این سه عادت اشتباه غذایی بر سلامت روان شما تأثیر منفی دارند
امروزه همه ما می دانیم که سبک زندگی و رفتارهای ما به خصوص نوع تغذیه، فعالیت بدنی و کیفیت خواب می تواند نقش مهمی در سلامت روان ما داشته باشد، اما ۳ عادت اشتباه وجود دارد که شاید کمتر به آنها توجه کرده باشید.
رابطه تغذیه و سلامت روان حتی در قالب یک رشته علمی مستقل به نام «روان تغذیه» مورد بررسی قرار گرفته است و تعدادی از روانپزشکان کتاب هایی در این باره منتشر کرده اند.
در این مقاله به ۳ مورد اصلی که تأثیر منفی بر سلامت روان ما میگذارند میپردازیم.
مغز و مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده
رژیم های غذایی سرشار از قند و غذاهای بسیار فرآوری شده باعث چاقی، بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سرطان می شوند. اما افراد کمی از تاثیر این غذاها بر مغز آگاه هستند. این نوع تغذیه می تواند علائم افسردگی را نیز افزایش دهد.
در تضاد مستقیم با رژیم مدیترانه ای است که بر خوردن میوه ها و سبزیجات فصلی، حبوبات و روغن زیتون تاکید دارد و مصرف گوشت را محدود می کند. این نوع رژیم اثر محافظتی در برابر اضطراب و افسردگی نشان داده است.
یک مطالعه تحلیلی که توسط گروهی از محققان فرانسوی انجام شد نشان داد که خطر ابتلا به افسردگی در افرادی که از این رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی می کنند تا ۳۳ درصد کاهش می یابد.
علاوه بر این، اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ (DHEA و EPA) برای عملکرد صحیح نورون ها و سنتز انتقال دهنده های عصبی ضروری هستند و همچنین دارای خواص ضد التهابی هستند. با این حال، میانگین مصرف ما بسیار کمتر از مقدار توصیه شده است.
به همین دلیل توصیه میشود مصرف غذاهای غنی از امگا ۳ (ماهیهای چرب، گردو، دانههای چیا، روغنهای فشرده سرد مانند کلزا، زیتون و کتان) و یا استفاده از مکملهای غذایی حاوی DHEA و EPA را افزایش دهید.
دست کم گرفتن نقش میکروبیوم روده
روده ما دارای ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون فیبر یا سلول عصبی است و ارتباط نزدیکی با مغز دارد.
علاوه بر این، میلیاردها باکتری و مخمر دیگر که یک اکوسیستم میکروبی یا میکروبیوم روده را تشکیل می دهند، با مغز ما تعامل دارند. زمانی که این اکوسیستم حساس به درستی شکل نگیرد یا آسیب نبیند، ممکن است باعث ایجاد اختلالات روانی در افراد با زمینه ژنتیکی مستعد شود. ارتباط بین میکروبیوم و اختلالات اوتیسم موضوع مطالعات متعددی است.
همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد میکروبیوم روده می تواند در بروز یا تشدید اختلالات اضطرابی و افسردگی نقش داشته باشد. به عنوان مثال، آزمایشی که حدود ده سال پیش توسط محققان کانادایی انجام شد، نشان داد که انتقال میکروبیوم روده موش های افسرده به موش های سالم باعث افسردگی موش های سالم می شود.
علاوه بر این، همانطور که مطالعات روی جوندگان نشان داده است، پاسخ به استرس نیز تحت تأثیر میکروبیوم است. اگرچه هنوز نمی توان نتیجه گرفت که باکتری های روده در انسان نقش یکسانی دارند و در نتیجه این یافته ها دلیلی برای تفکر وجود دارد.
به طور کلی تغذیه و قرار گرفتن در معرض آلاینده ها بر جامعه میکروبی دستگاه گوارش (فلور روده) تأثیر می گذارد. بنابراین از نظر تئوری می توان با مصرف غذاهای غنی از فیبرهای گیاهی و مواد تخمیری مانند ماست و کلم ترش، شرایط بهتری را برای رشد میکروبیوم مناسب فراهم کرد.
چرخه معیوب مصرف الکل و تنباکو
اختلالات روانی و مصرف مواد روانگردان ارتباط نزدیکی با هم دارند. بسیاری از افراد برای تسکین احساسات منفی خود به الکل یا مواد مخدر روی می آورند، اما این یک چرخه معیوب است، زیرا مصرف بیش از حد این مواد می تواند منجر به شروع یا تشدید اختلالات روانی شود.
نوشیدن الکل در بسیاری از کشورها قانونی است و معمولاً برای کاهش اضطراب، آرامش و عدم بازداری استفاده می شود. اگرچه ممکن است در کوتاه مدت موثر باشد، اما مصرف مکرر و طولانی مدت آن بیشتر اضطراب آور و افسرده کننده است تا آرام بخش.
در مورد تنباکو، سیگاری ها دو برابر افراد غیر سیگاری در معرض ابتلا به اختلالات اضطرابی هستند و اختلالات اضطرابی نیز خطر وابستگی به دخانیات را افزایش می دهد. از آنجایی که نیکوتین یک محرک است، این وابستگی می تواند اضطراب را بدتر کند.
منبع: یورونیوز