یکی از معضلات بازار کار برای اشتغال، بحث درآمد است. بسیاری از جویندگان کار به دلیل درآمد محدود و دستمزد ناکافی سر کار نمی روند. در حال حاضر اکثر خانواده های کارگران با مشکل معیشتی مواجه هستند و یک کارگر برای تامین مخارج زندگی خود مجبور به انجام چندین شغل برای تامین مخارج زندگی است.
گزارش جدید مرکز پژوهش های مجلس در خصوص نرخ فقر نشان دهنده گسترش فقر در سال های اخیر به ویژه سال گذشته است.
گزارش مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که نرخ فقر در سال ۱۴۰۲ با ۰.۴ درصد افزایش نسبت به سال ۱۴۰۱ به ۳۰.۱ درصد رسیده است.
این بدان معناست که سال گذشته حداقل یک سوم مردم قادر به تامین نیازهای اولیه خود نبودند و زیر خط فقر زندگی می کردند.
بررسی های مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که اقتصاد کشور پس از چهار سال رشد بالای ۴ درصد در بهار ۱۴۰۳ با کاهش ۲.۵ درصدی مواجه شد که این کاهش به دلیل قطع برق صنایع، کاهش صادرات نفت بوده است. و سیاست های بودجه انقباضی دولت. پیش بینی می شود رشد اقتصادی در سال های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به ترتیب ۲.۵ و ۲.۸ درصد باشد که کمتر از هدف ۸ درصدی برنامه هفتم است.
در بخش راهکارها، این گزارش تاکید میکند که سیاستگذار باید از بیعملی و تعلل پرهیز کند و برای رفع برخی از تعارضهای موجود، سیاستهای اصلاحی تدریجی را اتخاذ کند. در این گزارش تاکید شده است که باید راهکارهای مناسب برای عدم تعادل انرژی، عدم تعادل بانکی، کسری بودجه و سیاست های تثبیت قیمت اتخاذ شود.
به گفته کارشناسان اقتصادی، بدون شک یکی از دلایل فقیر شدن جامعه همسانی دستمزد و هزینه است. کارگران همیشه به جیب خود بدهکار هستند. بی شک یکی از دلایل گسترش مشاغل کاذب در جامعه دستمزدهای غیرواقعی است. کارگران ترجیح می دهند وقت خود را در محیط و کارهایی بگذرانند که بهره وری مالی بهتری دارند.
طبق آمار کارگران نیمی از جامعه را تشکیل می دهند. با توجه به اینکه گزارش مرکز پژوهشهای مجلس بر زیر خط فقر بودن یک سوم ایرانیان تاکید دارد، برخی کارشناسان تحلیل میکنند که این سوم مربوط به کارگرانی است که حقوقشان تنها نیمی از ماه را پوشش میدهد.
امیرمحمود حریرچی، جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی درباره گزارش این مرکز تحقیقاتی مبنی بر اینکه یک سوم مردم ایران زیر خط فقر هستند، می گوید: نیمی از جامعه ایران فقیر هستند و طبقه کارگر و مزدبگیر در این میان هستند. توجه داشته باشید که طبق تعاریف جهانی، فردی که نمی تواند یک وعده غذایی در طول روز بخورد، فقیر مطلق محسوب می شود. بسیاری از کارگران برده و کسانی که به جنایات خشونت آمیز روی می آورند به دلیل بیکاری هستند.
وی می گوید: علاوه بر فقر معیشتی که اقشار کارگر و مزدبگیر با آن مواجه هستند; فقر در حوزه بهداشت و سلامت نیز از چالش های این صنوف محسوب می شود. جوان بیچاره حالا به پدر و مادرش که کارگر هستند می گوید: شما که مثلاً ۳۰ سال کار کردید، چرا معیشتتان اینگونه است؟ به همین دلیل به تدریج فرزند خانواده کارگر سر کار نمی رود. بی نظمی در بازار کار باعث مهاجرت بسیاری از نیروهای کار ایران می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه با اشاره به وضعیت طبقاتی در ایران می افزاید: فاصله طبقاتی در ایران سالهاست که به عیب تبدیل شده است. این موضوع تنها به دلیل افزایش فقر و وضعیت نابسامان اقتصادی رخ می دهد.
* اسدی: قدرت خرید کارگران از ابتدای سال به نصف کاهش یافته است
آیت اسدی؛ یکی از اعضای شورای عالی کار درباره درخواست کارگران برای بازنگری در حداقل دستمزد کارگران در سال جاری گفت: با توجه به اینکه دولت در زمان تصویب حداقل دستمزد سال ۱۴۰۲ وعده داده بود که امسال با توجه به سیاست کنترل تورم، حداکثر نرخ تورم ۲۰ درصد خواهد بود، اما در تورم بیش از این رقم رخ داده است. از این رو نمایندگان کارگری در شورای عالی کار بارها درخواست تشکیل جلسه شورای عالی کار و ترمیم دستمزدها را داشته اند که هنوز با این درخواست موافقت نشده است.
وی افزود: البته دو جلسه شورای عالی کار از ابتدای سال تاکنون برگزار شده اما موضوع بررسی مجدد حداقل دستمزد کارگران مطرح نشده است.
اسدی بیان کرد: کارفرمایان نیز مشکلات خاص خود را دارند زیرا دولت به وعده خود مبنی بر تثبیت قیمت کالاهای اساسی مانند حامل های انرژی، آب، برق و حتی قیمت زمین در شهرک های صنعتی و قیمت تمام شده کالاهای اساسی عمل نکرد. برای تولید کننده نیز افزایش یافته است.
وی در خصوص اینکه حداقل دستمزد کارگران امسال چقدر سبد معیشت را پوشش می دهد، گفت: زمانی که حداقل دستمزد تصویب شد حداقل دستمزد کارگران توانست نیمی از سبد معیشت را تعیین کند اما اکنون به دلیل تورم و کاهش ارزش ارز، این رقم به حدود یک چهارم کاهش یافته است. است
عضو کارگری شورای عالی کار گفت: در حال حاضر هزینه یک کارگر در تولید به طور متوسط ۵ درصد و در برخی موارد ۱۰ درصد و در مشاغل بزرگ ۲ تا ۴ درصد است. وقتی قدرت خرید کارگر کاهش می یابد، تقاضای موثر برای اقتصاد کاهش می یابد و کالاهای تولید شده توسط کارفرما خریداری نمی شود.