اخبار اقتصاد ایران

فرهاد نیلی: در اقتصادی که نااطمینانی بالا باشد، هر که فردا بفروشد برنده است!

در این همایش با عنوان «چشم انداز اقتصادی ایران ۱۴۰۳» برگزار شد.

یک اقتصاددان گفت: در اقتصادی که عدم اطمینان زیاد است، نرخ جایگزینی افزایش می‌یابد و به این ترتیب هرکس فردا بفروشد برنده است. انتظارات تورمی نیز بالاست و موجودی انبار به طور مستمر در حال افزایش است.

افق میهن، در پنل تخصصی رشد و تورم همایش «چشم انداز اقتصاد ایران ۱۴۰۳» اقتصاددانان و کارشناسان اقتصادی به این موضوع پرداختند که رشد بلندمدت اقتصادی کدام جهت است که شرایط محیطی را تعیین می کند. مشاغل و خانوارها؟
فرهاد نیلی در سخنان خود با اشاره به اینکه توازن اقتصاد ایران در بلندمدت تغییر کرده و به سمت رشد کم و تورم بالا رفته ایم، خاطرنشان کرد: در واقع، در این دوره، هیچ نشانه ای وجود ندارد که اقتصاد ایران در تعادل جدیدی قرار گرفته است. به نوعی می توان گفت که در دوره گذار اقتصادی هستیم. در این شرایط که موازنه اقتصاد کشور تغییر کرده است، سیاستگذاران به شیوه های گذشته خود ادامه می دهند. به این معنا که نه از ریسک سرمایه گذاری کشور کاسته اند، نه بلاتکلیفی های مربوط به تحریم ها را کاهش داده اند و نه نرخ سود مناسبی را در سمت چپ ترازنامه بانک ها در اختیار سپرده گذاران قرار داده اند.

این کارشناس اقتصادی افزود: سپرده گذاران این موضوع را درک کرده و اقدام به خرید کالا و خدمات کرده اند و کمتر در بانک ها سپرده گذاری می کنند. حال سوال اینجاست که بازی اقتصاد ایران کجا تغییر کرد؟ زمانی که سپرده گذاران متوجه شدند که پولشان با ماندن در حساب بانکی شان کاهش می یابد، بازی تغییر کرد. به این ترتیب نقدینگی پول افزایش می یابد و این تنها در سهم پول از نقدینگی منعکس نمی شود. با افزایش نقدینگی پول، تورم پول نیز افزایش می یابد. این نشان می دهد که بازی اقتصاد ایران تغییر کرده است.

مدیرعامل شرکت مشاور رهنمان گفت: سرعت اقتصاد ایران افزایش یافته و از میان سه کارکرد اساسی پول، کارکرد ذخیره ارزش به نفع کارکرد واسطه مبادله در حال تغییر است. در اقتصادی که عدم اطمینان زیاد است، نرخ جایگزینی افزایش می‌یابد، بنابراین هرکس فردا بفروشد برنده است. انتظارات تورمی نیز بالاست و موجودی انبار به طور مستمر در حال افزایش است. با توجه به این شرایط می توان گفت که بازی اقتصاد ایران تغییر کرده است، سپرده گذاران متوجه تغییر این بازی شده اند، اما سیاستمدار متوجه نشده است و تا زمانی که سیاستمدار متوجه این تغییر بازی نشده، رشد اقتصادی رقم می خورد. می تواند گمراه کننده باشد.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا در صورت ثابت بودن سایر متغیرها، نمی توان تنها با کنترل نقدینگی نرخ تورم را به ۱۵ تا ۲۰ درصد رساند؟ نیلی گفت همه ما از فرمان ماشین استفاده کرده ایم. وقتی فرمان را می چرخانیم، چرخ می چرخد ​​و آنقدر به این روند عادت کرده ایم که وجود واسطه بین فرمان و چرخ را فراموش کرده ایم. اگر میل فرمان ایرادی داشته باشد و فرمان را بچرخانیم اما چرخ حرکت نکند، با تعویض راننده یا جعبه فرمان نمی توانیم چرخ را حرکت دهیم. تمایل به فرماندهی سیاست ما اعتبار آن است و اعتبار سیاست ما مدت هاست که از بین رفته است. اگر جامعه ما به اعتبار سیاست های ما اعتقاد نداشته باشد، سیاست ها موثر نخواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا