اصلاح زمانی و قیمتی، کلید سلامت بازار سرمایه
پول کلان به کدام بازار سرازیر می شود؟
بازار سرمایه در حال حاضر در مرحله اصلاح است. فازی که تحلیل گران آن را برای ادامه روند صعودی کاملا طبیعی و ضروری می دانند. شاخص کل با رسیدن به ۳ میلیون واحد با افزایش فشار فروش مواجه شده و اکنون همه نگاه ها به سمت حوزه های حمایتی است.
مهدی صالحی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با افق میهنوی در خصوص شرایط فعلی بازار گفت: شرایط فعلی بازار را در نظر بگیرید، همانطور که از ابتدا شاهد بودیم در طول ماه یک روند صعودی به وجود آمد که شاخص کل را به رقم ۳ میلیون واحد رساند. این سطح نه تنها یک محدودیت روانی و عددی مهم را نشان می دهد، بلکه اکنون نشانه هایی از تضعیف تقاضا و افزایش فشار فروش در بازار را نیز ایجاد کرده است. این چرخش طبیعی به نظر می رسد زیرا سرمایه گذارانی که زودتر وارد بازار شده اند و بازدهی ۵۰ درصدی در شاخص و حتی بیشتر از آن در برخی سهام داشته اند، اکنون سود می کنند. این اقدام منجر به افزایش عرضه شده است.
از نظر فنی با نگاهی به نمودار شاخص کل و اندیکاتور مکدی می بینیم که در شاخص کل واگرایی شکل گرفته است. این موضوع به اصلاح بازار مربوط می شود. اصلاحی که تحلیلگران مدت ها منتظر آن بودند. در کل این زمان و اصلاح قیمت می تواند به بهبود سلامت روند بازار کمک کرده و به نوعی مکث برای ادامه مسیر صعودی عمل کند. بنابراین آنچه امروز در بازار مشاهده شد کاملا در محدوده پیش بینی های فنی بوده و دور از انتظار نیست.
وی ادامه داد: نگاهی به تاریخچه شاخص کل در سال ۱۴۰۱ نشان می دهد که حرکت صعودی از ابتدای این ماه آغاز شده است. آبان، آذر و این ماه حدود ۳۵ درصد رشد کرد. سپس در بهمن طی یک ماه اصلاح ۱۰ درصدی را تجربه کردیم و از ۳۰ به ۱۷ دوباره شاخص وارد فاز صعودی شد. اردیبهشت فراتر رفت و بازده کلی ۶۶ درصد را به ثبت رساند. این الگوی حرکت بسیار شبیه به شرایط فعلی بازار است. در سال ۱۴۰۱ رشد اولیه بسیار سریع بود و شاخص نسبت به سقف قبلی حدود ۵۰ درصد افزایش یافت. اصلاح فعلی هم از نظر قیمت و هم از نظر زمان بندی مشابه مدل ۱۴۰۱ است.
بیشتر بخوانید: افزایش نرخ دلار؛ فرصتی برای شرکت های متمرکز بر دلار؟
تا زمانی که مناطق حمایتی مانند ۲۶۰۰۰۰۰ واحد یا ۲۵۵۰۰۰۰ واحد حفظ شود، این اصلاح می تواند به عنوان نوعی تجدید برای ادامه روند صعودی تلقی شود. البته در این میان نمی توان تاثیر روانی رویدادهای سیاسی را نادیده گرفت. به عنوان مثال، همزمانی این تغییر با روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا، ممکن است تا حدودی بر بازار تأثیر بگذارد. سیاست های غیرقابل پیش بینی آن می تواند بخشی از فشار فروش فعلی باشد. زیرا برخی از سرمایه گذاران ترجیح می دهند پس از تنظیم دستورالعمل های جدید منتظر بمانند و دوباره وارد بازار شوند.
صالحی تصریح کرد: علاوه بر مسائل فنی و سیاسی، برخی عوامل اساسی نیز بر شرایط بازار تأثیرگذار هستند. به عنوان مثال بسته شدن نمادهای پتروشیمی و تاثیر احتمالی افزایش نرخ دلار بر این شرکت ها هنوز در شاخص کل لحاظ نشده است. بازگشایی این نمادها احتمالا تاثیر بسزایی بر شاخص کل خواهد داشت. به نظر می رسد این بازگشایی ها زمانی رخ می دهد که بازار در محدوده مناسبی به ثبات رسیده باشد، بنابراین اخبار بازگشایی ها می تواند شاخص را بالاتر ببرد.
از نظر پشتیبانی سطح ۲۸۰۰۰۰۰ واحدی اولین سطح پشتیبانی است و در صورت شکسته شدن این سطح ساپورت های معتبر بعدی در محدوده ۲۶۰۰۰۰۰ تا ۲۶۵۰۰۰۰ واحد خواهد بود. از سوی دیگر، در صورت ادامه روند صعودی، بازه ۳ میلیون واحدی همچنان به عنوان مقاومت روانی عمل خواهد کرد. پیش بینی می شود در صورت فراتر رفتن قابل توجه از این سطح، شاخص به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد افزایش یابد و شرایط مساعدتری از اوایل بهار سال آینده حاکم شود.
در نهایت اتفاقات امروز بازار کاملا طبیعی و مطابق با پیش بینی ها بود. باید دید فشار فروش تا چه زمانی ادامه خواهد داشت تا بتوانیم در مورد تحولات آتی بازار با جزئیات بیشتری صحبت کنیم.
موضوع قابل توجه دیگر مدت سپرده های ویژه ۳۰ درصدی بانک مرکزی در سال گذشته است. این تاریخ های سررسید را می توان در پایان زمانی که ماه به سررسید خود می رسد پیدا کرد. البته بخشی از این نقدینگی احتمالا نزد بانک ها باقی خواهد ماند زیرا سرمایه گذاران ریسک گریز هستند. اما بخشی دیگر از این پول به دلیل جذب بازارهای موازی می تواند وارد بورس شود و تاثیر مثبتی بر بازار بگذارد.
در مجموع امیدواریم با بهبود شرایط عمومی، بازار سرمایه بتواند جذابیت خود را برای سرمایه گذاران حفظ کند و روزهای بهتری را شاهد باشیم.