اقتصاد جهان

اعمال تعرفه آمریکایی بر کالاهای بنگلادشی یا فشار ژئوپلیتیکی ؟

در تاریخ ۸ ژوئیه ، ایالات متحده تعرفه های واردات کالاهای بنگلادش را به ۳۵ درصد افزایش داد. این اقدام زمانی صورت گرفت که آمار کسری تجاری ایالات متحده با بنگلادش فقط ۵ میلیارد دلار آمریکا تخمین زده شد ، بسیار کمتر از ۱۲۵ میلیارد دلار در ویتنام.

سؤال این است که ایالات متحده همچنین تعرفه هایی را برای واردات از ویتنام تعیین کرده است ، گامی که به گفته تحلیلگران ، انگیزه های سیاسی فراتر از واقعیت های اقتصادی را نشان می دهد.

دونالد ترامپ در نامه ای به مشاور دولت موقت بنگلادش نوشت: “لطفاً بدانید که تعرفه ۳۵ ٪ پایین تر از مبلغ لازم برای از بین بردن نابرابری کسری تجاری شما با کشور شما است.” در آغاز ماه آوریل ، واشنگتن تعرفه های واردات کالاهای بنگلادش را از ۱۵ ٪ به ۳۷ درصد افزایش داده بود.

براساس آمارهای رسمی بنگلادش ، هر سال حدود ۸ میلیارد دلار آمریکا به ایالات متحده صادر می کند و بیش از ۶ میلیارد دلار لباس آمریکا دارد. بنابراین ، صنعت پوشاک بیشترین آسیب را در اثر افزایش تعرفه ها متحمل خواهد شد. در مقایسه ، ویتنام رقیب اصلی بنگلادش در صنعت است.

توجیه اقتصادی ضعیف ، دلایل سیاسی شجاعانه

صالح الدین احمد ، مشاور اقتصادی بنگلادش ، گفت که علی رغم کسری بسیار کمتری در بنگلادش به عنوان ویتنام ، ایالات متحده مایل به اعطای ویتنام بود ، در حالی که بنگلادش تعرفه ها را افزایش داد. به گفته وی ، “هیچ توجیهی وجود ندارد که بنگلادش چنین تعرفه سنگینی را تحمیل کرده است.”

فوزول کبیر خان ، مشاور موقت دولت بنگلادش گفت: “ایالات متحده مشکلات امنیت ملی خود را در اولویت قرار داده است و چارچوبی برای این موضوع تدوین شده است.”

تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی و همچنین فعالیتهای تجاری در داکا ، وابستگی به بنگلادش چین و حساسیت ژئوپلیتیکی ایالات متحده برای افزایش نقش چین در منطقه ، عوامل اصلی تصمیم به افزایش تعرفه کالاهای بنگلادشی بود.

موضع ژئوپلیتیک بنگلادش ؛ تقاطع رقابت برای ابرقدرت ها

در سالهای اخیر ، منطقه هند و اقیانوس آرام به مرکز تنش های جهانی تبدیل شده است. ایالات متحده ، که سعی در محدود کردن نقش چین در منطقه دارد ، از سال ۲۰۱۷ گروه امنیتی Quad را احیا کرده است. در سال ۲۰۲۰ ، معاون وزیر امور خارجه بنگلادش رسما دعوت به پیوستن به این گروه شد و آنها را به عنوان “شریک اصلی در منطقه هند و اقیانوس آرام” توصیف کرد.

از طرف دیگر ، ایالات متحده خواستار امضای دو توافق نظامی با بنگلادش ، از جمله توافق امنیتی اطلاعات نظامی (GSOMIA) و ACSA است. دولت شیخ حسین همواره از امضای این توافق نامه ها خودداری کرده است. در سال ۲۰۲۴ وی ادعا كرد كه ایالات متحده قصد ساخت پایگاه هوایی در بنگلادش را دارد.

عدم تمایل بنگلادش برای پذیرش این توافق نامه ها و انتقاد از روند دموکراسی در کشور منجر به اقدامات تنبیهی در واشنگتن علیه آنها شد. از جمله تحریم نیروهای واکنش سریع در سال ۲۰۲۱ ، حذف اجلاس دموکراسی ۲۰۲۰ و اعلام سیاست انتشار ویزا علیه مقامات دولتی در آن زمان. با این حال ، پس از انتخابات اختلاف نظر در سال ۲۰۲۴ ، ایالات متحده به دلیل مداخله دیپلماتیک هند ، اجرای کامل سیاست ویزا را ارائه داد.

وظایف مهم ، چین ، بنگلادش ، آمریکا ،

نقش چین ؛ افزایش تعامل با دولت موقت

از آنجا که ایالات متحده فشار خود را افزایش داده است ، چین تعامل خود را با دولت موقت بنگلادش به رهبری محمد یونس افزایش داده است. چین سعی دارد نقش خود را در بنگلادش از ارائه مراقبت های بهداشتی بنگلادشها به اعطای بورس های تحصیلی و مشارکت در پروژه های زیربنایی مانند برنامه احیای رودخانه تیتا ، که در تضاد شدید هند است ، تحکیم کند.

در سال مالی ۲۰۲۲-۲۳ ، بنگلادش بیش از ۲۳ میلیارد دلار کالا از چین وارد کرد و ۳۳ درصد از کل واردات خود را تشکیل داد. این واردات شامل سوخت تصفیه شده ، ماشین های صنعتی ، الیاف مصنوعی ، پارچه ها ، مواد اولیه پلاستیکی ، فولاد ، کود و سایر کالاهای استراتژیک است.

اقتصاد وابسته و گزینه های محدود

امروز بنگلادش بین دو قدرت جهانی گرفتار شده است. صادرات این کشور عمدتاً روی یک محصول – آماده – پوشاک متمرکز است. این تمرکز زیاد و وابستگی به چین از یک سو و نیاز به بازار ایالات متحده ، از طرف دیگر ، بنگلادش را مستعد تحولات ژئوپلیتیکی کرده است.

کارشناسان توصیه می کنند که داکا به سرعت در بازارهای صادراتی متنوع شود و صادرات را به بخش های ارزش گذاری برای حفظ منافع اقتصادی خود افزایش دهد. یک رویکرد دیپلماتیک فعال و متعادل با هر دو قدرت برای کاهش فشار خارجی و حفظ استقلال استراتژیک آن نیز مهم است.

منبع: Dhakatribune

پایان پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا