چالشهای تصمیمات ناگهانی دولت در نرخ خوراک پتروشیمیها
چالش ها و فرصت های اقتصاد و بازار سرمایه ایران در دوره ریاست جمهوری ترامپ؛
الناز افشار، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری سرمایه گذاری در گفت و گو با بورس اوراق بهادار به تحلیل رویکرد اقتصادی دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری و پیامدهای احتمالی حضور وی در کاخ سفید پرداخت. وی تاکید کرد که سیاست های حمایتی ترامپ و جنگ های تعرفه ای می تواند تاثیر قابل توجهی بر تجارت و اقتصاد ایران داشته باشد. افشار همچنین به سناریوهای مختلف پیش روی ایران و چالش های اقتصادی آمریکا و شرایط اقتصادی داخلی پرداخت و پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت بازار سرمایه ارائه کرد.
الناز افشار مدیرعامل کارکنان شرکت سرمایه گذاری صنعت برق در گفت و گو با رسانه ها بورس اوراق بهاداروی در پاسخ به رویکرد اقتصادی ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری و تبعات حضور وی گفت: ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری، رویکردی مبتنی بر منطق تجاری خود داشت که نشان دهنده حمایت از اقتصاد داخلی آمریکا و تمرکز بر تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات بود. حضور او در کاخ سفید به معنای بازگشت سیاست های حمایتی، جنگ تعرفه ها و تمرکز بر تولید داخلی است.
اولین سخنرانیهای او از زمان آغاز دوره جدید رئیسجمهور به وضوح بر تغییر اولویتهای اقتصادی و تجاری ایالات متحده تأکید داشت و تأثیر تعرفههای شدید بر واردات از چین و اروپا، زنجیرههای تأمین جهانی را تهدید میکند. این امر چشم انداز تجارت بین المللی را شدیدتر از همیشه می کند و باعث بی ثباتی و پیش بینی در سراسر بازارهای مالی جهانی می شود و سرمایه گذاران را در یک محیط مبهم قرار می دهد.
وی درباره تاثیر بزرگترین چالشهای دو دکل اقتصادی بر اقتصاد ایران گفت: این تاثیرات به تیم اقتصادی دولت فعلی ایران بستگی دارد. به عنوان مثال، عربستان سعودی به دنبال کسب بیشتر منافع اقتصادی داخلی خود از طریق تعاملات اقتصادی با آمریکا بوده و این فضا را فرصتی برای خود می داند. از سوی دیگر، چالش این دو قطب بزرگ اقتصادی می تواند تهدیدی برای هر کشوری باشد و در صورت عدم تعاملات اقتصادی و سیاسی مناسب، ایران مستثنی نخواهد بود.
الناز افشار در ادامه به تاثیر سیاست های اقتصادی ترامپ بر چین و جهان پرداخت و گفت: با توجه به اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ، تردیدی وجود ندارد که ایالات متحده بخواهد تولید داخلی خود را با افزایش احتمالی تعرفه بر کالاهای چینی افزایش دهد. این امر باعث کاهش صادرات، تولید ناخالص داخلی چین و فشار بر زنجیره های تامین، کاهش سرمایه گذاری خارجی در چین و تاثیر بر نرخ ارز و بازار مالی آن خواهد شد. از سوی دیگر، سیاست های اقتصادی ترامپ باعث کاهش قیمت نفت خواهد شد. در نتیجه، چالشهای اقتصادی این دو دکل بزرگ اقتصادی جهان قطعاً بر شرکتهای دولتی تأثیر خواهد گذاشت که قیمتهای جهانی فلزات گرانبها، نفت و فرآوردههای نفتی در سود و زیان آنها مشارکت دارند.
بیشتر بخوانید: چالش های صنعت انرژی و تاثیر آن بر صنایع بزرگ
وی درباره سناریوهای پیش روی ایران و آمریکا نیز گفت: سه سناریو درباره سیاست های ایرانی-آمریکایی وجود دارد که منجر به ریسک سیاسی فضای بازار سرمایه شده است و سرمایه گذاران محتاط تر عمل می کنند.
