بازار روغن آرام می شود؟ :: افق میهن
دبیر انجمن صنایع نفتی ایران از بهبود نسبی در روند تخصیص ارز واردات نفت خام خبر داد و گفت: “ارز را وارد کنید که تا آخر آن را روغن می کند بهمن وت اسفند ماه گذشته ، این در مورد تخصیص است و این می تواند ثبات نسبی در بازار ایجاد کند.
در سالهای اخیر ، صنعت نفت نباتی یکی از اصلی ترین بخش هایی بوده است که همواره تحت تأثیر نوسانات ارزی ، مشکلات عرضه ارز و تاخیر قرار گرفته است. این بحران ها ، به ویژه در بعضی از مواقع ، در واردات نفت خام ، ترخیص کالا از گمرک و تقاضای بازار با چالش های جدی روبرو شده اند. در چنین شرایطی ، بروز زنجیره تأمین نفت ، چه برای مصرف خانوارها و صنعت و صنعت ، عواقبی مانند کاهش موجودی بازار ، افزایش هزینه ها و رشد قاچاق داشته است.
با این حال ، در ماه های اخیر ، به ویژه پس از درگیری در منطقه و نگرانی از تشدید مشکلات ارزی ، وزارت کشاورزی تلاش کرده است روند تخصیص ارز برای واردکنندگان نفت را تسریع کند. براساس اعلام انجمن صنعت نفت نباتی ، این همکاری برخی از ارزها را خواستار بازار و چشم انداز بازار کمی واضح تر از ماه های گذشته کرده است.
Alireza Sharifi ، دبیر انجمن صنعت نفت گیاهی ایران ، در مورد وضعیت ارز واردات نفت و شرایط واردات گفت: در نتیجه همکاری و کمک جهاد وزارت کشاورزی با صنعت روغن نباتی ، ارز روغن های خام تا پایان بهمن ماه گذشته ، در مورد تخصیص ارز از گمرک ، وارد و پاکسازی شد. طبق قول وزارت کشاورزی جهاد ، ارز وارداتی اسفند گذشته نیز تا پایان این هفته برای تخصیص ارز به بانک مرکزی ، در صورتی که خرید و انتقال ارزها به آن اختصاص یابد ، ذکر خواهد شد بهمن وت اسفند گذشته به زودی در مقایسه با سایر بخش های اقتصادی و همچنین در مقایسه با انتظار تقاضای ارز صنعت در گذشته انجام می شود.
وی گفت: وزارت زراعت جهاد پنج روز پس از شروع جنگ شش روزه ، ترتیب داد تا خواسته های ارزی صنعت را سریعتر از گذشته بپردازد. در مورد اینکه آیا تخصیص ارز فقط برای تعدادی از شرکت های خاص است یا همه واردکنندگان شامل می شوند؟ وی گفت: واردات شرکت ها بر اساس تاریخ کوتاج (تاریخ ترخیص گمرک) اولویت تخصیص ارز است و هیچ تبعیضی وجود ندارد.
شریفی در مورد تأثیر تخصیص مناسب ارز بر واردات بر قیمت این محصول و احتمال کاهش قیمت آن اظهار داشت: اگرچه مشکل ارز تنها یکی از مشکلات است ، اما مؤثر است. برای جلوگیری از آشفتگی و نوسانات قیمت ، لازم است که تمام متغیرهای تأثیرگذار در بازار نفت ، آرامش و ثبات ، از جمله نرخ تخصیص ارز ، قیمت های جهانی ، سیاست های مالیاتی و غیره داشته باشید. برخی از این متغیرها ، مانند قیمت های جهانی ، از کنترل خارج هستند ، اما برخی از آنها ، مانند مالیات بر ارزش افزوده و نرخ تخصیص ارز ، قابل کنترل هستند. نه پیش بینی و نه منطق اقتصادی برای کاهش قیمت نفت. افزایش قیمت روغن نباتی طی دو سال گذشته به مراتب کمتر از افزایش قیمت سایر عناصر سبد خانگی و به مراتب کمتر از تغییرات سطح دستمزد بوده است.
در این راستا ، آیا تأخیر در تخصیص ارز فرصتی برای فروش و فروش بازار نفت ایجاد کرده است؟ وی گفت: ۵ ٪ از روغن های تولید شده توسط کارخانه ها ، مصرف خانوار و ۵ ٪ از مصرف صنعت. روغن های خانگی ، یعنی روغن های حداکثر ۵ کیلوگرم ، همیشه به نرخ بسته بندی در فروشگاه ها رسیده اند و مصرف کننده بعید است که گرانتر بخرد و در مورد روغن ها در بیش از ۵ کیلوگرم بسته های (روغن در صنعت ، صنعت و صنعت).
دبیر انجمن صنایع نفتی ایران ایران در پاسخ به این سؤال که آیا روغن به ارز ۲،۰۰۰ تومانس به میز می رسد؟ وی گفت: در بیشتر دوره های قبلی ، مصرف کننده ایرانی توانسته است روغن گیاهی خانگی را با قیمت محصول درج شده خریداری کند. به گفته برخی از کارشناسان ، یک مسئله هدف دولت از تخصیص ارز ترجیحی به صنعت را نشان می دهد. اگرچه این سیاست ۵ ٪ نبود و خود صنعت نفت نباتی همواره خواستار از بین بردن ارز ترجیحی و حرکت به سمت سیستم واحد واحد بود ، اما قیمت نفت برای خانواده ایران هنوز پایین تر از بسیاری از سبد های مصرف کننده و ارزان تر از سایر کشورها بود. از دیدگاه برخی از تحلیلگران ، این نمونه ای از تحقق هدف دولت در حمایت از اقشار آسیب پذیر است ، اگرچه آنها اصرار دارند که سیاست های ارز ترجیحی ، مانند سایر جلوه های اقتصاد گرامری ، پیامدهای خاص خود را دارند.
در پایان ، شریفی در مورد تأثیر حذف ارز ترجیحی از روغن اظهار داشت: از بین بردن ارز ترجیحی نه تنها به صنعت آسیب نمی رساند بلکه می تواند مزایای قابل توجهی نیز داشته باشد. تأثیرات مثبت این تغییر ، تأثیرات مثبت این تحول ، کاهش عزیمت به خانواده و تجارت ، کاهش خانوارها و اتحادیه های کارگری ، کاهش قاچاق ، بهبود سلامت عمومی با کاهش سرانه از حدود ۲ کیلوگرم در سال و کمک ۶ تریلیون دلار بودجه دولت است. همچنین ، با از بین بردن ارز ترجیحی ، هزینه های نظارت کاهش می یابد و عواقب اقتصاد گرامری کاهش می یابد. بار مالی ماهانه این تغییر برای هر ایرانی حدود ۴۰۰۰ تومران خواهد بود که می تواند توسط همه دهکدها ناشی از اختلاف نرخ ارز جبران شود.