اسید معده قدرت حل فلزات را دارد اما چگونه است که به بافتهای خود معده آسیبی نمیزند؟
معده ما حاوی اسید هیدروکلریک است، یک ترکیب شیمیایی بسیار خورنده که می تواند برخی از فلزات را حل کند و وجود آن در هر جای دیگر بدن خبر بدی محسوب می شود.
هدف از این اسید ایجاد محیطی مناسب برای آنزیم های گوارشی برای هضم غذا و از بین بردن باکتری ها است. اما با وجود قدرت تخریبی این اسید، چرا بافت معده خودمان را از بین نمی برد؟
پاسخ در ماده ای ژل مانند و چسبنده به نام موکوس نهفته است که توسط غدد بدن تولید می شود.
این ماده نقش های حیاتی مختلفی در بدن دارد و عمدتا برای محافظت از بافت های حساس در برابر آسیب، میکروب ها و مواد شیمیایی طراحی شده است. مقدار زیادی از این مخاط از معده در برابر اثرات اسید محافظت می کند.
این مخاط از عناصری به نام موسین تشکیل شده است که محیط معده را لغزنده و در برابر هضم مقاوم می کند.
موسین ها در واقع با یکدیگر ترکیب می شوند و دو نوع مخاط را در معده تشکیل می دهند: یکی برای تشکیل یک لایه ضخیم و چسبنده که به دیواره معده می چسبد و دیگری برای تشکیل یک لایه شل و ژل مانند که آزادانه حرکت می کند.
اسید معده اگر فرصت پیدا کند بافت های بدن را هضم می کند، اما خوشبختانه این اسید توسط سلول های جداری واقع در چین های مخاطی معده مهار می شود و نمی تواند راهی برای خروج پیدا کند.
وقتی اسید ترشح می شود، محیط داخل معده به شدت اسیدی می شود. اما این اسید با سایر ترشحات معده مخلوط می شود و در نهایت از شدت اسیدیته آن کاسته می شود.
مخاط معده به عنوان یک مانع فیزیکی عمل می کند و اسید را از دیواره معده دور نگه می دارد. علاوه بر این، دیواره های مخاطی حاوی بی کربنات است که می تواند اسید را خنثی کند.
نام بی کربنات ممکن است برای بسیاری آشنا به نظر برسد زیرا بسیاری از داروهای درمان سوزش سر دل حاوی بی کربنات هستند که در کاهش اثر اسید معده موثر است.
تست قدرت اسید معده
این شگفت انگیز است که فکر کنیم چیزی مانند ژله پیشرفته از ما در برابر اسید معده محافظت می کند. با این حال، برخی از انگل ها و باکتری ها می توانند سد مخاطی ما را ضعیف کنند.
هنگامی که این اتفاق می افتد، باکتری ها می توانند به بافت معده حمله کنند و این می تواند منجر به التهاب روده و برخی بیماری های معده شود.
شدیدترین زخم ها می توانند باعث خونریزی داخلی شوند، به خصوص زمانی که در محل رگ خونی ایجاد شوند.
در واقع، اگر زخم ها منجر به سوراخ شدن شوند، ممکن است اسید به داخل حفره شکم نشت کند و باعث پریتونیت شود. این یک عارضه جدی بیماری زخم معده است که یک اورژانس پزشکی در نظر گرفته می شود.
یک راه رایج تر برای خروج اسید معده از معده، تجربه رفلاکس اسید است. در این حالت اسید معده از طریق دریچه ای به نام اسفنکتر تحتانی مری به مری باز می گردد.
این دریچه مانند دریچه ای عمل می کند که از بازگشت غذا به مری جلوگیری می کند. اما عواملی مانند مصرف الکل و سیگار کشیدن می تواند این دریچه را ضعیف کرده و باعث نشت اسید شود.
منبع: یورونیوز