افشار در تشریح سناریوی اول افزود:
حداکثر فشار ترامپ بر ایران خواهد بود که با فشار و اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران، صادرات نفت ایران و فشار بیشتر بر اقتصاد مرتبط با نفت ایران را کاهش خواهد داد. علاوه بر این، درآمدهای ارزی ایران به دلیل کاهش ظرفیت صادرات و محدودیت در بازارهای بین المللی کاهش می یابد. در این سناریو نیز احتمال حملات نظامی و تنش در منطقه وجود دارد. کاهش صادرات نفت و درآمدهای ارزی از یک سو و تنش ها و ناآرامی ها در منطقه از سوی دیگر موجب افزایش نرخ ارز در ایران شده است.
این به نفع کوتاه مدت صنایع صادرات محور مانند پتروشیمی، فولاد و مواد معدنی است. چون درآمد آنها به ارز است. اما در بلندمدت به دلیل عدم توانایی شرکت های صادرکننده در فروش محصولات، عملکرد آنها نیز تحت تاثیر منفی قرار می گیرد و سایر صنایع تولیدی به دلیل افزایش هزینه های تولید، افزایش تورم و کاهش تقاضای داخلی به شدت کاهش یافته اند. افزایش ریسک های سیستماتیک، عدم اطمینان و احتمال درگیری نظامی ممکن است سرمایه گذاران را مجبور به خروج از بازار سرمایه کند و بازار را با کمبود نقدینگی و رکود بلندمدت مواجه کند. با توجه به علاقه هر دو طرف به مذاکره، کمتر شاهد این سناریو هستیم.
سناریوی دوم، توافق ایران و آمریکا
اگر دولت ایران و آمریکا به سمت مذاکره و توافق حرکت کنند، شاهد تحولات گسترده سیاسی و اقتصادی در کشور خواهیم بود و تاثیرات بسیار مثبتی بر بازار سرمایه خواهیم داشت. با رفع تحریم ها و بهبود روابط بین الملل شاهد افزایش نتایج ارزی، کاهش نرخ ارز و تورم و ورود سرمایه و سرمایه گذاران خارجی به کشور خواهیم بود. این تغییرات باعث افزایش اعتماد به بازار سرمایه و ورود به بازار خواهد شد. صنایع وارداتی مانند خودرو، دارو و مواد غذایی از نرخ ارز سود می برند. با ورود سرمایه گذاران خارجی به صنایع مختلف و افزایش بنگاه های صادرات محور، سودآوری بنگاه های مرتبط بهبود یافته و ارزش بنگاه ها افزایش می یابد.
سناریوی سوم یعنی فرسایش مذاکرات
طولانی بودن و فرسایش مذاکرات باعث عدم پیش بینی و عدم اطمینان در تصمیم گیری سرمایه گذاران می شود. در این شرایط ترجیح می دهند وارد بازار سرمایه شوند و رصد نکنند. زیرا فضای ابهام در مورد بازار سرمایه و بازار سرمایه در نقطه بارداری بهترین باقی می ماند.
به چالش کشیدن تصمیمات ناگهانی دولت در نرخ خوراک پتروشیمی ها
الناز افشار درباره تصمیمات ناگهانی دولت برای سهمیه بندی خوراک پتروشیمی ها گفت: تصمیمات دولت مانند تغییر سهمیه خوراک پتروشیمی ها باعث می شود فعالان بازار سرمایه دچار ابهام شوند. دولت باید بپذیرد که هرگونه تصمیم ایجاد یا قیمت دستوری منجر به سرمایه گذاری می شود. دولت هر وقت غیرضروری شود نمی تواند نرخ خوراک را تغییر دهد و پول دربیاورد و انتظار سرمایه گذاری در این زمینه را داشته باشد.
چالش های صنعت پتروشیمی تاثیر زیادی بر مشاغل مرتبط مانند نساجی، خودرو و قطعات و لوازم خانگی خواهد داشت. اگر نتوانیم مدیریت صحیح خوراک و پتروشیمی های آینده را مدیریت کنیم، شاهد بحران جدی در این شرکت ها و شرکت ها خواهیم بود.
پتروشیمی ها از دو نوع خوراک مایع و گاز استفاده می کنند. با این حال قیمت مواد غذایی از زمان هدفمندی یارانه ها تاثیر زیادی بر نمادهای پتروشیمی و شاخص کل موجودی کالا داشته است.
افزایش قیمت خوراک باعث کاهش درآمد شرکت های پتروشیمی و افزایش تمایل آنها به نفت خام می شود. در شرایط فعلی اگر دولت نرخ خوراک پتروشیمی ها را ارزان نداند، ممکن است نتوانند تولید کنند و از سوی دیگر نرخ خوراک ارزان باعث کاهش درآمد دولت می شود. نکته مهم این صنعت ثبات تصمیم گیری در نرخ خوراک و قیمت عادلانه است.
ایران به FATF و فرصت های پیش رو می پیوندد
با توجه به پیوستن ایران به FATF و پیامدهای آن، پیوستن به FATF می تواند فرصت های زیادی برای کشور ما داشته باشد. از مزایای آن می توان به بهبود دسترسی به سیستم های مالی بین المللی، بهبود روابط تجاری با سایر کشورها و جذب سرمایه گذاران خارجی اشاره کرد. عدم پیوستن به FATF و لیست سیاه آن باعث می شود بسیاری از کشورها، شرکت ها و بانک ها از رابطه با ایران دوری کنند. این امر منجر به بی میلی به تجارت با ایران، امتناع بانک ها و شرکت های خارجی از همکاری و ادامه تحریم ها و محدودیت های اقتصادی می شود. در نتیجه هزینه مبادلات اقتصادی و معاملات مالی ایران افزایش یافته و اقتصاد کشور و مردم را تحت فشار قرار داده است. این امر باعث کاهش نتیجه ارزی و افزایش نرخ ارز می شود.
وی افزود: صنعت اصلی متاثر از FATF صنعت بانکداری است. چون کشورهای FATF با بانک های ایرانی همکاری نمی کنند. از سوی دیگر پذیرش FATF می تواند بانک های ایرانی را با بانکداری سریع پیوند دهد و تراکنش های بانکی را تسهیل کند. تصویب FATF برای شرکت های صادرات محور نیز موثر است و انتقال ارز حاصل از صادرات را برای آنها آسان می کند. این امر باعث افزایش سرمایه در گردش و سودآوری صنایع پتروشیمی، فلزات و سایر صنایع صادرات محور می شود.
الناز افشار همچنین خاطرنشان کرد: بر اساس اطلاعات بانک جهانی، کشورهای عضو FATF که شامل اقتصادهای بزرگی مانند آمریکا، چین، اتحادیه اروپا و ژاپن می شود، حدود ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می دهند. این آمار نشان دهنده تاثیر عظیم این کشورها بر اقتصاد جهانی است. ایران به عنوان یکی از مهم ترین کشورهای منطقه در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم با چالش هایی مواجه است. این وضعیت ارتباط بانکی و مالی ایران با سایر کشورها را با مشکل مواجه کرده و جذب سرمایه گذاری خارجی را با مشکل مواجه کرده است.
عملکرد صنایع مختلف در پاییز
وی در پایان در پاییز به عملکرد صنایع مختلف اشاره کرد و گفت: گزارش ها حاکی از عملکرد خوب بسیاری از صنایع از جمله پتروشیمی، کشاورزی، دارویی و غذایی است. با افزایش تورم و افزایش سود خالص شرکت، فروش نسبت به تابستان افزایش یافت. نکته مهم این است که در گزارش های پاییزی تاثیر نرخ ارز و فروش شرکت ها در زمستان ۶۰۰۰ دلار افزایش می یابد. بهبود سودآوری تولیدکنندگان متانول و کاهش شدید تولیدکنندگان اوره از نکات مهم صنعت پتروشیمی است. زیان ایران نیز به نصف کاهش یافته و این شرکت در آستانه سود قرار دارد. انتظار می رود عملکرد گروه با تغییرات قیمت و عرضه خودرو در بورس کالا متفاوت باشد. بر اساس شرایط فعلی، انتظار می رود بازار تا ماه ژوئن رشد خوبی داشته باشد. با این حال، سرمایه گذاران هنوز شرکت های STEM با رشد درآمد و حاشیه سود پایدار دارند.
پایان